A húgycsőgyulladás tünetei és kezelése

szerző: Dr. Osváth Péter - WEBBeteg
frissítve:

A női vagy férfi húgycső heveny vagy krónikus gyulladását urethritisnek (húgycsőgyulladásnak) nevezzük. A gyulladás leggyakrabban szexuális úton szerzett bakteriális fertőzés eredménye. Az esetek kis százalékában a herpesz vírus vagy a cytomegalovírus is szerepelhet kóroki tényezőként.

A kezelési stratégia miatt két fő csoportot különböztetünk meg a gonorrhoeás (kankó, tripper) és a nem-gonorrhoeás húgycsőgyulladást (NGU). Ez utóbbi esetben a leggyakoribb a Chlamydia-fertőzés, a Mycoplasma genitalium és a Trichomonas vaginalis.

A hólyagkatheterezés során használt katéterek is okozhatnak urethritist, de fontos tudni hogy a latex alapanyagúak kb. tízszer (!) olyan gyakran, mint a szilikon alapúak.

Szintén okozhatnak húgycsőgyulladást kémiai irritáció révén különböző kozmetikumok mint például szappanok, intim mosakodószerek, parfümök vagy helyi spermaölő anyagok, felmerülő gyanú esetén ezen szerek elhagyása javasolt. Mechanikai irritáció révén például egy hevesebb szexuális aktus, de egy hosszabb kerékpározás is oki tényezőként szerepelhet.

Fontos tudni!

Nagyon fontos annak ismerete, hogy a nemi úton terjedő betegségek egy része tünet-és panaszmentes, ezért ezek a betegek tudtukon kívül fertőzőek, a betegség terjesztésében fontos szerepük van.

A bakteriális vagy vírusos húgycsőgyulladást okozó fertőzés leggyakrabban fertőzött, de jellemzően tünetmentes szexuális partner közvetítésével történik. Az elsődleges vagy visszatérő fertőzés megelőzése céljából tanácsos óvszert használni mind a vaginális, mind az anális közösülés során; valamint orális szex alkalmával nőnél direkt erre a célra kapható poliuretán „fólia” illetve férfiaknál óvszer használata. Nőknél szűk ruhaneműk viselése például szűk nadrág vagy a manapság divatos tanga okozhat visszatérő gyulladást, ez esetben tanácsos teljesen pamutból készült vagy „klasszikus” fehérnemű viselése, valamint nagyobb, de nem túlzó figyelmet fordítani az intim higiéniára.

A húgycsőgyulladás tünetei

A húgycsőgyulladás tünetei a vizeléskor jelentkező csípő, égő fájdalom a húgycsőben; viszketés illetve a húgycsőfolyás, mely a kórokozótól függően különböző lehet. A kankóra leginkább a reggeli első vizelés előtt megjelenő ún. bonjour csepp jellemző.

Diagnózis

A diagnózis felállítása viszonylag egyszerű a tünetek alapján. Egyes esetekben szükség lehet a húgycsőváladékból készült - Gram szerint festett - kenet mikroszkópos vizsgálatára illetve a váladék tenyésztésére.

A húgycsőgyulladások egyik szövődménye, hogy nem állnak meg a húgycsőnél, hanem a húgyúti rendszeren ’visszafelé’, felszálló fertőzést okoznak a húgyhólyagban vagy akár a vesékben is. A másik viszonylag gyakran előforduló szövődmény a később a gyulladás talaján kialakult hegesedés miatti húgycsőszűkület, mely inkomplett vizeletürítést, vizeletrekedést okozhat.

Hogyan kezelhető a húgycsőgyulladás?

A gonorrhoea kezelése egyszeri dózis harmadik generációs cefalosporinokkal illetve fluorokinolonokkal történik. A nem gonorrhoeás húgycsőgyulladás kezelésében a kórokozótól és egyéb tényezőktől függően azitromicin, doxiciklin, eritromicin és a fluorokinolonok jönnek szóba.

Fontos szempont a húgycsőgyulladásban szenvedő betegek felvilágosítása és követése. A kezelés kezdete utáni egy hétben tanácsos tartózkodni a szexuális érintkezés minden fajtájától. A szexuális úton szerzett fertőzéseknél ( STD, STI ) mindig gondolni kell a társfertőzésekre, mint a szifilisz vagy a HIV, ezért ezen betegek szűrése kívánatos. Szintén elengedhetetlen a szexuális partner(-ek !) kezelése is, hogy a szexuális fertőzésekre jellemző ping-pong mechanizmust elkerüljük, ezzel megelőzve a folyton visszatérő gyulladást.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Osváth Péter

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.