• A vegetáriánus életmód és a koleszterin - Kutatás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Megfelelő étrendi változtatásokkal nemcsak a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét lehet lejjebb vinni, hanem telítetlen zsírok fogyasztásával még a "jó" HDL koleszterin értéke is emelhető - állapították meg kanadai táplálkozáskutatók, akiknek a tanulmányát a Canadian Medical Association Journal közölte.

    A koleszterin zsírnemű anyag és nélkülözhetetlen eleme az élő sejteknek. Több változata, formája van, és ezek szerepe jelentősen különbözik. A "rossz" LDL koleszterin a vérben könnyen oxidálódik és rátapad az ütőerek falára. Ez a jelenség az érelmeszesedés kezdete. A "jó" HDL koleszterin viszont kifejezetten hasznos, mert elszállítja a kedvezőtlen zsírt az erekből, és bejuttatja a májba, ahonnan kiürülnek a szervezetből. A cél ennek megfelelően az, hogy vérünkben sok legyen a HDL koleszterinből és kevés az LDL változatból. Az emberi testben lévő koleszterin döntő részét a máj termeli, de azért az ennivaló útján elfogyasztott koleszterin mennyisége sem elhanyagolható, főleg ha valaki szereti a zsíros kosztot. A vegetáriánus étrend esetén telített zsírok alig jutnak a szervezetbe, ezért ez az életvitel ilyen szempontból kedvező.

    Hirdetések

    A vegetáriánus életmód és a koleszterin

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    David Jenkins és munkacsoportja 24 önként jelentkező felnőttet vizsgált. Az alanyok vérkoleszterinszintje emelkedettnek bizonyult, és ezért egy hónapig vegetáriánus étrendre kerültek, hogy a szint csökkenjen. A következő hónapban a vizsgált személyek egyik fele változatlanul folytatta a vegetáriánus kosztot, a csoport többi tagjának diétájába a szénhidrát egy része helyett egyszeresen telítetlen zsírsav is került napraforgó olaj vagy avokádó formájában. Az első hónap végén az LDL koleszterinszint valamennyi résztvevő vérében átlag 20 százalékkal csökkent. A következő hónap végére a "rossz" koleszterinből még kevesebb volt a vérben: szintje átlagosan 35 százalékkal lett alacsonyabb. A meglepetés itt következett: a hasznos, HDL koleszterin szintje a korábbi diétát tartó csoport tagjainak vérében nem változott, az egyszeresen telítetlen zsírsavval kiegészített étrendet fogyasztók HDL koleszterinje viszont 12 százalékkal megemelkedett. Még egy kedvező változást észleltek: az erekben észlelhető gyulladást jelző CRP szint mérhetően csökkent.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A koleszterinszint mérése

    A VLDL, LDL, összkoleszterinszint növekedés és a HDL szint csökkenés fokozza az érelmeszesedést és az ezzel összefüggő betegségeket, mint szívinfarktus, stroke, érbetegségek kockázatát. Ezért is fontos a koleszterin szint mérése.

    A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal

    A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős részben javulna, ha sikerülne változtatniuk életmódjukon és étrendjükön. A sikeres gyógyulás érdekében a szakemberek feladata (lenne) a megfelelő tájékoztatás és támogatás biztosítása, valamint az utókövetés, míg a betegek feladata a lelkiismeretes és fokozott együttműködés.

    Sclerosis multiplex - Tünetek, életmód, kezelés

    Az SM-mel együtt élni a betegnek és a környezetének sem könnyű. Éppen ezért sokan legyinthetnek a még nagyobb áldozatokkal járó egészséges életmódra.

    Elhízás - Mi van a háttérben?

    Az elhízott emberek között csak igen ritkán találunk betegséget a háttérben, általában régi beidegződések és pszichológiai problémák lehetnek a fő okok.

    Koleszterin kvíz

    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. A koleszterin kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik. Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga. Ön mennyit tud a koleszterinről? Tesztelje tudását!

    A rettegett magas koleszterinszint - Hogyan csökkenthető?

    Magas a koleszterinszintem - halljuk számtalanszor. Azok az emberek, akik ilyen problémával küzdenek, általában vigyáznak az ételekkel és gyógyszert szednek. De valóban van kapcsolat az étkezéssel szervezetbe vitt koleszterin és a szívbetegségek között? A koleszterinszint csökkentése más módszerekkel is lehetséges. A kérdéskört Dr. Bezzegh Attila, laboratóriumi szakorvossal beszéltük meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.