Mefedrone - Újabb életveszélyes drog a piacon

Független Hírügynökség
megjelent:

Az ÁNTSZ szerint a mefedrone Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, és több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel.

A Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz fordult az ÁNTSZ egy viszonylag új kábítószer megjelenése miatt, azt kérik a rendőrségtől, mérlegeljék egy esetleges eljárás megindítását.

Az ÁNTSZ szerdai közleménye szerint a hazai kábítószerpiacon egy új, mefedrone nevű "partidrog" jelent meg, melyet internetes forgalmazói porszívó-illatosítóként vagy növényi növekedést serkentő tablettaként árulnak.

A hirdetésekben ugyan jelzik, hogy a készítmény emberi fogyasztásra nem alkalmas, ám a fórumozók és a világhálót böngészők hamar rájöttek, hogy a szer "nem rendeltetésszerű használatával" a már ismert drogokhoz hasonló hatás érhető el.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal közegészségügyi főosztálya felvette a kapcsolatot a Drogfókuszponttal, és a nemzetközi "korai jelzőrendszeren" keresztül is megtörtént a riasztás. A készítményt a BRFK laboratóriuma beazonosította, és az is kiderült, hogy a vámosok több alkalommal is foglaltak már le ilyen anyagot.

Az ÁNTSZ felkérte a BRFK-t, mérlegeljék egy eljárás megindítását, mert az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak nincs lehetősége helyszíni ellenőrzésre, illetve nyomozati jogköre sincs. Az ÁNTSZ szerint a mefedrone Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, és több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel.

Angliában két tinédzser halt meg a drogtól. Az ecstasyhoz hasonló hatású kábítószer egészségkárosító hatása egyelőre még az orvosok előtt is ismeretlen.

(FH)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.