• Mit tartalmaz a cigaretta?

    A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin.

    A téma cikkei

    2/1 Mit tartalmaz a cigaretta?
    2/2 Leszokás - Egyedül nem megy

    A cigarettában és más dohánytermékekben található vegyületek jelentős része ártalmas, esetleg rákkeltő hatású is. Ilyen például a benzol, ammónia, hidrogén-cianid, aceton, bután, DDT, formaldehid, hidrazit. A kátrány mint égési melléktermék lerakódik a tüdőben, így minden egyes szál elszívásával csökken annak légzési felülete. Nem elhanyagolható az sem, hogy a dohányfüstnek jelentős a mérgező hatású szénmonoxid-tartalma.

    Hirdetések

    A függőség kialakulásáért azonban a nikotin a felelős. A nikotin tulajdonképpen erős drog, melynek halálos dózisa 20-60 mg. Enyhe mérgezés során fejfájást, szédülést, hányingert, hasmenést, verejtékezést, szapora pulzust okoz. Ezt gyakran tapasztalják az első alkalommal rágyújtók is. A tartós nikotinhatás gyomorfekélyt, érszűkületet (a szívkoszorúerek szűkületét), valamint légúti károsodást okozhat.

    A nikotin a függőséget a dopamin felszabadulásának befolyásolásával éri el, ezáltal fokozza az örömérzetet, oldja a szorongást, javítja a koncentráló képességet, emellett emeli a pulzusszámot, vérnyomást, cukor- és májanyagcserét, gyomorsavtermelést. A cigaretta az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a nikotint a szervezetünkbe juttassuk. Belégzéssel a nikotin rendkívül gyorsan, 7 másodperc alatt eljut az agyba!

    A dohányzás egészségkárosító hatásai

    Részben visszafordítható

    Érdemes tudni, hogy a dohányzás évekkel, évtizedekkel megrövidítheti az életet, de a dohányzás abbahagyásával a panaszok enyhülése, sőt az életkilátások javulása érhető el.

    A dohányzás érrendszeri károsító hatása miatt közvetve szinte minden szerv működését károsítja. Az érszűkület következtében jelentősen emelkedik a szívinfarktus kialakulásának a veszélye, alsó végtagi keringészavar miatt amputáció válhat szükségessé, megnő a trombózis és az embólia (vérrög) kialakulásának kockázata.

    A dohányfüstben található rákkeltő anyagok minden daganattípus előfordulási gyakoriságát emelik, de különösen a szájüregi, gége-, és tüdődaganatok számát. A gyomorsavtermelés növelésével a dohányzás a gyomorfekély, gyomordaganat egyik fontos oka is.

    A dohányosok élete évekkel megrövidül, de életminőségük is határozottan romlik: fizikai erőnlétük csökken, köhögnek, fulladnak. A légutak közvetlen károsítása krónikus gyulladást, hosszabb távon asztmás panaszokat okoz. A rendszeres dohányzás (az aktív és a passzív is) csökkenti a fogamzó képességet mindkét nemben, növeli a vetélés, koraszülés, fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát. Az osteoporosis (csontritkulás) egyik kockázati tényezője, okozhatja az izületi gyulladások fellobbanását, de kutatások szerint szerepe lehet az időskori vakság kialakulásában is.

    (WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter)

    Előző oldal | 2/1 | 2/2 Leszokás - Egyedül nem megy
    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Új lehetőség az emlőrák kezelésében

    Az emlőmegtartó műtét után alkalmazható a gyorsított, részleges emlőbesugárzás.

    A szemölcs eltávolítása

    A szemölcsirtó készítmények csak ideiglenesen csökkentik a bőrelváltozás méretét, a végleges megoldást az eltávolítás jelenti.

    Gyermekvállalás túlsúlyosan

    Hol kezdődik a túlsúly? Hogyan befolyásolja az elhízás a termékenységet?

    Az altatók és mellékhatásaik

    Ezeknek a gyógyszereknek veszélyesebb mellékhatásai lehetnek, mint gondolnánk.

   •  

    Hozzászólások (6)
    Írta: haemolisis
    Gyakorló leszokó vagyok. Egyszer már 11- évig nem dohányoztam és most közel három éve ismét letettem a cigarettát. Csupán egy hiúságomat romboló beszólás miatt: " büdös vagy". Ezt mondta egy nagyon közel álló ismerősöm. Hát ezt már nem hagyhattam.Mindegy,hogy miért,csupán magadért dobd el a cigarettát. Meglátod,hogy lesz íze az ételnek illata a mosott ruhának, kellemes lesz a leheleted és főleg nagyon jól fogod érezni magad.Én szurkolok Neked! Tedd le most! A reggeli elsőt nem szabad meggyújtani! Ettől kezdve mindig lesz egy első amit nem gyújtasz meg. Próbáld ki! Sok füstmentes napot mindenkinek!

    Írta: Kindax
    Engem egy orvos ijesztett meg, akkor dobtam el a cigarettát. Most 29 éves vagyok és másfél éve nem gyújtottam rá. Viszont 14 évesen kezdtem cigarettázni, de ma már tudom, hogy nagy hiba volt.Mellesleg nem tudok elmenni a tény mellett, hogy éves szinten 180.000 Ft-ot (!!) pöfékeltem el.Bár még sokszor elkap hogy rágyújtanék, főleg amikor mellettem dohányoznak és megcsap a cigifüst, de ilyenkor mindig azt mondom magamnak, hogy túl sok energiát tettem már bele abba, hogy megálljam a cigit és hatalmasat csalódnék magamban ha rágyújtanék.Teljesen egyetértek az előttem szólóval, ez csak úgy megy ha valaki eldobja, a fokozatosság elve nem működik. Mindent vagy semmit...

    Írta: Gabriella
    Szerintem a leszokásnak egyetlen feltétele van: felismerni, hogy ez függőség. 18 évig dohányoztam, míg rá nem ébredtem, hogy nem vagyok képes a fokozatokra: vagy semmi, vagy egy dboz cigi. Tíz éve nem szívtam el egy szálat sem. A tapaszokban, egyebekben nem hiszek, a kollégám ezektől vált függővé, nikotinos rágó nélkül képtelen létezni, és azt hiszi, hogy leszokott a dohányzásról...egy éve!A legnehezebb számomra az volt, hogy míg korábban rágyújottam, amikor dühös vagy szomorú voltam, a leszokást követően ezeket az érzéseket elkezdtem kimutatni. Meg kellett tanulnom, hogy ehhez jogom van, de meg kellett keresnem a megfelelő formákat is.Ezt az utat javasolnám minden dohányosnak.

    Lapozzon a hozzászólások között!