• Az alkoholfüggőség - a leszokás módszerei

    Az alkoholfüggőség kezelése nagyon összetett, hiszen kezelni kell a megvonási tüneteket, csökkenteni kell az alkohol iránti vágyat, végül kezelni kell az alkoholizmus következtében kialakuló egyéb kórállapotokat.

    Az alkoholfüggőség kezelésének végső célja a beteg alkohol iránt érzett sóvárgásának megszüntetése, a rendszeres alkoholfogyasztás leállítása. Az alkoholizmus kezelésére alkalmas egységes séma nem létezik, mivel minden beteg esete más és más.

    A kiváltó okok sokszínűsége, a beteg gyógyulás iránti vágya, a családtagok és ismerősök segítő-támogató szerepe mind befolyásolja a beteg ideális kezelését. A személyre szabott kezelés az alábbi lehetőségek kombinálásával, esetleg más kiegészítő gyógymódok alkalmazásával kerül kiválasztásra.

    Hirdetések

    Az alkoholizmus kezelése nem korlátozódik a gyógyszeres terápiára, legtöbbször pszichiátriai segítségre is szükség van. Kezdetben el kell érni az önmegtartóztatást vagy a kockázatmentes ivást. A súlyosan függőknél a megvonási tünetek kivédése vagy csökkentése is cél. Végül minden betegnek tartós rehabilitációs kezelésre van szüksége a fizikai és pszichés rekreáció céljából.

    Toxikus alkoholmennyiség
    A máj toxikus alkoholmennyiségének határa egyénenként eltérő. Általánosságban elmondható, hogy férfiaknál 40 g/nap, nőknél viszont 20 g/nap mennyiségű alkohol tartós fogyasztása is májkárosodáshoz vezet.

    A terápia hatásának kulcsa a beteg együttműködése. Megfelelő motiváció hiányában a visszaesés valószínűségének esélye igen nagy. Az alkoholbeteg segítségre szorul, ez pedig nehezen képzelhető el a potenciális segítők előítéleteinek félre tétele nélkül. Sajnos nemzetközi adatok szerint sem haladja meg az alkoholfüggőségből kigyógyult személyek tartós önmegtartóztatása a 10-20 százalékot.

    A betegek egynegyede ér el valamilyen javulást, és a betegek felénél olyan betegséglefolyás figyelhető meg, amelyre a jelenleg rendelkezésünkre álló farmakológiai és pszichoterápiás módszerek nem gyakorolnak befolyást. A különböző önsegítő civil kezdeményezésekkel is kapcsolatban álló betegek gyógyulási aránya jelentősen kedvezőbb.

    A krónikus alkoholbevitel az agyi szerotoninszint csökkenését okozza. Ez a jelenség felelős részben az alkoholizmus talaján kialakult pszichés változásokért. A többek között antidepresszánsként is alkalmazott szelektív szerotonin visszavételt gátló (SSRI) gyógyszerek alkalmazása jó hatásúnak bizonyult, különösen azokban az esetekben, amikor a beteg az alkoholt saját szorongásának, depressziós állapotának vagy pánikbetegségének csökkentésére fogyasztotta.

    Leszokni nem lehet egyik napról a másikra

    A terápia lényeges pontja, hogy a leszokás folyamatosan következik be, kb. 3-6  hónap alatt, ami közben az alkohol fogyasztása nem tiltott teljes mértékben.

    Ön tudta?
    Májzsugor kialakulása esetén  férfiakban nőies jegyek jelennek meg és potenciazavar alakul ki, nőkben menstruációs zavarok léphetnek fel.

    Hasonlóan jó hatásúak a monoaminoxidáz enzim bénító (MAO bénító) antidepresszáns készítmények. Hatásukat szintén egyes agyi ingerületátvivő anyagok, köztük a szerotonin szintjének emelésével fejtik ki.

    A disulfiram-kezelés azonnali önmegtartóztatást igényel, a potenciálisan halálos mellékhatások kialakulásának veszélye miatt. A disulfiram olyan vegyület, amely habár önmaga nem toxikus, az alkohol lebomlását oly módon változtatja meg, amely az emberi szervezetre nagyon veszélyes. Az alkohol a szervezetben sejtméregként ható acetaldehid köztitermékké alakul, mielőtt ecetsavvá, majd vízzé és szén-dioxiddá égne el.

    A disulfiram hatására az acetaldehid vérszintje 5-10-szer magasabb lesz, mint alkohol nélkül. A betegnél súlyos tünetek lépnek fel, például hányinger, hányás, kipirulás, a szívfrekvencia és a légzésszám jelentős emelkedése, valamint pánikreakcióhoz hasonló tünetek jelentkeznek. Az alkoholproblémákkal küzdő betegeket így a kellemetlen, hányásos rosszullétek segítenek távol tartani az alkoholtól.

    A disulfiram bőr alá ültethető formában is alkalmazható, így a beteg minden egyes alkoholfogyasztásánál fellépnek a tünetek. A veszélye abban rejlik, hogy nagy mennyiségű alkohol fogyasztása mellett a jelentős toxicitással kell számolni, amely akár életveszélyes mértékig is fokozódhat.

    Csaknem minden esetben szükség van szorongáscsökkentő, enyhe nyugtató hatású gyógyszerek szedésére. Érdekes megfigyelés, hogy egyes magas vérnyomás elleni szerek (ACE-gátlók és calciumantagonisták) szintén csökkenthetik az alkoholfogyasztás mértékét.

    A pszichoterápia is sokat segíthet

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A farmakoterápia mellett legalább ugyanolyan fontosak a különböző pszichoterápiák, legyen az akár csoportterápia, családterápia vagy bármely más forma, amely az adott beteg kórelőzménye alapján hasznosnak ítélhető. Családterápiára csaknem mindig szükség van, amennyiben arra a családtagok hajlandók; leginkább akkor, amikor a beteg alkoholfogyasztásának hátterében valamilyen családi konfliktus áll.

    Nem szabad lebecsülni a civil szféra szerepét, a különböző közösségek gyógyító erejét. Más, hasonló problémákkal küzdő emberrel való kapcsolattartás erősíti a gyógyulás iránti vágyat, a kölcsönös tapasztalatátadás segíthet a betegséggel való megküzdésben. A vallás is sokat segíthet: sok gyógyult beteg a javulás útján talál rá későbbi hitére, amely nagy segítséget jelenthet a gyógyulás folyamán.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Terhesség és vezetés

    Hasznos a biztonsági öv használata, megelőzi az anya sérüléseit és így csökkenti a magzati halálozást is.

    Terhességi panaszok

    A várandósságnak kevésbé ismert jele és velejárója is vannak, melyeket megpróbáltunk összeszedni.

    Hajlamosító tényezők

    Az öröklődésnek meghatározó szerepe van a visszértágulat elsődleges formájának kialakulásában.

    Multifokális szemüveg

    Sokakat a lencse ára riasztja el. Nézzük, hogyan is van ez? Mindent a multifokális szemüveglencsékről.

   •  

    Hozzászólások (18)
    Írta: Tibi
    SziasztokKb husz èvig ittam kissbb nagyobb megszakitàsokkal.Vendèglátòs vagyok ami az amugy is ivàsra hajlamos egyèn számára meg veszèlyesebb kõzeg.Minden szituàciòban ittam,ha pincèrkedtem majd kèsōbb a konyhán is folytattam.is.AZT mondtàk,èn egy ugynevezett abusive ivò vagyok ,nevezzūk inkàbb alkoholistànak.Èn lassan hàrom eve nom iszom alcohol.Angliàban èlek,dolgozom mint szakàcs.Az ital matt,tōbb jò melòt,lehetōséget elveszitettem az évek soràn,a legsōtétebb bugyrait megjàrtam az alkholizmusnak,minden tūnetèt ismerem.Nem volt pènzem,munkàm,italt loptam a boltban,bevittek èrte,meg persze megbūntettek.Nagyon szègyelem ezeket,sosem voltam būnōzõ.Az a rohadt alcohol utáni vàgy tette ezt velem.Nekem sikerūlt magamtòl letennem.Ezèrt cserèbe a sorstòl kaptam èletem eddigi legjobb melòjàt,ahol akàr nyugdijig is kihùzhatom,ha persze minded jòl meg.De biztos vagyok benne,ha megadon nom akarsz segiteni,az Isten sem segìt.Hagy vègleg elveszni,velem is majdnem ez tōrtènt..Miota nom iszom,az èletem gyōkeresen megvàltozott.Kocsival jàrok melòba egy angliai rendōrōk szàmàra fenntartott szanatòriumbannvagyokmszakàcs.Tehàt minded jòra fordult.Azota mindèg van pénzem èrdekes mòdon. Mondjuk betōltōttem az ōtvenet,az ivással sol mindent veszitettem,nincs gyerekem ami hiànyzik,màr nem is igen less.De fel a fejjel ,az erōseknek sikerūlhet leszokni,segitsèg nèlkūl meg Sainte lehetetlen.keress meg ha akarsz velem Errol beszélniA szōvegirásért bocs,angolnszōveget erōlteti ez a marina.

    Írta: Vendég
    Sziasztok! elég nehéz beszélni de kell: 28 éves vagyok 10 éve nem telt el nap hogy ne tegyem magam hullára. Elvesztettem sok mindent Szerelmet ,barátot,családot de nem érdekelt csak ittam ! Tönkre tetem mindent magam körül és mindenkit de a családom csak bizakodott hogy majd csak 1_szer lemondok az italrol. Most már 4 hónapja nem nyúltam a pohárhoz minden féle segítség nélkül de nagyon nehéz nem tudom hogy fogom kibírni kívánom nagyon! Most azért írok mert csak az alkohol jár az eszembe! Adjatok tanácsot

    Írta: Péter
    7 éven keresztül voltam totál alkoholista. 23 évesen merültem bele az alkohol fertőjébe, mocskába és 31 évesen sikerült letennem a poharat segítséggel. Ennek már több mint 6 éve. Van aki azt mondja, hogy gyenge jellem vagyok/voltam, annak üzenem, hogy igaza van. Erős jellemű alkoholista nincs, főleg ha alkoholról van szó. Az évek alatt végigmentem az alkoholizmus összes lépcsőfokán, elvesztve barátokat, ismerősöket, menyasszonyt. Itt kezdtem el gondolkodni, hogy baj van az alkoholfogyasztásommal, de sajnos a gondolati szinten megrekedtem. Képtelen voltam a sóvárgásnak ellenállni. A szüleim álltak mellém a végén, amikor már ők is belátták, hogy külső segítség kell. Én is beláttam. Leányváron voltam több mint 6 hónapig terápián, sikerrel. Nem nyúltam pohárhoz, nem kell, nem érdekel. Hála Istennek. És hála a szüleimnek. Egy biztos, leszokni nem késő. Viszont egyedül nehéz, nagyon nehéz.

    Lapozzon a hozzászólások között!