• Küzdenek a szemcseppek alkalmazásával

    Szerző:
    WEBBeteg

    A látásuk megőrzése érdekében szemnyomást csökkentő szemcseppet használó emberek jelentős részének nem sikerül az előírt adagot alkalmaznia - állapították meg amerikai kutatók.

    A baltimore-i Johns Hopkins Bloomberg közegészségügyi iskola munkatársai kétszáz olyan pácienst vontak be tanulmányukba, akik legalább hat hónapja használták otthon a belső szemnyomás csökkentésére szolgáló cseppeket.

    Hirdetések

     Mi okozza a magas szemnyomást?


    A szemnyomást a folyamatosan termelődő és elvezetődő csarnokvíz finom egyensúlya tartja fenn. Ha ez az egyensúly valamelyik irányba eltolódik vagy túl alacsony (ez a ritkább) vagy túl magas lesz a szemben uralkodó nyomás. A leggyakrabban az elvezetődés csökkenése miatt emelkedik a szemnyomás. A csarnokvíz a csarnokzugba vezetődik el, onnan bejut a vérkeringésbe. Emiatt befolyásolja a magas vérnyomás a szemnyomást is! Ezt méréseknél érdemes korrigálni egy képlet alapján.>>

    Amy Hennessy kutatásvezető így foglalta össze a zöldhályog elleni szer alkalmazását: "Könnyebb mondani, mint csinálni". Az előírás szerint ugyanis a pácienseknek a megfelelő dózis szembe juttatásához nem több és nem kevesebb, mint 1 cseppet kellene cseppenteniük. A vizsgálat szerint azonban ezt sokan nehezen vagy nem tudják megoldani. A részt vevő páciensek több mint negyede sikertelenül próbálkozott a cseppentéssel, akiknek mégis sikerült, azok 40 százaléka sem 1 cseppet juttatott szemébe, hanem átlagosan az adag másfélszeresét.

    A kevesebb gyógyszer adagolása a zöldhályog gyorsabb kifejlődéséhez, végső soron vaksághoz vezethet, a túl nagy adag használata során pedig a vártnál gyorsabban fogy ki a havonta felírható szer, így napokig gyógyszer nélkül marad a páciens.

    A leggyakoribb hibák között volt, hogy a szemcsepp a szem helyett az arcra vagy a szempillára került, illetve a cseppentőt hozzáérintették a páciensek a szem felszínéhez, ami fertőzésveszélyt hordoz. Az ellenőrzésként készült videofelvételek szerint még azon a páciensek közül is minden negyedik hozzáérintette a szeméhez a cseppentőt, akik úgy érezték és állították, hogy ez nem történt meg. A tanulmány az Ophtalmology című szakfolyóiratban jelent meg.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A zöldhályog kezelési lehetőségei

    A zöldhályognál jelentkező szemnyomást konzervatív úton különböző összetételű szemcseppekkel, tablettákkal, esetleg infúzióval lehet csökkenteni. Egyes zöldhályog típusoknál a konzervatív terápia hatástalansága esetén megfontolandó a lézeres és műtéti beavatkozás.

    Zöldhályogom lehet? - Az orvos válaszol

    Több hete érzek szúró fájdalmat a szememben, és félek, hogy zöldhályogom van, ugyanis édesanyámnak is van, és úgy tudom, ez örökölhető. A szemész szteroid tartalmú cseppet írt fel, és azt mondta, csak meg vannak fázva a szemeim.

    Kettős látás - Miért alakulhat ki? Hogyan kezelhető?

    Kettős látás esetén általában a szemizmok nem működnek megfelelően. A nem működő izom irányába a szem nem tud elmozdulni, így amikor a beteg ebbe az irányba tekint, intenzív kettős látás jelentkezik.

    Zöldhályog: Hogyan előzhető meg a vakság?

    A zöldhályog vagy glaukóma a második helyen áll a világon a vakságot okozó betegségek közt. Hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érinti a betegség, de a kor előrehaladtával nő az esély a megjelenésére.

    Hogyan védjem a szemem, ha allergiás vagyok?

    A szénanátha jellegzetes, tüsszögéssel, orrdugulással és orrfolyással járó tünetei mellett az allergia a szemeket sem kíméli.

    Mikor gondoljon kötőhártya-gyulladásra gyermekénél?

    A kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis) gyakran gyógyszeres kezelés nélkül is gyógyuló, gyakori betegség, de a megfelelő kezelés lerövidíti a betegség időtartamát, csökkenti a szövődményeket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA