• Szemkönnyezés: Mi okozhatja?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szemkönnyezésnek (epiphora) számos oka lehet. A szemek könnyezése lehet az idős kor velejárója, allergia tünete, illetve paradox módon a szemszárazság is fokozott könnytermeléssel jár. A kellemetlen panasz sok más betegség kísérője is lehet. Melyek ezek, és mit tehet a könnyezés ellen?

    A könnyek a szomorúság, a fájdalom és olykor az öröm velejárói is lehetnek. Ám hátterében nem csak érzelmi okok állhatnak. A szemkönnyezés világszerte a leggyakoribb tünetek egyike. Milyen betegségekre utalhat a könnyezés?

    A könnytermelés a szem védelmét szolgálja:

    • Gondoskodik a szem folyamatos oxigén- és tápanyag-ellátottságáról
    • Védi a szemet a kiszáradástól, megkönnyíti a pislogást
    • Az átlátszó, tiszta folyadék határfelületet képez a szem és a levegő közt (ez az éles látás feltétele)
    • Véd a fertőzésektől, mivel speciális immunproteineket tartalmaz.

    A könnymirigyek által termelt könny a könnycsatornákon keresztül távozik, és a pislogással bevonatot képez a szaruhártyán. A könny végül a könnycsövecskéken keresztül a könnyzacskóba jut, ami továbbítja azt az orrüregbe.

    Ha a könnytermelés és könnyelvezetés egyensúlya megbomlik, vagyis túl sok könny termelődik, vagy a normál mennyiségű könny nem tud távozni a könnyzacskón és orrüregen át, akkor a könny az arcon fog lefolyni. Szemszárazság esetén a könnyezés mellett égő-, viszkető- és idegentest érzés is jelentkezhet.

    Hirdetések

    Mi okozhat könnyezést?

    Hogyan okozhat vakságot a cukorbetegség?

    A cukorbetegség szövődményei közül az egyik legsúlyosabb a szemek állapotát érinti. Az elváltozások hosszú ideig tünetmentesek maradhatnak, gyakran már visszafordíthatatlan stádiumban kerülnek felismerésre. A cukorbetegség gyakran jár együtt súlyos szemészeti szövődményekkel, amelyek az életminőséget csökkentő látásromlást vagy akár a látás teljes elvesztését is okozhatják. Hogyan okozhat vakságot a cukorbetegség?>>

    A szemkönnyezés leggyakoribb okai a kor előrehaladtával járó változások, az allergiák és a szemszárazság. A szemet érintő fertőzések és az olyan belgyógyászati betegségek, amilyen például a cukorbetegség, szintén fokozott könnyezéssel járnak. A szemkönnyezés okát valamennyi esetben ki kell vizsgáltatni, mivel hátterében a már említett vagy egyéb súlyos betegségek állhatnak!

    Alapvetően három fő okot különíthetünk el:

    1. A könnyelvezető rendszer funkcionális zavara (pl. a szemhéjműködés zavara)
    2. A szem anatómiai rendellenességei (pl. a könnycsövecskék elzáródás)
    3. Fokozott könnytermelés (pl. a szemhéjak, a kötőhártya vagy a szaruhártya irritációja miatt).

    Idős kor

    A szemkönnyezés leggyakrabban idős korban, és elsősorban a nőknél jelentkezik. A változókorral járó hormonális változások, és a nemtől független öregedési folyamatok a könnyelvezető rendszer működési zavarával járnak: a szemhéj mozgatása az izmok és a kötőszövetek gyengülése miatt nehezebbé válik, a könnymirigyek, könnycsatornák megváltoznak, a könnycsövecskék elzáródhatnak.

    Szemszárazság

    A szem természetes öregedése

    Korábban normális látású személyek 40-45 éves koruk körül veszik észre, hogy olvasáskor, közeli munka végzésekor szemük nem tud a megfelelő távolsághoz alkalmazkodni, sőt közelre nézéskor gyakran fejfájás is fellép. Ez a presbiópia, azaz öregszeműség jelensége. A szem természetes öregedése>>

    Ha a szemhájak valamilyen oknál fogva nem tudják betölteni funkciójukat, vagy a könnymirigyek nem termelnek elegendő könnyet, a szem kiszárad, a könnyfilm hiányában pedig a pislogás irritálja a száraz szaruhártyát. A kevés könny nem tudja kimosni az apró szennyező anyagokat, melyek fertőzések kialakulásához, irritációhoz vezethetnek, és fokozzák a könnytermelést.

    Elegendő friss könny híján, nincs megfelelő mennyiségű immunprotein sem, így a kórokozók elszaporodhatnak és könnytermelésre serkenthetik a szemet.

    A szemszárazság hátterében a következők állhatnak:

    • Idős kor, hormonproblémák
    • Környezeti tényezők (pl. ózon, kipufogó gázok, fűtött levegő, száraz levegő)
    • Allergia
    • Kontaktlencse-viselés
    • Bizonyos gyógyszerek (pl. citosztatikumok, béta-blokkolók, antihisztaminok, fogamzásgátló tabletták)
    • Belgyógyászati betegségek (pl. cukorbetegség, pajzsmirigybetegségek, gyulladásos reumás betegségek)
    • Stroke, vagy más az arcidegek bénulásával járó betegségek, melyek megnehezítik a pislogást.

    A 10 leggyakoribb jel a szemen - Súlyos betegségre utalnak

    A szem nem csupán a lélek tükre, egészségi állapotunkról is sok információt árul el – és itt nem csak a szemmel kapcsolatos betegségekről van szó, mint például zöld-vagy szürkehályog, hanem szisztémás betegségekről is, mint a cukorbetegség vagy a szív és érrendszeri megbetegedések. Ezeknek a betegségeknek az előjelei már láthatóak lehetnek a szemen vagy a szemkörnyéken jóval azelőtt, hogy ténylegesen produkáljuk a betegség tüneteit. A 10 leggyakoribb jel a szemen - Súlyos betegségre utalnak>>

    A szemszárazság gyakori tünetei:

    • Idegentest érzés a szemben, égő érzés, viszketés
    • Nyomásérzés a szemben
    • Fájdalom
    • A szemhéjak megduzzadása
    • A szemek váladékozása, a szemhéjak összeragadása
    • A kötőhártya kivörösödése
    • Látászavarok
    • Fényérzékelési zavarok, fényérzékenység
    • Könnyezés

    Mikor forduljon orvoshoz, ha szemkönnyezést tapasztal?

    Ha könnyeznek a szemei, minden estben keressen fel szemész szakorvost! Egyrészt, mert a háttérben álló októl függetlenül, a könnyezés hosszú távon károsítja a szemet, a látóképességet. Másrészt azért, mert a könnyezés súlyos betegség tünete lehet, amit komolyan kell venni és mihamarabb feltétlenül orvosilag kezelni kell!

    Ha kiderült, milyen betegség okozza a könnyezést, az alapbetegséget minél hamarabb kezelni kell. Ha valamilyen fertőzés felelős a panaszokért, akkor gyógyszeres kezelésre lehet szükség, ha a szemhéj rendellenes működése, akkor pedig műtéti beavatkozás válhat szükségessé. A könnytermelő- és elvezető rendszer működési zavarai is korrigálhatók. Ha minden lehetséges betegség kizárható, és nem derül ki, mi okozza a könnyezést, illetve, amíg nem derül fény az okokra, szemcseppek alkalmazása javasolt, a szem további károsodásának megakadályozása végett.

    Mit tehet a szemkönnyezés ellen?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    • Az okok feltárása és a szövődmények megelőzése érdekében minden esetben orvoshoz kell fordulni. Ha a tüneteket szemszárazság okozza, az orvos utasításainak betartása mellett a következőket teheti:
    • Rendszeresen szellőztesse a helyiséget, ahol tartózkodik, ügyeljen rá, hogy ne legyen száraz a levegő (párásítók használata)
    • Mozogjon sokat a friss levegőn
    • A huzat, a kipufogógázok és a dohányfüst irritálja a szemet, kerülje ezeket!
    • Igyon sok folyadékot! Az alkohol és a kávé kerülendő!
    • Számítógép használat során ügyeljen a gyakori pislogásra!
    • Aludjon eleget!
    • Ha kontaktlencsét visel, iktasson be hosszabb szüneteket, amikor szemüveget hord. A kontaktlencséket mindig alaposan és rendszeresen tisztítsa! Járjon rendszeresen szemészeti kontrollvizsgálatra, és beszélje meg orvosával, hogy javasolt-e, illetve mikor érdemes más lencsetípusra (kemény és lágy lencsék) váltani, hogy a szemkönnyezés elkerülhető legyen.

    A vakság leggyakoribb oka a cukorbaj

    A cukorbetegség a felnőtt lakosság körében a fejlett világban a leggyakoribb vaksági ok. A csak egy kis cukrom van felfogás nem helyén való. Cukorbetegség esetén az egész életét ennek megfelelően kell átszervezni, átértékelni. A vakság leggyakoribb oka a cukorbaj>>

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de; Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Csecsemőkori kólika

    WEBBeteg

    Milyen tünetekkel jelentkezik a betegség? Tekintse meg infografikánkat!

    Ájulás és elsősegély

    Elsősegély

    Hátterében az esetek többségében az agy átmeneti vérellátási zavara áll.

    A szárazszeműség - Ilyen betegség is van

    Ég a szeme? Néha elhomályosul a látása, amely pislogásra javul? A szárazszeműség (keratoconjunctivitis sicca) nagyon gyakori betegség...

    Venus Williams Sjögren-szindrómában szenved

    Venus Williams visszalépett a US Open tenisztornán való versenyzéstől, mert Sjögren-szindrómát diagnosztizáltak nála, ami fáradtsággal...

    A tini, aki vért könnyezik - Mi lehet az oka?

    Calvino Inman egy reggelen éppen kilépett a zuhany alól, mikor a tükörbe pillantva bepánikolt. A 15 éves fiúnak vérkönnyek folytak a...

    A stroke és tünetei

    A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti...

    Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA