• A kerékpározás hatása a csonttömegre

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy új tanulmány eredményei szerint a kerékpározás jót tehet a férfiak szívének, de a csontokra nemigen hat. Kutatók úgy találták, hogy rendszeresen futó férfiakhoz képest azok között, akik fő mozgástevékenysége a kerékpározás, sokkal nagyobb valószínűséggel fordult elő alacsony csontsűrűség a csípőkben vagy a gerincben.

    Általánosságban a kerékpárosok csontsűrűsége a teljes testet tekintve alacsonyabb volt és 63 százalékuknak csípőt vagy a gerincet érintő csonthiánya volt, állítják a kutatók a Metabolism lapban megjelentetett tanulmányukban. A csonthiány (osteopaenia) kórosan alacsony csontsűrűséget jelöl, amely a csontok törékenységével járó csontritkulás (osteoporosis) kialakulásához vezethet. A csontritkulásra gyakran mint a nők egészségügyi problémájára gondolunk, mert a menopausa utáni ösztrogénszint-esés a nőket kifejezetten védtelenné teszi az állapottal szemben. 

    Hirdetések

      Miért is jó a kerékpározás?

    A kardiovaszkuláris hatások mellett a kerékpározás több más jótékony hatást is közvetít. Az izomzatra erőteljes szálkásító hatást gyakorol.Miért jó a kerékpározás? >>

    A vizsgálat vezetője, Dr Pamela S. Hinton úgy döntött, hogy férfiakat fog vizsálni, mert "messzemenően figyelmen kívül hagyják őket, ha a csontritkuás kerül szóba". Hinton és a columbiai University of Missouri-n dolgozó munkatársai 43 komolyan kerékpározó vagy futó férfit választottak be a vizsgálatba. Mindegyikük legalább heti hat órát edzett két éven át vagy hosszabb ideig. A kutatók az általánosan csökkent csonttömeg mellett megállapították, hogy a kerékpáros csoportban lévő férfiak között a gerinc csonthiányának előfordulási valószínűsége hétszer nagyobb volt, mint a futók között. 

    A súlyterheléssel járó sportok hasznossága

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

      A futás, az ugrás és más, súlyterheléssel járó tevékenységek nyomást gyakorolnak a csontokra. Erre a hatásra a csontok megerősödnek. Ezzel szemben a kis erőhatással járó testedzés, mint a kerékpározás és az úszás, megdolgoztatja a szívet és karcsúsítja a derekat, de csak kevéssé terheli a csontokat. Mindenfajta testedzésnek számos előnyös egészségügyi hatása van, így a kerékpározásnak és az úszásnak is - mondta el Hinton a Reuters Healthnek. - Mindamellett - tette hozzá - fontos, hogy akik jelentős ideig végeznek olyan gyakorlatokat, amik nem járnak nagy súlyterheléssel, külön edzéssel erősítsék a csontozatukat. Azoknak, akik nem futhatnak vagy ugrókötelezhetnek  - például sérülés vagy ízületi gyulladás miatt – súlyemelő gyakorlatok jelenthetik az alternatívát Hinton szerint. Azt is megjegyezte, hogy a csontok építésére az erőemelést alkalmasabbnak tartják a hagyományos erősítő edzésnél. 

       Sportágválasztó - Mit ajánl a sportorvos?

    Hogyan hat az úszás a szervezetre? - A sportorvos véleménye Az úszás az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít. A ritmusos tempózás, a vízbe merülés, majd kiemelkedés és légvétel váltakozása révén a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve. De nem csak a légzőrendszer lendül működésbe, hanem szinte az összes izom is. Ellentétben a kerékpározással, az úszás során a felső és alsó testfélre egyforma munka hárul. Alapvetően dinamikus, izotóniás terhelésről van szó, de természetesen ahhoz, hogy a test szépen ráfeküdjön a vízre és ne süllyedjen le bizonyos része, megfelelő izomtónusra, a tartóizmok munkájára van szükség.
    Hogyan hat az úszás a szervezetre? - Bővebben>>

    Kocogás és a futás hatása a szervezetre - A sportorvos véleménye Napjainkban a futás, ill. kocogás népszerűsége növekvő tendenciát mutat, amely főleg praktikusságának köszönhető: szinte semmi felszerelést nem igényel, csak egy jó futócipőt. Bárhol (városban, faluban, tengerparton, focipályán, stb.) végezhető, hiszen majdnem mindenhol találhatunk olyan területet, ahol egy kicsit átmozgathatjuk magunkat egy fél-egyórás kocogással, futással. Nem kötött életkorhoz és nagyon sokféle edzettségi szinten is élvezetes lehet. Vannak, akik soha nem kedvelték a futást, mások 60 éves koruk után kezdték, és azóta nem tudnak nélküle élni. Olyanok is akadnak, akik viszont mindig kedvelt mozgásformaként tekintettek a futásra.
    Kocogás és a futás hatása - Bővebben >>

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A túl sok biciklizés erekciós zavart és meddőséget okozhat

    Tanulmányok által bizonyított, hogy a túl sok és túl hosszú ideig tartó biciklizés növeli a merevedési zavar és a meddőség kockázatát. Ezért a profi kerékpárosoknak, duatlonistáknak, triatlonistáknak azt tanácsolják a szakemberek, hogy fagyasztassák le a spermájukat, még mielőtt az a sportkarrier áldozatává válik.

    Fogyókúra - Nem mindegy, melyik mozgásformát választjuk!

    A fogyókúrának és az életmódváltásnak fontos része a fizikai aktivitás. Nem mindegy azonban, hogy hogyan mozgunk! A rosszul megválasztott sportolással sokan kifejezetten ártanak szervezetüknek.

    Sporttal az egészségért!

    A sport nemcsak a test épülésére, de a szellemi fejlődésre is hatással van. A Tisza-parti Vásárosnaményben szinte mindenki valamit sportol, persze előtérben vannak a vízi sportok, az úszás mellett a kajakozásnak, de az egyre divatosabb sárkányhajózásnak is széles rajongótábora van már. Akik meg a biciklizést részesítik előnyben, azok a 150 kilométeres bicikliúton akár körbe is karikázhatják a környező településeket, megtekintve közben a helyi nevezetességeket is.

    Kerékpározás - A sportorvos ajánlása

    A kerékpározásnak számtalan válfaja ismert: hegyi-, országúti-, túrakerékpározás, spinning - hogy csak a legismertebbeket említsük. Mindegyik közös jellemzője, hogy kortól és nemtől gyakorolható és élvezhető. Lássuk, miről is van szó!

    Kerékpározás: a bukósisak kiválasztása és használata

    A kerékpáros sisak csak akkor óv, ha helyesen viselik. Íme mindaz, amire a kerékpáros bukósisak választásánál figyelni kell, hogy elkerülje a leggyakoribb hibákat és esetleges sérüléseket.

    Júniusban ismét Mozgás Éjszakája

    Június 27-én ismét megrendezi a Mozgás Éjszakáját a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja, a helyszín ezúttal a Hősök tere és a Városliget lesz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA