• A labdarúgás jótékony hatásai egészségünkre

    Szerző:
    WEBBeteg

    A rendszeres futballozás során növekszik a csontok tömege, javul a játékos reflexeinek gyorsasága, izomereje és ezáltal mozgásának biztonsága.

    A labdarúgás népszerűségét fokozó eredmények a Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports folyóiratban megjelent tanulmányokban olvashatók. Peter Krustrup, a tudományos program vezetője mindjárt a folyóirat elején hangsúlyozza, hogy erről nem a klubjukat milliókért váltó sztárfutballistákkal kapcsolatban kell beszélni. A szabadidőben játszott labdajáték kedvező hatásait a kutatók korosodó nők és férfiak vizsgálata alapján bizonyítják.

    Hirdetések

      Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá?
    A manapság egyre népszerűbb fitnesz terjedésével joggal kérdezhetjük, hogy vajon nem ártunk-e szervezetünknek az izomlázat okozó erőteljes fizikai terheléssel. Mi áll a kellemetlen tünetcsoport hátterében?
    Az izomláz - pihentessük vagy dolgozzunk rá? >>
    Az életkor előrehaladtával a csontok sűrűsége csökken. Ezt korábban főleg a változó kor után lévő nőkről mondták, de mérések és tapasztalatok azt mutatják, hogy az idősebb férfiakra is igaz. A kutatók 20-47 éves nőknek heti kétszeri labdarúgó programot szerveztek 14 héten át.

    A vizsgálat végén a lábszárcsontok sűrűsége fokozódott, az alsó végtag izomtömege is nőtt, és a nők egyensúlyérzéke jobb lett. Ezek a nők korábban soha nem futballoztak, de nagyon megkedvelték a játékot.

    A náluk észlelt kedvező változások kifejezettebbek voltak, mint azoknál, akik ugyanannyi időt kocogással töltöttek. Nem meglepő, hogy mindkét csoport tagjai előnyösebb helyzetben fejezték be a programot, mint azok a nők, akik nem sportoltak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hasonló felmérés férfiakkal is történt. A 20-40 esztendős alanyok hetenként két-három alkalommal játszottak kispályás focit, illetve a csoport egyik fele csak élte megszokott, futballmentes életét. A kényelmesekhez képest a futballra szoktatottak alsó végtagi izomtömege és csontjának erőssége mérhetően növekedett.

    Fontos változás, hogy a futballozók egyensúlyérzéke is sokkal jobb lett. A kutatók vizsgáltak 65-75 éves férfiakat, akik testmozgás céljából ifjabb korukban is rendszeresen kergették a labdát. Testfelépítésüket, mozgásukat olyan, hasonló korú férfiakéval, illetve 30 évesekével hasonlították össze, akik nem foglalkoztak labdarúgással.

    "Azok a hetvenéves emberek, akik szabadidejükben szórakozásként mindig is futballoztak, ebben a korban is olyan izomerővel és egyensúllyal bírtak, mint a labdarúgás iránt nem érdeklődő harmincasok, és messze erősebbek voltak, mint soha nem futballozó kortársaik" - mondta Krustrup.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Mennyi a napi kalciumszükséglete? Mutatjuk!

    A kalcium számos fontos élettani folyamat nélkülözhetetlen szereplője, biztosítja az izom- és idegsejtek ingerelhetőségét, és szerepet játszik a véralvadásban, a szívműködésben és a vérnyomás szabályozásában is. A szervezetben lévő kalcium 99 százaléka a csontokban és fogakban található.

    A 10 leggyakoribb sérülés a futballban

    A futball kontakt sportág, melyben nagy a sérülések veszélye. Különösen a lábak érintettek. Az izmok, szalagok és csontok sérülései hozzátartoznak a focisták mindennapjaihoz.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA