Sportsérülések a kézilabdában

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A kézilabda egy intenzív sport, melyben nem ritka a játékosok egymással való ütközése sem. Melyek a sportágban a leggyakoribb sérülések, ezek hogyan előzhetők meg, és hogy kezelhetők? Milyen szerepet játszik a kitartás és az erőnlét a sérülések megelőzésében?

A legtöbb baleset akkor történik, amikor két játékos egymással ütközik. A sérülések gyakoriságát tekintve a kézilabda a harmadik helyen áll a sportágak közt.

Nem meglepő, hogy a leggyakrabban a karok és a kezek sérülnek meg, illetve nem ritka a vállízületi ficam és egyéb vállsérülések sem. Gyakori a kulcscsonttörés.

A modern kézilabda igen lendületes sportág, gyors irányváltásokkal, ami a boka- és térdízületeket rendkívüli módon megterheli. A hirtelen gyorsulások, fékezések, ugrások következménye könnyen lehet valamilyen sérülés, például ficam, ín- vagy szalagszakadás.

Ha egy játékos éveken, évtizedeken át űzi a sportot, akkor krónikus sérülések is kialakulhatnak nála. Az állandó kisebb, mikrotraumás sérülések nagyon megterhelik a vállízületet.

Az apró sérülések gyorsan gyógyulnak, de ha valaki időről-időre megsérül ugyanazon a ponton, míg az előző sérülésnek nem maradt ideje a teljes gyógyulásra, akkor komoly ízületi fájdalmak, ízületi kopás alakulhat ki.

Sportolás és az ízületek védelme - Praktikus tanácsok

Itt a nyár, sokan úgy gondolják, itt az ideje belevágni a sportolásba, hogy a szezonra formába lendüljenek. Mielőtt azonban meggondolatlanul belevágnánk a mozgásba, tudnunk kell, hogy az ízületeink könnyen megsérülhetnek – főleg akkor, ha hosszú kihagyás után hirtelen vágunk bele egy újfajta edzésbe. Praktikus tanácsok a ízületek védelméhez

A tipikus kézilabdás sérülések megelőzése és kezelése

A játékosok sikere vagy sikertelensége azon is múlik, hogy mennyire kitartóak és mennyire képesek elkerülni a sérüléseket, baleseteket. Speciális edzéstervvel megelőzhetőek az említett sérülések. Az erősítő-, állóképesség-javító- és egyensúlyérzéket fejlesztő gyakorlatoknak van kiemelt szerepük.

Ezek a gyakorlatok nem csak a megelőzést szolgálják, fontosak a sérülésekből való felépülésben is. A bokaszalag-sérülések többnyire konzervatív kezeléssel gyógyíthatók, a térdsérüléseknél viszont sok esetben elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás. A törések pedig mindig azonnali kórházi ellátást, sokszor műtétet igényelnek.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: uni-heidelberg.de, Lektorálta: Dr. Földi Ildikó)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.