• Autizmus - A sárgasággal született csecsemőknél nagyobb a kockázata

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy új tanulmány szerint a sárgasággal született csecsemők az autizmus megnövekedett kockázatának vannak kitéve.

    Az amerikai Pediatrics folyóiratban közzétett tanulmány arra az eredményre jutott, hogy az 1994 és 2004 között Dániában sárgasággal született csecsemőkben 67 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki autizmus.

    Hirdetések

    Az újszülöttkori sárgaság hátterében a bilirubin magas szintje áll, amely a vörösvértestek festékanyagának, a hemoglobinnak a lebomlási terméke. Sárgaság az időre született csecsemők 60 százalékában fordul elő, és az első hét végére helyre áll. A magas bilirubinszint hosszan tartó behatása azonban a kutatók szerint neurotoxikus hatású, és élethosszig tartó fejlődési rendellenességeket okozhat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tanulmány során a kutatók kimutatták, hogy az autizmus kockázata magasabb, ha az édesanya már korábban is szült gyermeket, vagy ha (furcsa módon) a gyermek október és március között született. Az autizmus kockázata eltűnt, ha a gyermek elsőszülött volt, illetve ha április és szeptember között született. A szerzők úgy vélik, hogy a szezonális eltérést a sárgaságot befolyásoló napfény különböző szintű behatása, vagy fertőzések okozhatják.

    Az elsőszülött és a többedik gyermek közötti különbséget az antitestek eltérő szintje magyarázhatja azokban a nőkben, akiknek már több terhességük volt, vagy az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés különbségét is tükrözheti a szülés utáni első néhány napban. Dániában azokat a nőket, akik időre szülték gyermeküket, és a csecsemő nem az első szülöttjük, a szülés után hamar hazaengedik. Az első gyermeküket szülő nők három-öt napig maradnak a kórházban, így a sárgaságot még addig kimutathatják, amíg a csecsemő az intézményben tartózkodik.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A terhesgondozás menete hazánkban

    Az egyik legmaradandóbb élmény a leendő édesanya életében, amikor egy álmos reggelen végre megjelenik a pálcán az a bizonyos második csík. Az esetek döntő többségében ugyanis ez azt jelenti, hogy méhében új életet hordoz, és jó eséllyel kilenc hónap múlva egészséges újszülöttel gyarapszik a család.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.