• Prosztatarák - Növeli a kezelés a túlélés esélyét?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A prosztatarák korai stádiumával diagnosztizált férfiaknak kezelés nélkül is csak kis hányada hal meg a betegségben - közölték svéd kutatók.

    Egy nemzeti rákregiszter adatait felhasználva jutottak arra a következtetésre, hogy tíz év leforgása alatt ezeknek a férfiaknak kevesebb mint három százaléka halt meg prosztatarákban. "Az adatok azt mutatják, hogy a kis kockázatú rákkal élő páciensek túlnyomó többségének nincs oka pánikra. A prosztatarák valóban nem halálos betegség többé" - mondta el Grace Lu-Yao rákkutató, aki maga nem vett részt a tanulmányban. Mint hozzátette, a modern diagnosztikus eszközök olyan prosztatadaganatot is kimutatnak, amelyből talán soha nem fejlődik ki veszélyes betegség.

     

    Hirdetések

    A Journal of the National Cancer Institute című szakfolyóiratban közzétett svéd tanulmányban 6800 prosztatarákkal diagnosztizált férfit követtek nyomon. A páciensek egy része különböző kezeléseket - műtéti beavatkozást, sugárterápiát - kapott, másik hányada azonban csak "figyelmesen várakozott", azaz rendszeres orvosi ellenőrzést végeztek náluk, ám a rák kezelésébe csak akkor kezdtek, ha az bizonyos szintet átlépett.

    Mennyire hatékony a kezelés?

    A vizsgálatban szereplő, hetven év alatti férfiak prosztatarák kockázata alacsony vagy közepes volt, amit több tényezőből állapítottak meg, így például a vér PSA (prosztata-specifikus antigén) szintjéből vagy az úgynevezett Gleason-pontszámból, amely a prosztatában található abnormális sejteket méri.

     Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?
    A prosztatarák sok esetben látens (lappangó) formában van jelen. Gyakran a beteg életében nem is ismerik fel, hiszen tüneteket nem okoz, így csak a halál utáni vizsgálatok alapján derülhet rá fény.
    Milyen tünetek esetén gondoljunk prosztatarákra?>>

    Mintegy nyolc év elteltével a szoros megfigyelés alatt álló férfiak 20 százaléka halt meg, ez nagyjából kétszerese a kezeltek csoportjában előfordult halálozásoknak. Kiderült ugyanakkor, hogy a halálesetek száma nem tért el a normál népességben tapasztalttól. A férfiak kevesebb mint 3 százaléka halt meg valójában a prosztatarák miatt, a nem kezelt páciensekről az is kiderült, hogy már kezdetben is betegebbek voltak. A kutatók számításai szerint kezelés nélkül az alacsony kockázatú csoportba sorolt prosztatarákos férfiak 2,4 százaléka halna meg a betegségben tíz éven belül. Bár ez az arány mintegy háromszorosa a kezelt - műtéten vagy sugárterápián átesett - férfiak e betegség miatti halálozásának, nem lehet pontosan megállapítani, hogy ebben mennyire jelentős szerepet játszik a kezelést nem kapó férfiak általánosan rosszabb egészségi állapota.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Mi mit jelent a prosztatarák patológiai leletén?

    A prosztatából vett szövetmintákat speciális előkészítés után, mikroszkóp segítségével vizsgálja meg a patológus, az eredményt patológiai lelet formájában küldi meg a kezelőorvosnak. A leletben leírt információk határozzák meg a beteg kezelésének lehetőségeit. Az alábbi kérdések és válaszok segítenek abban, hogy megértse a leletein található orvosi információkat.

    12 tipp pattanások ellen

    A pattanások, aknék rengeteg fiatal, sőt felnőtt önértékelését ássák alá. Dr. Pellion Szilvia, esztétikai bőrgyógyász ennek a gyakran krónikus problémának a kezelési lehetőségeit vette számba.

    Hogyan kezelhető a szívritmuszavar?

    A szívritmuszavar a szabályostól eltérő szívműködés. Ez jelentheti azt, hogy a szív a normálistól gyorsabban (tachycardia) vagy lassabban (bradycardia) működik vagy a ritmus nem egyenletes.

    Prosztatavizsgálat - Mire számíthat az orvosi rendelőben?

    A kivizsgálás legkellemetlenebb, ám gyors és fájdalommentes része a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálata, amely igen fontos információkkal szolgálhat az Ön orvosa számára.

    A syringomyelia tünetei és kezelése

    A syringomyelia kóros üregképződést jelent a gerincvelőben, esetleg a nyúltvelőben. Leggyakrabban a gerincvelő nyaki szakaszán jelentkezik. Előfordulása nem gyakori. A betegség tünetei általában lassan alakulnak ki, de ritkán hirtelen kezdet is előfordulhat.

    A prosztatarák diagnózisa

    A diagnózis felállítását részletes kivizsgálás előzi meg a fizikális vizsgálatoktól a speciális laborvizsgálatokon keresztül az ultrahangos vizsgálatig, ám a prosztatadaganat diagnózisa csak a szövettani vizsgálat alapján állítható fel egyértelműen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA