• Parkinson-kór és a melanóma kölcsönhatása

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Parkinson-betegeknél mintegy megkettőződik a bőr festéksejtes daganatának, a malignus melanómának a kockázata. Emiatt a szakértők ebben a betegcsoportban évenkénti bőrgyógyászati kontrollvizsgálatot ajánlanak.

    A Parkinson-kór egy, az Egyesült Államokban mintegy egymillió embert érintő, központi idegrendszeri, folyamatosan rosszabbodó betegség, mely remegést és mozgási nehezítettséget okoz, kiterjedve a koordinációra és a járásra. A melanóma egy rendkívül agresszív viselkedésű bőrdaganat, az Egyesült Államokban körülbelül 70 ezer esetet diagnosztizálnak évente.

    Hirdetések

    Ismert, hogy Parkinson-kóros betegeknél számos daganattípus kialakulásának kockázata csökkent, azonban Dr. Honglei Chen és az Amerikai Nemzeti Környezet- és Egészségtudományok Intézetének munkatársai szerint melanóma esetén növekszik a rizikó. Az összefüggés ráadásul kétirányú: melanómásoknál magasabb a Parkinson-kór kialakulásának kockázata.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Sajnos, a jelenség pontos hátterét nem sikerült feltárni, de tény, hogy mindkét betegség kialakulásában mind genetikai, mind környezeti tényezők szerepet játszanak. Mindazonáltal igen valószínűnek tűnik, hogy a daganatkockázat nincs kapcsolatban azokkal a gyógyszerekkel, amelyek a Parkinson-betegek kezelésében alkalmaznak. A Neurology június 7-i számában megjelent tanulmány arra is kitér, hogy az UV-sugárzással kapcsolatba hozható daganatok közül csupán a melanóma kockázata volt fokozott Parkinson-kórosok esetén, vagyis a sugárzás is kizárható.

    Az elemzés 12 korábbi tanulmányra terjedt ki, melye 1965 és 2010 közötti adatokat tartalmazott melanómát, illetve Parkinson-kórt illetően. A tanulmányok egyenként csak maximum 10 esetet írtak le, amikor a két betegség találkozott, azonban az egészet összegezve mégis egyértelművé vált az összefüggés: férfiaknál a Parkinson-kór kétszeresre, nőknél másfélszeresre fokozza a melanóma kialakulásának kockázatát az egészséges populációhoz képest. Azonban meg kell jegyezni, hogy mindkét betegség viszonylag ritka, emiatt az abszolút kockázat sem túl magas.

    Mindenesetre a kezelőorvosnak számolnia kell a lehetőséggel, ezért évente egyszer érdemes elküldeni a Parkinson-betegeket bőrgyógyászati kivizsgálásra.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Szolárium - Szabad-e nálunk, ami a szakértők szerint káros

    A bőrrák kialakulásának kockázatát a szolárium használata olyan mértékben fokozza, hogy amerikai szakorvosok azt javasolják, sújtsák különadóval ezt a szépészeti szolgáltatást, a fiatalok számára pedig, egy Európai Uniós állásfoglalást követve, tiltsák meg.

    Melanoma - A korai felismerés teljes gyógyulást jelenthet

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni: ha figyelünk szervezetünkre, a bőrünkön lévő friss pigmentált elváltozásainkra, és évente legalább egyszer részt veszünk bőrgyógyászati szűrővizsgálaton, a bőrrák gyógyítható!

    Szakemberek figyelmeztetnek az UV-sugárzás veszélyeire

    Az UV-sugárzás veszélyeire hívták fel a figyelmet meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők a meteorológiai nyár első napján.

    Maratonfutóknál gyakoribb a melanomás betegség kialakulása!

    A maratonfutóknál viszonylag gyakoribb a melanomás betegségek kialakulása. Természetesen, mivel hosszabban vannak kitéve a napfénynek, így a túl hosszan tartó UV-sugárzás is elősegíti a melanoma kialakulását. De ezenkívül a bőrfelület immunrendszerét is legyengíti, így nehezebben áll ellen a bőrrák kialakulásának.

    Készítsük fel bőrünket a napozásra!

    Az UV-sugárzás hatására bőrünkben beindul a védelmi mechanizmus. Ha mindezt fokozatosan és kis adagokkal kezdjük el, például heti egy szoláriumozással, felkészíthetjük bőrünket a nyaralásra, és ezáltal elkerülhetjük a leégést, ami a melanoma, azaz a bőrrák kialakulásának a bölcsője.

    A melanoma kialakulása

    A melanomás esetek száma sajnálatos módon az egész világon szaporodik, de ez a számbeli szaporodás elsősorban a fehér bőrű lakosságot érinti. Okaként leggyakrabban az ózonréteg elvékonyodását említik, de közrejátszik ebben a napozási szokások megváltozása és a túlzásba vitt szoláriumozás is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások