Gyógynövények a mozgásszervi panaszok kezelésére

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

A fájdalmas ízületi panaszokra, azok akár gyulladásos, akár kopásos eredetűek, a legáltalánosabb terápia az NSAID-ok belsőleges alkalmazása. Ám ezek alkalmazása hosszabb ideig mellékhatásaik miatt nem ajánlott. Így sok esetben ezek a hatóanyagok külsőleges készítményekként alkalmazhatóak. A másik lehetőség a fájdalom csillapítására a gyógynövények alkalmazása krémekben, kenőcsökben, gélekben.

Bár más módon hatnak, mint a gyógyszeres kenőcsök, de jó alternatívák lehetnek a mozgásszervi panaszok enyhítésében, a gyógyszeres terápiák kiegészítésében. Jellemzően ezek gyógytermékek, de némelyikkel (pl. levomentol) találkozhatunk az NSAID gyógyszereket tartalmazó külsőleges készítményekben is.

Külsőleg alkalmazható gyógynövéynek ízületi panaszokra

Az ízületi fájdalom kezelésére használt anyagok egyik legrégibb csoportját a vérkeringést fokozó szerek jelentik. Alkalmazásuk elején hűtik a felületet, mellyel már csillapítják a fájdalmat. Később alakul ki hiperemizáló hatásuk, melyet a terület vérkeringésének fokozásával érnek el, ezzel gyulladást keltő anyagok eltávolításában is szerepet játszanak. Ezek a termékek a gyulladást nem mérséklik jelentősen, és a reumás betegséget sem gyógyítják, de átmenetileg mérséklik a fájdalmat. Kiegészítő terápiában napjainkban is helyet kapnak.

Külsőlegesen alkalmazni a különböző külsőleges reumás panaszokra alkalmazható készítményeket csak ép bőrfelületen lehet!

A készítmények (kenőcsök, krémek, gélek) leggyakoribb összetevőit vesszük sorra a következőkben (a teljesség igénye nélkül).

A leggyakrabban alkalmazott illóolajok közé tartozik a mentolt tartalmazó borsmenta illóolaja, mely jellegzetes illatú. A kámfort, amit eredetileg a kámforfából nyertek, ma már szintetikusan állítják elő. A kerti kakukkfű illóolaja timolt (a név a görög thymio=kakukkfű névből származik) tartalmaz, melynek illata eléggé jellegzetes. A hatóanyag egyben fertőtlenítő hatású is. A közönséges boróka illóolaja bőrizgató hatása révén ugyancsak megtalálható a termékekben. A rozmaring illóolaja az egyik legrégebben használt szer. A hiperemizáló hatása mellett gyulladáscsökkentő (prosztaglandinszintézisre hat), ezért analgetikus, azaz fájdalomcsillapító hatású is.

Az előzőektől eltérően hat a csípős paprika kivonata. Hatóanyaga a kapszaicin, melynek hatására meleg, akár égető érzés keletkezhet. Ezért sokan alkalmazzák az izmokat „bemelegítő” kenőcsként sportolás, edzés előtt. Ugyanakkor a vegyületnek van fájdalomcsillapító hatása is, amit az érző idegvégződéseken keresztül fejt ki. Így alkalmazása leginkább idegfájdalmak esetén javallt, ugyanis alkalmazásakor egy idő elteltével meggátolja a fájdalomérzet kialakulását, mert az idegpályák érzékenysége csökken a fájdalmat keltő ingerek iránt. Az alacsonyabb mennyiségű kapszaicint tartalmazó krémek, kenőcsök alkalmazása izomfájdalmak esetében ajánlott. Első alkalommal óvatosan járjunk el, mert a bőrt melegítő, illetve égető hatás a felvitel után csak pár perccel jelentkezik. Így érdemes kitapasztalni, mi az a mennyiség, ami még nem okoz nagyon kellemetlen, erősen égető hatást. Tapasz formában is forgalomban van, ennek magasabb a hatóanyag-tartalma. Alkalmazási területe egyes vírusfertőzések okozta neuralgiás (idegi eredetű) fájdalmak csökkentése (pl. övsömör).

Belsőlegesen alkalmazható gyógynövények ízületi panaszokra

A csalán levelét és virágos hajtásvégét belsőlegesen tea formájában érdemes alkalmazni, kiegészítő kezelésként reumás panaszoknál, mivel olyan anyagokat tartalmaz, melyek gátolják a gyulladásos faktorokat (ezek kémiai anyagok), enzimeket. Ezáltal van gyulladáscsökkentő hatása, és alkalmazásával csökkenthető a reumás vagy köszvényes fájdalom. A benne található ásványi anyagok erősítik a csontokat és az ízületeket.

A kurkuma sárga színű fűszer- és gyógynövény. Kurkumint tartalmaz, ennek a vegyületnek a gyulladásgátló hatását igazolták reumatoid arthritisben szenvedő betegekben. Szedésekor csökkenti a reggeli ízületi merevséget, és az ezzel járó elindulási fájdalmakat. Mivel rosszul hasznosul a szervezetben, érdemes olyan étrend-kiegészítőben vásárolni, mely megkönnyíti a felszívódást (pl. liposzómás). Egyes vérhígítókkal nem szedhető együtt a kurkuma.

A gyömbér alkalmazhatóságát az utóbbi időben egyre több betegségben tartják hatékonynak, mint a migrén vagy a kopásos ízületi fájdalmak. Vizsgálatokban bizonyították, hogy gyulladáscsökkentő hatása ugyanolyan, mint a diklofenaknak.

Az ördögcsáklya mind külsőlegesen, mind belsőlegesen alkalmazható gyógynövény. Alkalmazásakor csökken az ízületi fájdalom erőssége, javul az ízületek mozgékonysága. Egy vizsgálat szerint alkalmazásakor csökkenteni lehetett az NSAID gyulladást csökkentő gyógyszer mennyiségét. A hatóanyag savérzékeny, és a gyomor erősen savas közeg, ezért érdemes olyan készítményt választani, amelynek bevonata enteroszolvens, azaz bélben oldódó a formulája. Ez azonban nem csökkenti a leggyakoribb mellékhatás, a hasmenés előfordulását.

A ligetszépeolaj rendszeres szedésével (kapszula formában is kapható) a reumás ízületi gyulladás esetén fellépő fájdalmakat, duzzanatot és ízületi merevséget csökkenthetjük. Ellenjavallata, hogy pszichiátriai betegségben szenvedők nem alkalmazhatják.

Bármelyik gyógynövény mellett döntünk is, alkalmazása előtt kérdezzük meg gyógyszerészünket, hogy nem lép-e kölcsönhatásba valamelyik szedett gyógyszerünkkel.

Tovább Ízületi fájdalmak okai és kezelése

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.