• Jóindulatú emlődaganat: Figyeljünk magunkra!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ezt a jóindulatú emlőbetegséget, egyszerűen csak mastopathiaként vagy fibrocystás emlőbetegségként is szokás emlegetni. Tulajdonképpen ez a leggyakoribb jóindulatú emlőelváltozás a változókor előtti korosztályban.

    Mastopathia fibrosa cystica – egy jóindulatú emlőelváltozás

    Hátterében a hormonális egyensúly felborulása áll – ha valamilyen betegség vagy kívülről bevitt gyógyszer hatására, a két női hormon közötti egyensúly megbomlik, és az ösztrogén kerül túlsúlyba a progeszteronnal szemben, akkor alakul ki a mastopathia.

     Mit kell tudni az emlő önvizsgálatáról?


    Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten. Bővebben az emlő önvizsgálatáról>>

    Kialakíthatja csak ösztrogén tartalmú fogamzásgátló szedése, hormonpótló kezelés, vagy ösztrogén termelő daganat, de a leggyakoribb ok az ún. folliculus perzisztens, vagyis a tüszőrepedés elmaradása. Ebben az állapotban ugyanis, a petefészekben a tüszőérés megtörténik, de a tüszőrepedés nem, így nem alakul ki sárgatest és nem termelődik sárgatest hormon, vagyis progeszteron. Az ösztrogén túlsúly, pedig az arra érzékeny szervekben és szövetekben sejtosztódást serkent.

    Összességében a nők körülbelül kétharmadát érinti ez a betegség - 30 éves kor után egyre nő az előfodulási gyakorisága, de legnagyobb arányban a premenopausa korú nők körében fordul elő. Változókorban aztán sok esetben spontán elmúlik.

    Hirdetések

    Figyeljük a tüneteket, az mindent elárul

      Mit tehet a mellrák megelőzése érdekében?


    A megelőzés egyik legfontosabb eleme a mammográfiás szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel. Hazánkban a rendszer 2001 óta működik, jól kidolgozott, a veszélyeztetett korba tartozó nők postai úton kapnak értesítés a vizsgálat esedékességéről. Ezt egészíti ki a havonkénti önvizsgálat, amit minden 20 év feletti nőnek érdemes elvégeznie.

    Az első észleléskor gyakran ijedtségre okot adó jellemző tünet, az apró tapintható göbök sokasága egyik vagy mindkét emlőben – többnyire kétoldali megjelenésű, de a kórkép súlyossága eltérő lehet a két mellben.

    A kis csomók nagyjából borsó nagyságúak, bár méretüket képesek gyorsan változtatni. Könnyen mozgathatóak, rugalmasak és fájdalmasak lehetnek, különösen a menstruációs ciklus második felében. Az elváltozások egy része folyadékot tartalmazó ciszta, másik része tömör kötőszövetes kis göb.

    Az orvos már a tapintási lelet alapján el tudja különíteni a rosszindulatú csomóktól, mert a malignus daganatok, általában a környezetükkel összekapaszkodnak, nem mobilisak, ritkán fájdalmasak és jellemzően felszínük sem egyenletes.

    Szükség esetén mammográfia vagy UH, kétes esetben biopszia, vagy a ciszták beltartalmának leszívása és vizsgálata is elvégezhető.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mellőzzük a kiváltó okokat

    A gyógyulást a hormonális egyenlőtlenséget okozó gyógyszer elhagyása, vagy a kiváltó alapbetegség, pl. a folliculus perzisztens kezelése jelenti.

    Esetenként a kívülről, gyógyszer formájában bevitt progeszteron hormon oldja meg a problémát.

    Ha a tünetek konzervatív terápiával nem uralhatók vagy a szövetszaporulat jelentős, illetve rosszindulatú elfajulás valószínűsíthető, akkor sor kerülhet sebészi beavatkozásra is.

    Vigyázunk Rád mobilalkalmazás ingyenesen letölthető ide kattintva!>>

    Bár ez ma még vitatott, de egyes irodalmak szerint, a mastopathiában szenvedő nők körében nagyobb a mellrák kialakulásának valószínűsége is, ezért sok orvos a szokásosnál gyakoribb orvosi kontrollt, illetve rendszeres önvizsgálatot ír elő az érintett nők számára.

    (WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Nyáron is balesetet okozhat a szén-monoxid!

    Országszerte gondot okoz a mérgező gáz visszaáramlása a lakások, fürdőszobák légterébe.

    A robbanó fej szindróma tünetei

    A beteg visszatérő tünete, hogy elalvás után felriad egy robbanásszerű hanghatásra.

    Együttélés a cukorbetegséggel

    Ismerjék meg a 11 éves Áron történetét, akinél négy éve diagnosztizálták a betegséget.

    Sürgősségi fogamzásgátlás

    A tabletták hatásmechanizmusukat tekintve eltérőek, de a hormonális fogamzásgátlókhoz hasonlóan a peteérést hivatottak meggátolni.

   •  

    Hozzászólások (1)
    Írta: Ágnes
    Kedves Nő társaim!A mi nap nagyon megijedtem, egy mammográfiai vizsgálat után, vissza hívtak, hogy találtak valamit a mellemben.Én szerencsés vagyok, a vége a dolognak, egy jóindulatú elváltozás.Könyörgöm, aki olvassa a soraimat, gondoljátok meg, és menjetek el a vizsgálatra.Sok szeretettel. ÁGNES