Az emlőimplantátum veszélyei: Egy ritka daganattípus

Medipress
megjelent:

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal álláspontja szerint, a kockázatnövekedés nem túl nagy, ellenben óvatosságra inti mind az érintett hölgyeket, mind a kezelőorvosokat.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) szerdai közleménye szerint, a szilikonos, illetve a fiziológiás sóval töltött emlőimplantátumok, fokozzák egy ritka nyirokdaganat, az anaplasztikus nagysejtes limfóma (ALCL) kialakulásának kockázatát, mely a műtét után keletkező hegszövetben alakulhat ki. Azonban Dr. William Maisel, az FDA vezető munkatársa rámutat, hogy az elmúlt években előforduló esetek elemzése alapján, ez a kockázatnövekedés igen csekély.

Az Egyesült Államokban 500 ezer hölgy közül, évente egy esetben diagnosztizálnak ALCL-t, míg az emlőben az előfordulás még ritkább, 100 millióból egy. A számítások szerint a világon 5-10 millió hölgy rendelkezik emlőimplantátummal, ebből 60-at érinthet az ALCL. A Hivatal arra kéri a kezelőorvosokat, hogy jelentsék az ALCL-es esetek, illetve időről időre speciális eljárások segítségével vizsgálják meg a hölgyeket, hogy kizárhassák a betegséget.

Őszintén a mellplasztikáról

A mellplasztika az egyik legnépszerűbb plasztikai sebészeti műtét, hiszen előnyösen megváltozik a testkontúr, nő az önbizalom. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni a lehetséges szövődményekről sem. Őszintén a mellplasztikáról

Kontrollvizsgálattal megelőzhető a daganat kialakulása

A vizsgálat, mely alapján a Hivatal meghozta döntését, 1997 és 2010 között emlőimplantátummal rendelkező nőkben, világszerte kialakult 34 ALCL-es esetet tanulmányozott. 19 esetben esztétikai okokból, 11 esetben rekonstrukciós célból történt műtét, 4 esetben nincs adat.

Az esetek többségében olyan tünetek jelentkeztek, mint fájdalom, duzzanat, vagy váladékozás – ezekre kell fokozottan odafigyelnie az orvosnak. Tünetmentes esetekben rutinszerű kontrollvizsgálatok mutatták ki a betegséget.

A vázolt esetekben az ALCL a műtétet követően, 1-13 évvel alakultak ki. A kései daganat kialakulásnak oka valószínűleg az, hogy az implantátum körül állandósult folyadék volt jelen.

A Hivatal felhívja a hölgyeket, hogy amint figyelemre méltó változást tapasztalnak emlőjükben, forduljanak orvoshoz, ugyanis a betegség korai stádiumban történő felismerése javítja a gyógyulási esélyeket.

(forrás: Medipress)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.