• Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

    2008 októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik.

    Eddig a szmog mértékét csak a szálló por és a kén-dioxid együttes mérése alapján lehetett meghatározni, ám a kén-dioxid kibocsátás elmúlt évtizedekben tapasztalható visszaszorulásával a szmogriadót nem lehetett elrendelni, mivel a szálló pornak nem volt önálló küszöbértéke.

    Hirdetések

    Klinikai vizsgálatok alapján ma már egyértelműen látszik, hogy a szálló por nem csupán a légzőrendszerre fejt ki káros hatásokat, de jelentős a kardiovaszkuláris megbetegedéseket okozó hatása is.

    Szmogtípusok

    A szmognak két típusa ismeretes. A London-szmog redukáló hatású, mely a fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkezik. Nagy mennyiségű korom kerül a levegőbe, amely a porrészecskékkel együtt, kondenzációs magok kialakulásához vezet. Emellett nő a kén-dioxid levegőbeli koncentrációja is, amely savas esők kialakulásához vezet. Az asztmás betegek állapota a szmog következtében jelentősen romlik.

    A Los Angeles-szmog oxidáló hatású. Kialakulásának feltétele az erős ultraibolya sugárzás jelenléte, a közlekedési járművek által kibocsátott szennyezőanyagok nagy mennyisége és a levegőmozgás hiánya. A Los Angeles-szmog erőteljes nyálkahártya izgató hatással rendelkezik, ami köhögést és könnyezést okoz.

    Eltérő nagyságú részecskék, eltérő források

    A különböző méretű szennyező részecskék, eltérő forrásokból kerülnek a levegőbe. A 0,1 mikrométer átmérőnél kisebb szálló szilárd részecskék, a közlekedési eszközök üzemanyagainak égéstermékeiből, illetve a dohányfüstből származnak.

    Minden, amit a szmogról és a szálló porról tudni kell
    Károsanyag-kibocsátás

    A 0,1-2,5 mikrométer nagyságú részecskéket, leginkább az erőművek, a háztartásokban fellelhető kazánok és egyéb fűtésrendszerek, ezen felül a cigaretták bocsátják ki. Mennyiségük felszaporodása esetén, felgyorsul az arterioszklerózis kialakulása, illetve a már meglévő érelmeszesedés mértéke nő, emelkedik a kardiovaszkuláris okból bekövetkező halálesetek száma, gyakoribbá válik a tüdőrák előfordulása.

    A 2,5-10 mikrométer átmérőjű részecskék levegőbeli mennyiségének megnövekedése idején, nő a tüdőgyulladás, a krónikus obstruktív légzőszervi megbetegedések akut fellángolása, és a kardiovaszkuláris kórállapotok miatt, a kórházi kezelést igénylő betegek száma.

    A 0,1-10 mikrométer átmérőjű részecskék levegőbeli koncentrációjának megemelkedése miatt nő az ischaemiás szívbetegségek, ritmuszavarok és szívelégtelenség miatti halálozás. Leginkább a cukorbetegek és a kardiovaszkuláris alapbetegségben szenvedők állapotát veszélyezteti a légszennyezettség.

    Hatása a szervezetre

    Az eltérő nagyságú részecskék szívfrekvenciára kifejtett hatása különböző lehet. Amennyiben a kisebb részecskék koncentrációja emelkedik, a pulzusszám csökken, a nagyobb részecskék esetében viszont a pulzusszám emelkedik. Ugyanakkor a levegőszennyezettség emelkedésével csökken a szív alkalmazkodóképessége, vagyis beszűkül a pulzusszám variábilitása.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A levegő erős szennyezettsége megemeli a vérnyomást, amely értékének emelkedése annál nagyobb, minél kisebb a szívfrekvencia variabilitása. A 0,1-2,5 mikrométer nagyságú részecskék levegőbeli magas szintje, csökkenti az erek falának rugalmasságát, az elasztikus elemek mennyisége csökken, így az érfal ridegebb lesz, ami a különböző szív- és érrendszeri kórállapotok kialakulására erőteljesen prediszponál.

    A molekuláris vizsgálatok azt igazolták, hogy a levegőszennyeződés növeli a szervezet gyulladásos mediátorainak szintjét, vagyis egy gyulladásos válasz létrejöttére, érzékenyebb állapot kialakulása következik be. Fokozódik a vér alvadékonysága, vagyis nő a vérrögképződés veszélye.

    A szervezetben megemelkedik a szabad gyökök szintje, ami a sejtekben oxidatív stresszhez, majd oxidatív károsodáshoz vezet. Ez a jelenség tehető felelőssé részben a sejtek öregedéséért, ami a bőrön már korán megfigyelhető. Nagyvárosban élő, keveset sportoló egyének arcbőre szürkés árnyalatú, fakó lehet.

    A szálló por magyarországi egészségügyi hatásértékének bevezetése után, várhatóan más Európai Uniós tagállamokban is hasonló intézkedésekre kerül sor.

    Dr. Kónya Judit
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Csecsemőkori kólika

    Dr. Vajda Orsolya

    A szülők körében az egyik legnagyobb rémületet kiváltó gyermekkori állapot.

    Élet inkontinenciával

    WEBBeteg - M. J.

    Rendelkezésre állnak olyan terméktípusok, amelyek segítségével teljes élet élhető.

    Stroke - A légszennyezés és a meleg idő...

    Régi tapasztalat, hogy az időjárás, annak változásai összefüggésben állnak különböző betegségekkel. Finn tudósok bizonyították...

    A szmog olyan, mint a dohányzás

    A szmog a tél velejárója, bár egyáltalán nem olyan természetes dolog, mint a hóesés. A hóval ellentétben pedig számos egészségügyi...

    A zöldségek enyhítik a COPD tüneteit

    A COPD sokak életét megkeserítő betegség, mely gyakori kiváltó oka a dohányzás, ám a nagyvárosok légszennyezettsége miatt bárkinél...

    Hasznos tanácsok COPD, asztma és alvási...

    A légzőszervi betegségek kialakulásában egyrészt a környezeti tényezőknek, másrészt a szervezet érzékenységének, a családi hajlamnak...

    Asztma - Mikor és miért forduljon...

    Az asztma évente több százezer nap iskolai és munkahelyi hiányzásért felel minden évben. A súlyos asztmás rohamok kialakulásának...

    Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

    A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.