Tévhit, hogy a COVID-oltásért ne vállalná senki a felelősséget

Dr. Barcsai Tímea
szerző: Dr. Barcsai Tímea jogász, Sztankó Péter főszerkesztő - WEBBeteg
megjelent:

A koronavírus elleni védőoltás iránt bizalmatlanok gyakran teszik fel a kérdést, hogy vajon ki viseli a felelősséget az oltás esetleges szövődményeiért. A kérdés - kérdésként - teljesen jogos, azonban állításként (miszerint senki sem vállalja) nem helytálló. Ahogy minden egyéb termék esetében, itt is rendezett a kártérítési felelősség kérdése.

Az Európai Unió a vakcinabeszerzést központilag bonyolítja le, ezért az Európai Bizottság által kötött szerződések rendelkeznek a felelősségvállalás kérdéséről is. A Bizottság közleményében leszögezi, hogy a megállapodások teljes mértékben megfelelnek az uniós jognak, azaz a koronavírus-vakcinákra is ugyanazon felelősségvállalási szabályok vonatkoznak, mint más termékekre.

A Bizottság hivatalos oldalán - magyar nyelven is olvashatóan - egyértelműen fogalmaz: "A termékfelelősségre vonatkozó uniós szabályokkal összhangban a felelősség továbbra is az adott vállalatot terheli."

Mint írják: "A Bizottság az oltóanyag-stratégia végrehajtása során mindvégig egyértelművé tette, hogy nem hajlandó kompromisszumokat kötni a gyógyszerek forgalomba hozatalára vonatkozó hatályos szabályok alkalmazásával kapcsolatban. Ez az elv változatlanul érvényes minden olyan kártalanítási záradékra, amelyről a Bizottság tárgyal."

A vakcinabeszerzésre kötött szerződések emellett tartalmaznak egy olyan kitételt, hogy az Európai Unió - meghatározott feltételek mellett - részlegesen átvállalhatja az anyagi felelősséget a gyártótól. Ilyen módon végső soron az adott gyártó cég (jelenleg tehát a Pfizer és a Moderna) és az Európai Unió tagállamai közösen fizetik ki az esetleges kártérítést "a potenciális kockázatok ellensúlyozása érdekében", de kártérítési igény esetén a károsultnak egyetlen jogi személyhez kell csak fordulnia, mégpedig a vakcia gyártójához.

(WEBBeteg.hu - Dr. Barcsai Tímea jogász, Sztankó Péter főszerkesztő)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

A migrén jelentkezése
A migrén jelentkezése

A provokáló tényezők.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.