• Láz és lázmérők - A helyes lázmérés és lázcsillapítás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A láz az egyik leggyakoribb panasz csecsemő- és kisgyermekkorban. Minden édesanyát aggodalommal tölt el, ha gyermeke lázas. Tudnunk kell azonban, hogy a láz nagysága nem áll mindig egyenes arányban a betegség súlyosságával. Sok esetben egy egyszerű megfázás 39 fokos lázat is kiválthat, míg egy valóban súlyos tüdőgyulladás enyhe hőemelkedéssel is kezdődhet.

    Mi a láz? Hogyan fogjunk hozzá a lázcsillapításhoz?

     Láz és lázcsillapítás


    Rendellenesen megemelkedett testhőmérsékletet okozhat bakteriális és virális fertőzés, gomba, parazita, bizonyos oltások, súlyosabb betegségek esetén fellépő szövetkárosodások. A láz kialakulásáért felelős lehet nem megfelelő öltözködés, a túl erős napsugárzás is. A szervezet testhőmérsékletének szabályozásáért a hipotalamusz felelős, a lázat ennek „hőközpontja” váltja ki úgy, hogy ideiglenesen megváltoztatja a hőtermelés és hőleadás arányát.
    Láz és lázcsillapítás>>

    Normál testhőmérsékletről 36,5-37 fok között beszélünk. 37-38 fok közötti testhőmérséklet hőemelkedést, 38 fok feletti pedig lázat jelent.

    Csecsemőknél és kisgyermekeknél a végbélben történő mérésnél fél fokot mindig le kell vonni, vagyis ha popsiban 37 fokot mérünk, akkor a gyermek testhőmérséklete 36,5 fok - magyarázza dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyásza.

    A csecsemők hőháztartása még nem tökéletes, így különösen fontos, hogy a külső hőmérsékletnek megfelelően öltöztessük őket.

    Esetükben már a túlöltöztetés is könnyen okozhatja a testhőmérséklet emelkedését. A láz oka azonban a leggyakrabban valamilyen fertőzés, de jelentkezhet a védőoltások utáni napokban is. A láz szervezetünk védekező reakciója, így fontos segítségünk a betegségek leküzdésében.

    Hirdetések

    A lázmérők típusai és a helyes lázmérés technikája

    A lázas gyermek bágyadt, arca kipirult, szemei csillognak, ajkai szárazak, repedezettek lehetnek, esetleg fázik. A tenyerünket a homlokára helyezve érezzük, a kicsi bizony lázas. Ilyenkor meg kell mérni a hőmérsékletét, de mivel és hogyan fogjunk hozzá?

    Láz és lázmérés
    Mikortól beszélhetünk lázról?
    (illusztráció)
    • Higanyos lázmérő: 2009 áprilisától hazánkban olyan jogszabály lépett életbe, mely szerint tilos a higanyos lázmérők forgalmazása. A higany csupán a környezetbe kerülve okoz mérgezéses tüneteket, így veszélyt csak az jelent, ha a hőmérő véletlenül eltörik. Praktikusság szempontjából azonban mindenképp érdemesebb digitális hőmérőt választanunk.
    • Digitális hőmérő: Csecsemő- és kisgyermekkorban a hőmérés a végbélben történik. Ilyenkor a gyermeket a hátára fektetjük és a bekrémezett lázmérőt óvatosan tesszük a végbélbe. Az eljárás fájdalommal ugyan nem jár, de természetesen kellemetlen az egyébként is nyűgös picik számára, így nagy segítség, hogy a digitális hőmérő a mérés végeztével csipogással jelez.
     Így elkerülhetjük, hogy a mérést - elegendő idő hiányában - esetleg újból meg kelljen ismételnünk. Nagyon fontos hogy a gyermeket mérés közben megnyugtassuk, nehogy valamilyen sérülést okozzunk. Ezt segíti, ha hajlékony végű hőmérőt használunk. Nagyobbacska gyermekeknél a hőmérőt tehetjük a hóna alá is. A gyermeket célszerű az ölünkbe ültetni, így mérés közben mi is segíthetünk a hőmérőt megfelelően a helyén tartani.
    • Fülhőmérő: A digitális hőmérőnél valamivel költségesebb beruházás a fülhőmérő vásárlása. A fülhőmérő esetében a mérés a külső hallójáratban történik, ahol a hőmérők infravörös feje egy másodperc alatt három mérést végez, majd a legmagasabb értéket jelzi ki. Fontos, hogy a mérés csak akkor lesz pontos, ha elsajátítjuk a megfelelő technikát. Kicsik mérésénél mindig húzzuk hátra a fülkagylót. A fülhőmérő csecsemőknek körülbelül fél éves korban használható először. Fontos tudnivaló még, hogy használata középfül-gyulladás esetén gyakran fájdalmat okoz és magasabbat mér, mint a valódi testhőmérséklet.
    • Folyadékkristályos lázmérő: A kicsi, hőérzékelő szalagot a gyermek homlokára helyezve olvashatjuk le az eredményt. A szalag gyors és könnyen kezelhető, de nem pontos, mert inkább a bőr, mint a test hőmérsékletét méri.
    • Hőmérő cumi: Látszólag egyszerű és gyors módja annak, hogy megmérjük a gyermek hőmérsékletét, azonban nem megbízható. A hőmérős cumi segítségével csak megközelítő hőmérséklet értéket kaphatunk.

    Hogyan és mivel csillapítsa a lázat?

     Az aszpirin: Mikor nem adható acetilszalicilsav?


    Tilos 12, egyes kutatók szerint azonban 18(!) éves kor alatt acetilszalicilsavval (az aszpirin hatóanyagával) vagy ezzel rokon gyógyszerrel csillapítani a gyermek lázát. Ebben a korban ugyanis valószínű a Reye-szindróma kialakulása, ami egy potenciálisan életveszélyes kórkép, mely gyulladást és duzzanatot okoz az agyban, és elfajulást a májban.
    Bővebben: Miért ne adjunk aszpirint gyermekünknek?>>

    A magas láz (39 fok feletti) rendkívüli mértékben megterhelheti a szervezetet. Különösen érvényes ez a csecsemőkre. Esetükben a gyors és hatékony lázcsillapítás elengedhetetlen. Lázcsillapításra a leggyakrabban paracetamol, amidazofen vagy szalicilát (Aspirin) tartalmú gyógyszereket használunk, amelyek a gyógyszertárakban vény nélkül kaphatók. Lehetőleg egyszerre csak egyfajta gyógyszert adjunk a gyermeknek, mert lehet hogy a 2 gyógyszernek eltérő a neve, de azonos a hatóanyaga. Így akár túl is adagolhatjuk a lázcsillapítót, aminek komoly következménye lehet. (pl. máj-vesekárosodás) 38 fok feletti testhőmérséklet esetén javasolt a hűtőfürdő vagy hideg vízzel történő tusolás.

    Hűtőfürdőhöz a gyermeket ültessük testhőmérsékletű (ez láz esetén 38-39 fokot jelent), mellig érő vízbe, amit folyamatosan hűtsünk le míg langyos nem lesz és eközben folyamatosan locsolgassuk. 38,5-39 fok között alkalmazhatunk törzsborogatást, 39 fok felett a teljes test borogatása javasolt. Törzsborogatásnál a gyermek mellkasára, testborogatásnál a fej kivételével az egész testére szobahőmérsékletű, vizes borogatást tegyünk, s ezt időközönként cserélgessük míg a testhőmérséklete nem csökken. A gyermeket betakarni nem kell ilyenkor, mert az a hőleadást akadályozza.

     Gyermekbetegségek: Mikor forduljunk orvoshoz?


    Néha nehéz eldönteni főként egy kezdő szülőnek, hogy a gyermekével feltétlenül azonnal orvoshoz kell fordulni, vagy lehet várni néhány napot amíg magától is elmúlik a betegség. A láz a szervezet fertőzésekre adott normális reakciója, mégis a szülők talán ettől ijednek meg legjobban. Általánosságban elmondható, hogy pici csecsemővel, magas láz esetén hamarabb kell orvoshoz fordulni. Nagyobb gyermeknél akinél látszik, hogy az általános állapota jó, egyértelmű hogy pl. náthás, lehet várni néhány napot mert a legtöbb ilyen betegséget vírusok okozzák, és házi szerekre is remekül gyógyulnak. Természetesen, ha 2-3 nap alatt sem javul a betegség, mutassuk meg a gyermeket orvosnak. Lázat csillapítani csak 38 °C felett kell, az alatt csak hőemelkedésről beszélünk.

    Sürgősséggel kell viszont orvoshoz vinni a lázas gyermeket akkor, ha a bőrén kis kékes pöttyök vannak, hány, fejét fájlalja és a fej előrehajtásakor erős fájdalmat jelez, illetve ha még kutacsa van a gyermeknek és az elődomborodik, esetleg görcsroham jelentkezett. Ilyenkor súlyos betegségre van gyanú, azonnali vizsgálatra van szükség.
    Gyermekbetegségek: Mikor forduljunk orvoshoz?>>

    Mi a lázgörcs?

     Láz és lázcsillapítás gyermekkorban


    A gyermekorvosok mindennapi munkájuk során gyakran találkoznak azzal, hogy a szülők nincsenek tisztában a láz fogalmával és a lázcsillapítás módjaival. Tisztázzuk a fogalmakat!
    Láz és lázcsillapítás gyermekkorban>>

    Lázgörcs leggyakrabban 5 év alatti gyermekeknél jelentkezik, többnyire vírusfertőzések korai tüneteként a testhőmérséklet emelkedésének kezdeti időszakában. A néhány percig tartó roham alatt a gyermek elveszti eszméletét, mereven néz. Végtagjai megfeszülnek, rángatóznak, majd elernyednek. Próbáljunk meg higgadtak maradni és ne essünk pánikba. Gyermekünknek azzal segíthetünk a legtöbbet, ha roham közben az oldalára fektetjük, hogy elkerüljük a félrenyelést és pontosan megfigyeljük a roham lezajlását. A kezelőorvos számára minden információ fontos lehet.

    A rohamot követően érdemes mihamarabb felkeresnünk gyermekorvost, hogy kideríthessük a láz okát. Mivel lázgörcs a láz kezdeti szakaszában jelentkezik, nem lehet elégszer hangsúlyoznunk a lázmérés fontosságát. Amennyiben a láz csillapítását a fentiekben leírt módon és időben megkezdjük, a lázgörcs az esetek többségében kivédhető.

     Amit a paracetamol szedéséről tudni kell


    A paracetamol tartalmú készítmények láz, illetve enyhe és középsúlyos fájdalom (fejfájás, fogfájás, izomfájdalom, reumás fájdalmak, idegfájdalom ill. gyulladás okozta fájdalom, menstruációs fájdalom, meghűlés-láz okozta fájdalom) csillapítására alkalmasak, gyulladáscsökkentő hatásuk azonban nincs. Paracetamolból felnőtteknek szigorúan 4 óránként csak egy 500 mg-os tablettát szabad alkalmazni. Naponta (24 óra alatt) maximum 4 grammot, azaz 8 darab 500 mg-os tablettát lehet bevenni. Gyermekek esetén ez alacsonyabb! 10-15 mg-nak megfelelő adagot kell adni minden testtömeg kilógrammra számolva. 2 hónapos kor alatt azonban szigorúan tilos paracetamolt adni a lázas csecsemőnek! Vesekárosodott betegeknél nem szükséges az adag csökkentése, csak a két gyógyszerbevétel közötti időt kell megnövelni: közepes mértékű vesekárosodás esetén 6 órára, súlyos vesekárosodás esetén 8 órára.
    Amit a paracetamol szedéséről tudni kell>>

    (www.allergiakozpont.hu)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    A dohányzás öl, öregít és csúnyít

    Évente négy millióan vesztik életüket a dohányzás következtében.

    A vakbélgyulladásról

    A vakbélgyulladásnak számos olyan tünete van, mely más betegségre is jellemző.

    Reflux betegség

    A reflux betegség nem csak kellemetlen, de veszélyes is. Milyen alvási testhelyzet ajánlott refluxos betegeknek?

    Ön hogy kezeli a stresszt?

    Nem mindegy azonban, hogy hogyan viszonyulunk a mindennapi stresszhelyzetekhez. Mit tehet saját érdekében?

   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (0)