Véget ért a járvány harmadik hulláma

MTI
megjelent:

Az oltásoknak köszönhetően véget ért a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, a járványügyi adatok javulnak, a szennyvízben mért víruskoncentráció alacsony, ugyanakkor a vírus továbbra is "itt van velünk", és az oltás felvétele a legjobb védekezés.

Közölte: 5 278 680-an kapták meg valamely védőoltás első adagját, míg a másodikat 4 027 056 ember. Ezzel az oltási aránnyal továbbra is a második helyen van Magyarország - Málta után - Európában - tette hozzá.

Ismertetése szerint minden oltópont működik, és a vakcinaszállítmányok is folyamatosan érkeznek. Kedden és szerdán 375 570 Pfizer-, csütörtökön 36 ezer Janssen-, pénteken 64 800 Moderna-vakcina érkezik az országba.

Engedélyezik a vakcinák keverését

Amennyiben valakinél az első oltás után olyan reakció alakul ki, ami miatt az orvosa másodjára egy másfajta vakcina felvételét javasolja, akkor azt engedélyezni fogjuk - mondta Müller Cecília. Kiemelte azonban, hogy erre csak háziorvosi javaslatra van lehetőség.

Már 12 állammal kötött megállapodást Magyarország a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelő operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese közölte: a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik ütemével összhangban folyamatosan változnak a Magyarországra történő beutazás szabályai.

A Magyarországra személyforgalomban történő beutazási korlátozások nem vonatkoznak arra az emberre - és a felügyelete alatt álló kiskorúra -, akinek olyan ország által kiállított védettségi igazolása van, amellyel Magyarország kétoldalú megállapodást kötött a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról, vagy amelynek a védettségi igazolását Magyarország egyoldalúan elismerte - mondta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

(MTI)

Cikkajánló - COVID-19

Cikkajánló

A szépség ára
A szépség ára

Gerincproblémák, bütyök, kalapácsujj.

Testvérféltékenység
Testvérféltékenység

Hogyan lehet felkészülni rá?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.