Poszt-COVID: tüdőkárosodás is állhat a fáradékonyság hátterében

szerző: Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus - Tüdőközpont
megjelent:

A leggyakoribb tünet, ami akár hónapokon át jelentkezhet a lezajlott koronavírus-fertőzést követően, a fáradtság. A betegség átvészelése megviselheti a szervezetet, ezért bizonyos mértékben ez természetes, ám dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy ha a terhelhetőségünk heteken, hónapokon át sem javul, fontos kivizsgáltatni, mi áll a háttérben.

A koronavírus így rontja a gázcserét

A tüdőben a gázcsere a léghólyagocskákon keresztül történik. Ezek az apró, vékony falú, levegővel töltött gömbök sokszorosára növelik a tüdő légzőfelületét, az őket borító hajszálerek falán keresztül jut a vérbe a belélegzett levegőből az oxigén. Innen pedig a véráram viszi a szervekhez, az agyba, izmokhoz stb. A koronavírus-fertőzés következtében azonban a léghólyagocskák károsodhatnak, ezáltal pedig romlik a gázcsere a tüdőben. A léghólyagocskák falában idővel kötőszöveti réteg rakódhat le, a tüdő egyre rugalmatlanabbá válik, a véroxigén-ellátás tovább romlik - emeli ki Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász.

Poszt-COVID: fáradtság, köhögés és nehézlégzés

A romló oxigénellátás miatt a beteg terhelhetősége csökken, egyre kevésbé tud koncentrálni, erőtlennek érzi magát, állandó fáradtságra panaszkodik. Fontos megjegyezni, hogy a poszt-COVID tünetek átfogó kivizsgálást igényelnek. A betegség lezajlását követő tartós fáradtságot okozhatja vérszegénység, egyéb szervi, például szív- és érrendszeri megbetegedés is. Ilyen esetben azonban gondolni kell a tüdő károsodására is, különösen, ha más panaszok is utalnak erre, mint például elhúzódó köhögés, légszomj és nehézlégzés.

Speciális vizsgálatra van szükség

Ahhoz, hogy megtudjuk, hogy a krónikus fáradtságot és légzőszervi panaszokat a poszt-COVID szindróma okozza-e, tüdőgyógyászati kivizsgáláson kell részt vennünk. Ennek során többek közt – például laborvizsgálat, CT - speciális légzésfunkciós vizsgálatot, ún. diffúziós kapacitás mérést is végeznek, aminek segítségével a gázcserezavart korai stádiumban, még azelőtt ki lehet mutatni, hogy az olyan előrehaladott elváltozásokat okozna, ami már a tüdő röntgen képen is látható és nagy eséllyel maradandó.

(Forrás: Tüdőközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász)

Poszt-COVID cikkajánló

Cikkajánló

Poszt-COVID szindróma - Mik a tünetek, és mi a teendő?

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Poszt-COVID
Ön is átesett a COVID-19-fertőzésen? Mégis úgy érzi, mintha egészsége nem lenne a régi? Esetleg negatív már a tesztje, de a szagokat, ízeket mégsem érzi, vagy komolyabb panaszai is vannak? Mit tehet a javulás érdekében, hogy visszanyerje az erejét, és milyen panaszok esetén kell ismét orvoshoz fordulnia?
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna; Fazekas Erzsébet
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.