• A pajzsmirigy-alulműködés

    Szerző:
    WEBBeteg

    Pajzsmirigy-alulműködésben (hypothyreosis) a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigy hormont termel, vagy egyáltalán nem működik. A hormonok hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a teljesítőképességet, számos panaszt előidézve.

    Pajzsmirigy-alulműködés
    A téma cikkei

    6/1 A pajzsmirigy-alulműködés
    6/2 A pajzsmirigy-alulműködés tünetei
    6/3 A jód szerepe és a jódpótlás
    6/4 Pajzsmirigy hormon értékek értelmezése
    6/5 A pajzsmirigy hormon pótlása

    6/6 Életmód pajzsmirigybetegek részére

    A pajzsmirigy a gége előtt elhelyezkedő hormontermelő mirigy; két különböző hormont termel: tiroxint (T4) és trijód-tironint (T3). A pajzsmirigy hormonjai az emberi szervezet majdnem minden anyagcsere-folyamatát befolyásolják, így a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése számos, szerteágazó panaszt idézhet elő.

    Mitől alakulhat ki pajzsmirigy-alulműködés?

    A pajzsmirigy-alulműködést az esetek nagy részében jódhiány okozza. Lehet ugyanakkor egy korábbi orvosi beavatkozás következménye is (a pajzsmirigy-túlműködés kezelésének következtében), de a hormontartalmú gyógyszerek is tartósan megzavarhatják a pajzsmirigy működését. A kiváltó ok ugyanakkor nagyon sokszor nem tisztázható, autoimmun folyamat eredményeként lép fel.

    Krónikus gyulladás. A pajzsmirigy-alulműködés gyakran a pajzsmirigy krónikus gyulladásának következménye. Ebben a betegségben a szervezet a saját pajzsmirigyszövetével szemben termel ellenanyagot (autoimmun betegség). A folyamat oka még ismeretlen. A Hashimoto thyreoiditis (krónikus limfocitás pajzsmirigygyulladás) betegségről részletesen.

    Kezelés következménye. Pajzsmirigyműtét is okozhat alulműködést, melyre például golyva (struma, pajzsmirigy-megnagyobbodás) vagy pajzsmirigydaganat esetén kerülhet sor. A pajzsmirigy teljes vagy részleges műtéti eltávolítását követően pajzsmirigy hormon pótlás szükséges.

    Hormontermelést szabályozó funkciók. Pajzsmirigy-alulműködés akkor is kialakulhat, ha a pajzsmirigy hormontermelésének szabályozása zavart szenved. Az ok lehet, hogy magában a pajzsmirigyben keresendő, de előfordulhat, hogy az agy bizonyos területei (hipotalamusz és hipofízis) nem működnek megfelelően.

    Jód - Mikor kell szedni és mikor nem?

    Bővebben  A pajzsmirigy hormonjainak képzéséhez a szervezetnek jódra van szüksége. Maguk a hormonok 65 százaléknyi jódot tartalmaznak. Jód - Mikor kell szedni és mikor nem?

    Jódhiány. A hormontermeléshez a pajzsmirigynek jódra van szüksége. Ha a táplálkozással túl kevés jódot juttat valaki a szervezetébe, akkor is kialakulhat a betegség. Ritka esetben a hipofízis (agyalapi mirigy) túl kevés pajzsmirigy stimuláló hormont (TSH) termel, így a pajzsmirigy nem kap utasítást a hormontermelésre.

    A veleszületett pajzsmirigy-alulműködés a pajzsmirigy hiányos fejlettségével járhat, de a hormon képzésének zavara vagy a jódtranszport hibája is okozhat veleszületett pajzsmirigy-alulműködést.

    Hirdetések

    A betegség bárkinél előfordulhat, ám az esetek döntő többségében nők körében jelentkezik, férfiaknál ritka. A veleszületett rendellenességen túl kamaszkorban, terhesség és szülés környékén vagy a változó kort követően gyakori.

    A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

    A pajzsmirigy

    A betegség a test valamennyi szervére hatással van. A panaszok sokszor lappangva jelennek meg, nem jellegzetesek, vagy csak a panaszok egy része jelentkezik, ezért gyakran orvosok is nehezen ismerik fel. Az érintettek teljesítőképessége romlik, koncentrációs képességük csökken, fáradtak, érzékenyek a hidegre és gyakran van székrekedésük. Ezen panaszok mellett még golyva (struma, pajzsmirigy-megnagyobbodás) is kialakulhat náluk, ez azonban nem minden esetben jellemző tünet.

    Idősebb nőknél gyakran csak az alábbi tünetek a teljesítőképesség csökkenése, depresszió, fázékonyság jelentkezhet. A tüneteket gyakran összekeverik az öregedés jeleivel, így a betegséget gyakran nem ismerik fel. Csecsemőknél a testi és gyakran a szellemi fejlődés visszamaradása hívhatja fel a figyelmet a hormonhiányra.

    Pajzsmirigy teszt Szánjon Ön is pár percet a kérdőív kitöltésére és ellenőrizze pajzsmirigyműködését!

    Bővebben Részletesen a pajzsmirigy-alulműködés tüneteiről, panaszok a betegség típusa szerint

    Szükséges vizsgálatok

    Mivel a hypothyreosis panaszai nem jellegzetesen, a diagnózist csak hormonvizsgálatok segítségével állítható fel. A vérben a pajzsmirigy hormonok szintje pajzsmirigy-alulműködés esetén alacsony, azért a betegség diagnosztizálásának első lépése a vérvizsgálat.

    A vizsgálat során három hormon szintjét nézik. A pajzsmirigy által termelt tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) hormon szintje szoros összefüggésben van a TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon) szintjével. A pajzsmirigy-alulműködést igazolja, ha a T4 és a T3 hormonok szintje alacsonyabb a normálértéknél. Elégtelen működésre utal ugyanakkor az is, ha a pajzsmirigy hormonok szintje normális, ám emelkedett a TSH hormon szint. Ennek oka, hogy ha a pajzsmirigy csak fokozott stimulálás mellett képes elegendő hormont termelni, az is a szerv funkciózavarára utal.

    Amennyiben pajzsmirigyzavart támasztanak alá a laborvizsgálatok, szükség lehet ultrahangvizsgálatra, radioaktív anyag segítségével végzett szcintigráfiára, antitestek vizsgálatára, esetleg szövettani mintavételre is. A pajzsmirigybetegségek kivizsgálásáról részletesen ide kattintva olvashat.

    A pajzsmirigy-alulműködés kezelése

    A TSH

    Bővebben A thyreoidea stimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigyserkentő hormon az agyalapi mirigyben termelődik, a pajzsmirigy hormontermelésére gyakorol serkentő hatást. Mennyi a normálérték? Mit jelez, ha magasabb, mit, ha alacsonyabb?

    Bővebben Hogyan zajlik a kezelés, mire kell figyelni? A pajzsmirigy hormon pótlása, hormonpótlásra szolgáló készítmények

    A betegség gyógyszerekkel hatékonyan kezelhető, rendszerint ehhez egész életen át tartó mesterséges pajzsmirigy hormon (tiroxin) szedésére van szükség. A terápiát rendszerint alacsony hormondózissal kezdik (25/50 mg), és addig emelik, míg el nem éri a kívánt hatást. A beállítás a TSH szint rendszeres ellenőrzésével történik, amennyiben a TSH normál tartományba kerül, az jelzi, hogy megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormon található a szervezetben. A gyógyszereket reggel kell bevenni, éhgyomorra, az esti gyógyszerbevétel zavarhatja az alvást.

    Ha beállították a gyógyszerszedést, elégséges az évenkénti kontroll. Ennek során ellenőrzés céljából vérvételre van szükség.

    Lehetséges szövődmények

    A pajzsmirigy-alulműködés hatékonyan gyógyítható, a jól beállított gyógyszeres kezelés mellett a betegek teljes életet élhetnek. Sem várható élettartamukat, sem teljesítőképességüket nem befolyásolja a betegség. A megfelelő kezelés mellett a nők gyermeket is vállalhatnak.

    Kezeletlenül a hypothyreosis többek között a koleszterinszint megemelkedéséhez, érelmeszesedéshez és meddőséghez vezethet. Számos esetben fordul elő, hogy a magas koleszterinszint, érelmeszesedés, meddőség, depresszió gyanúja vagy diagnózisa esetén a háttérben kezeletlen pajzsmirigybetegségre derül fény.

    Ha a betegség veleszületett formáját az orvos időben felismeri és kezeli, a gyermek normálisan fejlődik, megkésett terápiával már csak a testi növekedés visszamaradása orvosolható, az agykárosodás és a szellemi fejlődés zavarai nem.

    Megelőzhető a pajzsmirigy-alulműködés?

    A pajzsmirigy-alulműködés további cikkek
    Háttér Ismerje meg jobban a betegséget!
    A TSH érték önmagában kevés a diagnózishoz
    A pajzsmirigy-megnagyobbodás lehetséges okai
    A pajzsmirigy göbök

    A pajzsmirigy-alulműködés leggyakoribb oka autoimmun betegség, amit nem lehet megelőzni. Mivel a betegséget azonban gyakran a jódhiány okozza, ez ellen jódban gazdag táplálkozással lehet tenni: használjon rendszeresen jódozott konyhasót és egyen sok halat! Sok halfaj gazdag természetes jódban. Fontos, hogy autoimmun eredetű pajzsmirigyzavar esetén a fokozott jódbevitel tilos!

    Ha a pajzsmirigy-alulműködés jellegzetes tüneteit észleli magán vagy gyermekén, forduljon orvoshoz, hogy ha valóban baj van, időben megkezdhessék a megfelelő terápiát, és szükség esetén a hormonpótló kezelést!

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    B. M. szakfordító; Forrás: NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

     

    Lapozzon! A pajzsmirigy-alulműködés tünetei általánosságban és a betegség típusai szerint

    Lapozzon Életmód és táplálkozás pajzsmirigybetegek részére

    Szóljon hozzá! Önnek is van tapasztalata a betegségről? Ossza meg másokkal!

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • A vastagbélrák rizikófaktorai és tünetei

    Milyen idős kortól fordulhat elő a vastag-, illetve a végbél daganatos betegsége? - Az orvos válaszol.

    Crouzon-szindróma

    Mi okozza, milyen tünetekkel jár, és hogyan kezelhető ez a ritka genetikai betegség?

    A vérszegénység tünetei

    Milyen tünetek esetén gondoljunk vérszegénységre? Jelek, melyek alapján felmerülhet a betegség gyanúja.

    A lábgomba kialakulása

    A gomba a talp bőrén és a lábujj közötti részek nedves zugaiban telepszik meg. Kik fertőződhetnek meg legkönnyebben?

   •  

    Hozzászólások (9)
    Írta: Aahoy
    Kedves Webbeteg!Erdeklodni szeretnek a pajzsmirigy alulmukodes nem orvosi diagnosztizalasa felol. Olvastam neten, hogy nagyon egyszeruen ugy is megallapithato a pajzsmirigy tul- vagy alulmukodes, hogy reggel ebredeskor lazmerovel megmerjuk a tetshomersekletunket tobb egymast koveto napon is es ha az eredmeny 36,5 alatt van mindig, akkor alulmukodo pajzsmirigyunk van, ha 36,8 folott az eredmeny akkor tulmukodo pajzsmirigyunk van, persze lehet kronikus gyulladas a testhomerseklet megemelkedesnek az oka. De azt szeretnem megkerdezni ez megbizhato modszer a hazilag kimutatasra vagy badarsag? Koszoom elore is.

    Írta: Kiss Adrienne
    Kedves Sorstársak!Nekem 1 hónapja, orvosi vizsgálat alkalmával derült ki, hogy alulműködik a pajzsmirigyem. Addigra már csomókban hullott a hajam, jelenleg is rajtam van kb.25 kg, és semmihez se volt erőm.A dolog nagyjából 4 éve kezdődött egy nagy érzelmiösszeroppanással, de csak mostanra állt össze, hogy a tünetek oka a pajzsmirigy gyulladása és hosszú ideje fennálló alulműködése. A tanulság annyi, hogy időnként meg kell csináltatni a labort, mert konkrét tünetek nélkül is működhet rosszul.

    Írta: bor-ász
    Sziasztok! 7-8 éve a középiskolás lányom iskolai szűrésén vették észre a duzzanatot a nyakán az egri korházcirkusz idején. Vérvétel utáni ultrahangra hónapokat kellett volna várni, így magánorvost vettünk igénybe egy másik városban. Alulműködő pajzsmirigyére Letrox50-et szedett. Az egyetemi évei alatt kb 2 éve abbahagyta. Mikor ordítógörcsöt kaptam, orrom alá dugta a félévente megismételt vér eredményeit. Tökéletes! Minden a határértékeken belül van.Eddig. Remélem így marad, amit Nektek is szívből kívánok!

    Lapozzon a hozzászólások között!