• A pajzsmirigy-alulműködés

    Szerző:
    WEBBeteg

    Pajzsmirigy-alulműködésben (hypothyreosis) a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigy hormont termel, vagy egyáltalán nem működik. A hormonok hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a teljesítőképességet, számos panaszt előidézve.

    A pajzsmirigy-alulműködés
    téma cikkei

    6/1 A pajzsmirigy-alulműködés
    6/2 A pajzsmirigy-alulműködés tünetei
    6/3 A jód szerepe és a jódpótlás
    6/4 Pajzsmirigy hormon értékek értelmezése
    6/5 A pajzsmirigy hormon pótlása

    6/6 Életmód pajzsmirigybetegek részére

    A pajzsmirigy a gége előtt elhelyezkedő hormontermelő mirigy; két különböző hormont termel: tiroxint (T4) és trijód-tironint (T3). A pajzsmirigy hormonjai az emberi szervezet majdnem minden anyagcsere-folyamatát befolyásolják, így a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése számos, szerteágazó panaszt idézhet elő.

    Mitől alakulhat ki pajzsmirigy-alulműködés?

    A pajzsmirigy-alulműködést az esetek nagy részében jódhiány okozza. Lehet ugyanakkor egy korábbi orvosi beavatkozás következménye is (a pajzsmirigy-túlműködés kezelésének következtében), de a hormontartalmú gyógyszerek is tartósan megzavarhatják a pajzsmirigy működését. A kiváltó ok ugyanakkor nagyon sokszor nem tisztázható, autoimmun folyamat eredményeként lép fel.

    Krónikus gyulladás. A pajzsmirigy-alulműködés gyakran a pajzsmirigy krónikus gyulladásának következménye. Ebben a betegségben a szervezet a saját pajzsmirigyszövetével szemben termel ellenanyagot (autoimmun betegség). A folyamat oka még ismeretlen. A Hashimoto thyreoiditis (krónikus limfocitás pajzsmirigygyulladás) betegségről részletesen.

    Kezelés következménye. Pajzsmirigyműtét is okozhat alulműködést, melyre például golyva (struma, pajzsmirigy-megnagyobbodás) vagy pajzsmirigydaganat esetén kerülhet sor. A pajzsmirigy teljes vagy részleges műtéti eltávolítását követően pajzsmirigy hormon pótlás szükséges.

    Hormontermelést szabályozó funkciók. Pajzsmirigy-alulműködés akkor is kialakulhat, ha a pajzsmirigy hormontermelésének szabályozása zavart szenved. Az ok lehet, hogy magában a pajzsmirigyben keresendő, de előfordulhat, hogy az agy bizonyos területei (hipotalamusz és hipofízis) nem működnek megfelelően.

    Jód - Mikor kell szedni és mikor nem?

    Bővebben  A pajzsmirigy hormonjainak képzéséhez a szervezetnek jódra van szüksége. Maguk a hormonok 65 százaléknyi jódot tartalmaznak. Jód - Mikor kell szedni és mikor nem?

    Jódhiány. A hormontermeléshez a pajzsmirigynek jódra van szüksége. Ha a táplálkozással túl kevés jódot juttat valaki a szervezetébe, akkor is kialakulhat a betegség. Ritka esetben a hipofízis (agyalapi mirigy) túl kevés pajzsmirigy stimuláló hormont (TSH) termel, így a pajzsmirigy nem kap utasítást a hormontermelésre.

    A veleszületett pajzsmirigy-alulműködés a pajzsmirigy hiányos fejlettségével járhat, de a hormon képzésének zavara vagy a jódtranszport hibája is okozhat veleszületett pajzsmirigy-alulműködést.

    Hirdetések

    A betegség bárkinél előfordulhat, ám az esetek döntő többségében nők körében jelentkezik, férfiaknál ritka. A veleszületett rendellenességen túl kamaszkorban, terhesség és szülés környékén vagy a változó kort követően gyakori.

    A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

    A pajzsmirigy

    A betegség a test valamennyi szervére hatással van. A panaszok sokszor lappangva jelennek meg, nem jellegzetesek, vagy csak a panaszok egy része jelentkezik, ezért gyakran orvosok is nehezen ismerik fel. Az érintettek teljesítőképessége romlik, koncentrációs képességük csökken, fáradtak, érzékenyek a hidegre és gyakran van székrekedésük. Ezen panaszok mellett még golyva (struma, pajzsmirigy-megnagyobbodás) is kialakulhat náluk, ez azonban nem minden esetben jellemző tünet.

    Idősebb nőknél gyakran csak az alábbi tünetek a teljesítőképesség csökkenése, depresszió, fázékonyság jelentkezhet. A tüneteket gyakran összekeverik az öregedés jeleivel, így a betegséget gyakran nem ismerik fel. Csecsemőknél a testi és gyakran a szellemi fejlődés visszamaradása hívhatja fel a figyelmet a hormonhiányra.

    Pajzsmirigy teszt Szánjon Ön is pár percet a kérdőív kitöltésére és ellenőrizze pajzsmirigyműködését!

    Bővebben Részletesen a pajzsmirigy-alulműködés tüneteiről, panaszok a betegség típusa szerint

    Szükséges vizsgálatok

    Mivel a hypothyreosis panaszai nem jellegzetesen, a diagnózist csak hormonvizsgálatok segítségével állítható fel. A vérben a pajzsmirigy hormonok szintje pajzsmirigy-alulműködés esetén alacsony, azért a betegség diagnosztizálásának első lépése a vérvizsgálat.

    A vizsgálat során három hormon szintjét nézik. A pajzsmirigy által termelt tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) hormon szintje szoros összefüggésben van a TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon) szintjével. A pajzsmirigy-alulműködést igazolja, ha a T4 és a T3 hormonok szintje alacsonyabb a normálértéknél. Elégtelen működésre utal ugyanakkor az is, ha a pajzsmirigy hormonok szintje normális, ám emelkedett a TSH hormon szint. Ennek oka, hogy ha a pajzsmirigy csak fokozott stimulálás mellett képes elegendő hormont termelni, az is a szerv funkciózavarára utal.

    Amennyiben pajzsmirigyzavart támasztanak alá a laborvizsgálatok, szükség lehet ultrahangvizsgálatra, radioaktív anyag segítségével végzett szcintigráfiára, antitestek vizsgálatára, esetleg szövettani mintavételre is. A pajzsmirigybetegségek kivizsgálásáról részletesen ide kattintva olvashat.

    A pajzsmirigy-alulműködés kezelése

    A TSH

    Bővebben A thyreoidea stimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigyserkentő hormon az agyalapi mirigyben termelődik, a pajzsmirigy hormontermelésére gyakorol serkentő hatást. Mennyi a normálérték? Mit jelez, ha magasabb, mit, ha alacsonyabb?

    Bővebben Hogyan zajlik a kezelés, mire kell figyelni? A pajzsmirigy hormon pótlása, hormonpótlásra szolgáló készítmények

    A betegség gyógyszerekkel hatékonyan kezelhető, rendszerint ehhez egész életen át tartó mesterséges pajzsmirigy hormon (tiroxin) szedésére van szükség. A terápiát rendszerint alacsony hormondózissal kezdik (25/50 mg), és addig emelik, míg el nem éri a kívánt hatást. A beállítás a TSH szint rendszeres ellenőrzésével történik, amennyiben a TSH normál tartományba kerül, az jelzi, hogy megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormon található a szervezetben. A gyógyszereket reggel kell bevenni, éhgyomorra, az esti gyógyszerbevétel zavarhatja az alvást.

    Ha beállították a gyógyszerszedést, elégséges az évenkénti kontroll. Ennek során ellenőrzés céljából vérvételre van szükség.

    Lehetséges szövődmények

    A pajzsmirigy-alulműködés hatékonyan gyógyítható, a jól beállított gyógyszeres kezelés mellett a betegek teljes életet élhetnek. Sem várható élettartamukat, sem teljesítőképességüket nem befolyásolja a betegség. A megfelelő kezelés mellett a nők gyermeket is vállalhatnak.

    Kezeletlenül a hypothyreosis többek között a koleszterinszint megemelkedéséhez, érelmeszesedéshez és meddőséghez vezethet. Számos esetben fordul elő, hogy a magas koleszterinszint, érelmeszesedés, meddőség, depresszió gyanúja vagy diagnózisa esetén a háttérben kezeletlen pajzsmirigybetegségre derül fény.

    Ha a betegség veleszületett formáját az orvos időben felismeri és kezeli, a gyermek normálisan fejlődik, megkésett terápiával már csak a testi növekedés visszamaradása orvosolható, az agykárosodás és a szellemi fejlődés zavarai nem.

    Megelőzhető a pajzsmirigy-alulműködés?

    A pajzsmirigy-alulműködés további cikkek
    Háttér Ismerje meg jobban a betegséget!
    A TSH érték önmagában kevés a diagnózishoz
    A pajzsmirigy-megnagyobbodás lehetséges okai
    A pajzsmirigy göbök

    A pajzsmirigy-alulműködés leggyakoribb oka autoimmun betegség, amit nem lehet megelőzni. Mivel a betegséget azonban gyakran a jódhiány okozza, ez ellen jódban gazdag táplálkozással lehet tenni: használjon rendszeresen jódozott konyhasót és egyen sok halat! Sok halfaj gazdag természetes jódban. Fontos, hogy autoimmun eredetű pajzsmirigyzavar esetén a fokozott jódbevitel tilos!

    Ha a pajzsmirigy-alulműködés jellegzetes tüneteit észleli magán vagy gyermekén, forduljon orvoshoz, hogy ha valóban baj van, időben megkezdhessék a megfelelő terápiát, és szükség esetén a hormonpótló kezelést!

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    B. M. szakfordító; Forrás: NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

     

    Lapozzon! A pajzsmirigy-alulműködés tünetei általánosságban és a betegség típusai szerint

    Lapozzon Életmód és táplálkozás pajzsmirigybetegek részére

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A vérzékenység okai

    Dr. Tomonkó Magdolna

    A vérzékenység a banális vérzésektől az életveszélyes betegségekig terjedhet.

    D-vitamin

    MOOT

    Mennyi D-vitaminra van szükségünk a legfrissebb hazai ajánlás szerint?

    Pajzsmirigybetegség a terhesség alatt

    A magzat normális fejlődéséhez elengedhetetlen a normális anyai pajzsmirigyműködés. A szükséges pajzsmirigyhormont a terhesség első...

    A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és

    Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, a betegek fáradtságról, aluszékonyságról panaszkodnak. Ha túl sok hormont termel, az sem jó....

    A pajzsmirigy-túlműködés és tünetei - A

    Pajzsmirigy-túlműködés esetén a pajzsmirigy túl sok hormont termel, és a fokozott aktivitással összefüggésben megnagyobbodik. Létezik...

    A magas vérnyomás hormonális okai és tünetei

    A magas vérnyomás sajnos nagyon gyakori betegség. A betegek nagy százalékában az alapos orvosi kivizsgálás sem mutat ki szervi betegséget....

    CPPD - Kristálybetegség és álköszvény

    A CPPD (kalcium-pirofoszfát-dihidrat) kristálybetegség, általában idősebb embereknél jelentkezik heveny (álköszvény) vagy krónikus...

    Pajzsmirigy betegek étrendje

    A jód olyan ásványi anyag, amely fontos szerepet tölt be az emberi szervezet működésében. A pajzsmirigy kiszűri a jódot a véráramból és...

    Pajzsmirigy alulműködés és fogamzásgátlás -

    Pajzsmirigy alulműködésemet gyógyszeresen kezelik, mellette fogamzásgátlót is szedek, lehet ebből valamilyen problémám? Az üzemorvosom...

    A Sheehan-szindróma tünetei és kezelése

    Az agyalapi mirigy a hormonrendszerünk karmestere. Ha a karmestert lelövik, a zenekar sem játszik tovább. Valami ilyesmi történik a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.