• Táplálkozási tévhitek és tények a lisztérzékenységről

        Szerző:
        WEBBeteg

        A lisztérzékenység (cöliákia) egy egyre gyakrabban előforduló, egész életre kiterjedő betegség. Az elsődleges cél a kellemetlen tünetek megszüntetése, a felszívó funkciók helyreállítása, ezt pedig csak szigorú diéta betartásával lehet elérni.

        Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló táplálkozási tévhiteket a a cöliákia körül, valamint a leghasznosabb tényeket a témában:

        Tévhitek

        1. A lisztérzékenység egy újabb divat vagy hóbort.

        2. Aki lisztérzékeny, annak csak kényes a gyomra, hiszen régebben nem is létezett ilyen betegség.

        3. 2-3 szál ropi vagy egy kiskanál liszt a rántásba nem árthat.

        4. Ha valamilyen étel csak nyomokban tartalmaz glutént, azt szabad fogyasztani lisztérzékenyeknek is.

        5. A lisztérzékenységnek minden esetben súlyos és tipikus tünetei vannak.

        6. A lisztérzékenyek nem ihatnak tejet és nem ehetnek tejes ételeket.

        Hirdetések

        Tények

        1. Tény, hogy a lisztérzékenység manapság egyre gyakoribb betegség, de ez főleg a diagnosztika fejlődésének és a családok szűrésének köszönhető.

        2. Minden szennyező forrástól óvakodni kell. Mindig meg kell győződni arról, hogy az adott élelmiszer vagy étel sem a gyártás során, sem a szállítás, tárolás, elkészítés alkalmával nem szennyeződött gluténnel.

        3. Az az étel sem fogyasztható el, amin az van feltűntetve, hogy nyomokban glutént tartalmazhat.

        4. Egyetlen diéta hiba is okozhat tüneteket és rossz véreredményt, valamint hozzájárulhat a szövődmények kialakulásához.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        5. A lisztérzékenység nagyon különböző tüneteket produkálhat, pl.: a haj minőségében, bőrön megjelenő kiütések, elváltozások, bélrendszerben hasmenés vagy székrekedés, az ember hangulatában, magatartásában – főleg gyermekeknél feltűnő, a véreredményben is láthatunk elváltozásokat: vashiány, vérszegénység. Lehet teljesen tünetmentes is.

        6. Lisztérzékenység esetén - főleg a diagnózis idején, illetve előtt - előfordulhat, hogy a sérült bél nem képes a tejcukor emésztésére, így a beteg tejcukor érzékennyé (laktózérzékennyé) válik. A gluténmentes diéta betartásával ez általában elmúlik.

        Lisztérzékenyek táplálkozása: a gluténmentes diéta
        A gluténmentes diétát és a gluténérzékenységgel járó panaszok megszüntetését akkor lehet megvalósítani, ha a glutént 100 százalékban kiiktatják az étrendből, vagyis ha tartózkodnak a búza, árpa, rozs, zab és az ezeket nyomokban tartalmazó ételek fogyasztásától.
        A gluténmentes diéta

        (Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Fiatalkori mellrák

        Tóth András

        Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        A dietoterápia szerepe a krónikus gyulladásos bélbetegségeknél

        Krónikus gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) esetében a diéta célja a fellángolás szakaszában megfelelő mennyiségű energia- és fehérjebevitel elérése, a folyadék- és elektrolit veszteség pótlása. Az étrendet mindig a beteg állapotához és a betegség stádiumához kell igazítani.

        Diéta epekövesség esetén

        Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint a csökkent élelmirost-fogyasztás segíti elő, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása viszont véd az epekőképződéssel szemben. Ha azonban már kialakult az epekő, az alábbi diétás tanácsok betartásával javíthatja állapotát és megelőzheti az újabb kövek kialakulását.

        Lisztérzékenység tünetei, kezelése

        A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.

        A lisztérzékenységet gyakran nem ismerik fel

        A coeliakia Európában a leggyakoribb krónikus, élelmiszer által kiváltott betegség, amelyben az esetek mintegy 80 százalékát nem ismerik fel.

        A lisztérzékenységet kiváltó trió

        Brit és ausztrál kutatók szerint a búzában, rozsban és árpában található glutén, három kulcsfontosságú anyaga idézi elő az emésztőrendszer betegségét.

        Hogyan fogyhat egy cukorbeteg?

        Köztudott, hogy a 2-es típusú cukorbetegek 95 százaléka súlyfelesleggel rendelkezik, mely már a diabétesz diagnosztizálásakor is fennállott, és egyik fő okát képezte a cukorbetegség kifejlődésének.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA