A fogak és a szájüreg védelme sportolás közben

Dr. Horváth Viktória
szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - WEBBeteg
megjelent:

Miért fontos kiemelt figyelmet fordítani sportolás során a fogak védelmére? Milyen veszélyek merülhetnek fel? Hogyan óvhatjuk fogaink és szájüregünk épségét, ha sportolunk?

A fogászati balesetek legtöbbször gyermekeket és fiatal felnőtteket érintenek, illetve a síelni szeretőket, és az autóbalesetet elszenvedőket.

Milyen veszélyeket rejthet magában a sportolás a fogainkra nézve?

Intenzív portolás közben magas a vízveszteség a szervezetben, amellyel egyenes arányban csökken nyálunk termelődése is. A kevesebb nyál és a szájszárazság kedvez a fogak szuvasodásának, illetve a következményes megbetegedéseknek.

Ugyanitt érdemes lehet megemlíteni az úszókat, akiknek a klóros medencékben óhatatlanul is víz kerül a szájukba, hosszú távon emiatt ki vannak téve a klór roncsoló hatásának.

A nagyon nehéz dolgokat emelők, fizikai munkát végzők vagy éppen testépítők hajlamosak erőemelés közben rászorítani a fogsorukra, amely hosszú távon koptatja, traumatizálja a fogakat.

Ha bekövetkezik egy hirtelen fellépő sportbaleset, gyakran érintett az elszenvedő fél arca, beleértve a fogakat is. Ekkor a fogak lepattanhatnak, kitörhetnek, elmozdulhatnak vagy lágyrészbe is fúródhatnak.

Mi a teendő, ha fogbaleset következik be?

Legtöbbször a felső metszőfogak és szemfogak az elszenvedői a traumának. Ha egy fog csak kimozdul, akkor nagy jelentőséggel bír az időfaktor, hogy visszailleszthető-e a fog és ez mikor történik meg. Vannak úgynevezett gyógyszertári fogmentő dobozok, de az is tökéletes, ha ilyenkor egy pohár tejbe vagy nyálba helyezzük a fogat és azonnal fogorvoshoz fordulunk. Fontos, hogy csak maradó fogat lehet visszasínezni, tejfogat nem.

Fontos, hogy a fogak sérülése általában a lágyrészek sérülésével is jár. Az ellátó orvos ítéli meg, hogy ezeket miként kell kezelni, kell-e varrni vagy csak elég megfigyelni. A nyelv elharapása nagyon fájdalmas lehet, ennek súlyossága a kis mértékűtől egészen a leharapásig előfordulhat.

Ha nyílt seb van a szánkban, kerüljük 3 napig a dohányzást, tej- és tojástartalmú ételeket. Csípőset, forró ételt, italt ne fogyasszunk. Harapási tilalmat kell tartani legalább 4-6 hetig, azaz minden ételt fel kell vágni kis falatokra. Rágózni, gyermekeknél cumit használni nem szabad!

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Fontos, hogy leginkább tiszta vízzel vagy ásványvízzel pótoljuk az elveszített vízmennyiséget, ugyanis a cukros, illetve szénsavas sportitalok nagyon roncsolják a fogzománcot.

Ha intenzív sportolónak tartjuk magunkat, ahol potenciális sérülésnek van kitéve a fogunk (pl. küzdősportok), érdemes fogvédő síneket használni. Ezeket sportboltokban meg lehet venni előre gyártottan, de fogorvosunk is tud ennek egyénre szabott elkészítésében segíteni.

A gyereknek nagyon kicsi korban nem érdemes nyuszimotort venni, mert miközben kapaszkodik a kezével, nem tudja tompítani az ütődést, ha felborulásra kerül sor.

Még egy fontos tudnivaló, nem csak sportolóknak

Nem csak a sportolókra vonatkozik, hanem általánosan mindenkire, hogy a forró étel, ital, sajt (pizzaburn) elég mélyre hatoló égési sérüléseket tud okozni. Főleg gyerekeknél és értelmi fogyatékosoknál figyeljünk nagyon, milyen hőmérsékletű élelmiszert adunk nekik! Az égési sérülés lassan gyógyul, utólag ellene tenni már nem sok mindent lehet.

Dr. Horváth Viktória fogorvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.