• Normál testtömegindex mellett is lehetünk elhízottak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Megnövekedett a túlsúlyosak száma, még akkori is, ha nem számítjuk azokat, akik testtömegindexe normális, de testükben rossz a zsírszövet eloszlása. A súlyos egészségügyi kérdésről írott tanulmányt az Európai Szív Szövetség tudományos folyóirata közölte.

    Az Egyesült Államokban a múlt század hatvanas éveiben az elhízottak aránya 13 százalék volt, ez a szám mára megduplázódott. A testtömegindex a testmagasság és a testsúly arányát jól kifejezi, arról azonban nem ad tájékoztatást, hogy az esetleges súlytöbbletből mennyi a zsír és az hol helyezkedik el.

    Hirdetések

     Tesztelje magát!


    A korszerű tudományos technika lehetővé teszi a test összetevőinek - víz, izomzat, zsír - részletes elemzését. Amerikában 1988-1994 között 33.994 önkéntes vett részt  részletes vizsgálatokban, melynek fontos elemei voltak a táplálkozási szokásokra vonatkozó adatok is.

    Abel Romero-Corral és munkatársai 6171 felnőtt adatait dolgozták fel, akiknek testtömegindexe a normális határok között mozgott.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Megvizsgálták testük összetételét, valamint szív- és érrendszeri kockázati tényezőiket is. Egészségi állapotuk alakulását csaknem egy évtizeden keresztül figyelték.

    Az utóbbi évek külön betegségként diagnosztizálják az "anyagcsere-tünetcsoport", vagyis a sokszor együttesen fellépő kezdődő cukorbaj, a magas vérnyomás, a kóros vérzsírok. Ezek a tünetek az elhízott emberek többségét egyszerre érintik. Az is kiderült, hogy ez a tünetcsokor a szív- és érrendszeri betegségek fontos kockázati tényezője.

    A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mekkora a kockázat, ha túlsúlyosság ugyan nem áll fenn, de a normális testtömegindexű személy testének aránytalanul nagy részét alkotja zsírszövet.

    A számadatok szerint ebben az esetben a normális testsúlyú és zsíreloszlású emberekhez képest négyszeres az esély az anyagcsere-szindróma fellépésére. A tendencia nőkre különösen igaz. Halálozási arányuk pedig kétszerese a kontrollcsoporténak.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Veszélyes kombináció: magas vérnyomás és prediabétesz

    A magas vérnyomás és a prediabétesz együttes jelenléte sokkal komolyabb veszélyt jelent a szervezetnek, mint külön-külön. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpontkardiológusa az összefüggésekre hívta fel a figyelmet.

    9 fontos kérdés a vérnyomásról

    Vajon miért magasabb a vérnyomásunk, ha rendelőben mérik? Sportolhatunk magas vérnyomással? Ihatunk-e alkoholt, ha magasabbak az értékeink?

    Milyen gondokat okozhat az óraátállítás?

    Sokaknak gondot okoz a nyári időszámításra való átállás.

    A depresszió növeli a cukorbetegség kockázatát

    Már 300 évvel ezelőtt leírta egy angol orvos a depresszió és a diabétesz összefüggését: Thomas Willis szerint a diabétesz hosszan tartó szomorúság és keserűség eredménye. Azóta már kimutatták, hogy az emocionális stressz valóban növeli a vércukorszintet és a vizeletben is cukorürítést idézhet elő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.