Tengeri kagylóba lépve is elkapható a Hepatitis

Független Hírügynökség
megjelent:

Kevés magyar turista számol azzal, hogy Törökországban jelentős a hastífusz, egyéb mediterrán országokban pedig a Hepatitis-A kockázata. Ráadásul ez utóbbit úgy is el lehet kapni, ha véletlenül rálép valaki egy fertőzött kagylóra.

Az indulás óta, csaknem 60 utazási iroda csatlakozott az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kezdeményezéséhez, amelynek célja, hogy felhívják a turisták figyelmét a külföldön rájuk leselkedő megbetegedésekre.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal áprilisban indította el a 3Plusz Programot ("Megbízhatóság, Egészség és Biztonság az utazásban"), amelynek célja, hogy felkészítse a turistákat a külföldi nyaralások egészségügyi kockázataira.

Tisztában lenni a veszélyekkel

A Tisztifőorvosi Hivatal az idegenforgalmi cégektől nem azt várja, hogy szakszerű felvilágosítást adjanak az utasaiknak, hanem azt, hogy felhívják a figyelmüket az egészségtudatos magatartásra.

A turisták legyenek tisztában azzal, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk külföldön, illetve azokkal a fertőzési lehetőségekkel, amelyekkel Magyarországon sohasem találkozhatnak - mondta Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője.

Külföldről importáljuk a fertőzést

Magyarország világelső a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek tekintetében, vagyis nálunk kap el a legkevesebb ember, oltással megelőzhető betegségeket.

Kanyaró például az ezredforduló óta nem volt idehaza, miközben Angliában tavaly 13-an haltak bele és idén tavasszal is járvány volt. Éppen a hatékony hazai védelem miatt, óvatlanok a magyar turisták, hiszen külföldön sem számítanak olyan kórra, amivel itthon évek, netán évtizedek óta nem találkoztak.

Ócsai Lajos arra figyelmeztet, hogy a legkedveltebb turisztikai célpontokon is óvatosnak kell lenni. Törökországban például a hastífusz gyakori, és időnként járványos méreteket is ölt. Itthon évente 1-2 "importált" esetet diagnosztizálnak az orvosok olyanoknál, akik külföldről hozták haza a fertőzést.

Az európai országokban is vigyázni kell. A mediterrán vidékeken, tehát Horvátországban, Olaszországban, Spanyolországban vagy Görögországban például nagy a kockázata a Hepatitis-A fertőzésnek. A vírust főleg szennyezett vízzel, nem kellően átsült ételekkel, például kagylóval, osztrigával lehet elkapni.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy helyenként a tengerbe folyik a szennyvíz, amitől a kagylók is fertőződhetnek a humán vírussal. Ha pedig valaki szerencsétlen módon éppen egy ilyen kagylóba lép bele, nem kizárt, hogy elkapja a Hepatitis-fertőzést.

(FH)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.