• Növekvő gond a gyógyszer-rezisztens tbc

    Szerző:
    WEBBeteg

    Tavaly még mindig 1700 új tbc-s beteget regisztráltak Magyarországon, akik közül 54 meg is halt. Bár évről évre csökken a betegek száma, egyre nagyobb gondot okoznak azok tuberkulózis baktériumok, amelyekkel szemben a meglévő gyógyszerek hatástalanok.

    A fővárosi Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben kedden megtartott sajtótájékoztatón elhangzott: tízszer többe kerül egy gyógyszer-rezisztens beteg kezelése, mint egy hagyományos tuberkulózisosé.

    Hirdetések

    Az 1700 új tbc-s beteg közül 2,8 százalék nem reagál több gyógyszerre sem, ezért náluk többféle kezelést kell alkalmazni, és a terápia is általában hosszabb, mint egy átlagos esetben, amely fél év - mondta Kovács Gábor országos tüdőgyógyász szakfelügyelő főorvos. Míg egy olyan beteg esetében, akinél hatásos a gyógyszer, a fél éves kezelés költsége 100-200 ezer forint körül van, addig a rezisztenseknél csak a gyógyszer több mint 1 millió forintba kerül - tette hozzá.

    Nem hajlandóak együttműködni

      A tubercolosis

    A tbc baktérium cseppfertőzéssel emberről emberre terjed. Megfelelő kezeléssel a beteg 2-3 hét után már nem fertőz tovább, de gyógyultnak csak azután mondható, hogy fél évig rendszeresen szedi a tbc elleni gyógyszert. A világon jelenleg 14 millió tbc-s beteg él, és évente 1,4 millióan halnak bele ebbe a fertőzésbe. A tbc legelterjedtebb a volt szovjet államokban, Indiában, Kínában és Dél-Afrikában.

    A tüdőgyógyászok szerint a legnagyobb problémát azonban az okozza, hogy a tbc azok között a hajléktalanok között terjed a leginkább, akik gyakran nem hajlandók együttműködni az orvosokkal, nem szedik be a gyógyszert, nem járnak el a kezelésekre. Jelenleg 150, többségében fővárosi hajléktalan tbc-st tartanak nyilván, ami azt jelenti, hogy közöttük 60-szor gyakoribb a betegség előfordulása, mint a rendes körülmények között élők körében.

    Strausz János, a Korányi főigazgatója elmondta: szintén probléma, hogy a Magyarországra betelepülni szándékozóknál megszűnt a tüdőszűrés feltétele. Hiába próbálták a tüdőgyógyászok elérni, hogy ismét kötelezővé tegyék a betelepülők szűrését, a politikusok és az ombudsman szerint is ez sértené az emberi jogokat. Hozzátette: pedig ez azért is lenne fontos, mert Magyarország szomszédja Ukrajna, a világ egyik tbc-vel leginkább fertőzött országa.

    Évről-évre csökken

    A problémákon túl a tbc elleni küzdelem Magyarországon sikeresnek mondható. 50 évvel ezelőtt ugyanis még évi 50 ezer új beteget vettek nyilvántartásba és évente 10 ezren haltak meg ebben a fertőzésben. Még 10 évvel ezelőtt is 5 ezer volt az új regisztráltak száma, de ez évről-évre csökken.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Strausz János szerint ez a kötelező BCG védőoltásnak, a kiváló védőnői hálózatnak és a szervezett tüdőszűréseknek köszönhető.

    Kovács Gábor hozzátette: bár az egészségügyi reform, a kórház átalakítások a tüdőgyógyászatot is érintették, jelenleg elég aktív és krónikus ágy áll rendelkezésre a gyógyításhoz. Példaként megemlítette azt is, hogy míg Nagy Britanniában 4-5 hónapot kell várnia egy tüdőrákosnak a műtétre, addig Magyarországon ez az idő 2 hét.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    9 kérdés, amire minden szülő tudni szeretné a választ

    A gyermeket nevelő szülők számára igen fontos, hogy a gyermekük egészsége érdekében tájékozódjanak a kicsik számára kötelező, valamint ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legtöbb aggodalmat okozó kérdéseket a témában. (x)

    Délnyugat-Ázsia: Egészségügyi kockázatok utazáskor

    Különösen azoknak, akik szakmai okból gyakran vagy hosszabb ideig tartózkodnak valamely délkelet-ázsiai országban, illetve azoknak, akik eleve valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, tisztában kell lenniük az utazás előtti lehetséges fertőző betegségekkel, illetve ajánlott betartaniuk az utazással kapcsolatos általános és konkrét egészségügyi ajánlásokat.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór, mint bizonyos kullancsfajok által terjesztett betegség, nem túl régen került be a köztudatba. A kórkép csak olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek az ún. Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór tüneteinek kialakulásáért.

    Európai Immunizációs Hét: minden védőoltást kapott ember hozzájárul egy mindenki számára egészségesebb jövőhöz

    A védőoltások hatásosak. Az elmúlt 60 év során több gyermekéletet mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. A WHO Európai Régiójának többi országával együtt Magyarországis április 23. és 29. között ünnepli az Európai Immunizációs Hetet, hogy felhívja a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.