• Ünnepi veszélyek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Közelednek az ünnepek, s nem árt, ha tisztában van annak potenciális egészségügyi kockázataival. Előfordulhatnak allergiás reakciók, étkezés okzta problémák, alkohol-gondok és az ünnepek által kiváltott depresszióval is számolni kell.

    Ünnepi depresszió

    Az ünnepek általában a szeretet, boldogság jegyében zajló összejövetelek időszaka. Ugyanakkor a magány-, szomorúság-, szorongás- és depresszióérzet is megnő ilyenkor, ami romboló hatással van a munkahelyi teljesítményre és magánéletre is. A szezonális depresszió nem más, mint egy olyan kedélybetegség, ami a nappalok hosszában beálló változással köthető össze. A tünetek általában már ősszel jelentkeznek, télen csúcsosodnak, és tavasszal múlnak el. Az évszakok váltakozása befolyásolja a belső biológiai óránkat, melyet megzavar a napfény mennyiségében bekövetkező változás. Ennek eredményeképp a szokásos napi ritmusunk nincs szinkronban a biológiai óránkkal.

    Hirdetések

    Az alváshoz köthető hormon, a melatonin sötétben megnövekedett mennyiségben termelődik, és jelentős szerepet játszik a szezonális depresszió kialakulásában. Télen, mikor kevesebb a fény, az éjszakai melatonin termelés tovább tart, talán éppen a tünetek enyhítésére, melyre az orvosok általában fényterápiát javasolnak. Mindemellett a biológiai óra ilyen jellegű felborulásához számos egyéb egészségügyi probléma járulhat. Ilyen a diabétesz, elhízás, rák, és a szív és érrendszeri balesetek. A szezonális depresszió az esetek jelentős (70-80%) részében a nőket érinti.

    Figyeljen arra, mit eszik

    Az ünnepek a nagy evések ideje is, szinte egész nap tele hassal vagyunk, hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, mely gyomorégéshez, reflux-hoz vezet. A már különben is refluxban szenvedőknél tovább rontja a már meglévő állapotot.

     A Reflux-betegség


    A reflux betegség (GERD) legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, néha azonban egyéb panaszok is jelentkeznek, az emésztőrendszeri panaszoktól a légúti tüneteken kersztül a fogászati problémákig.
    A reflux tüneteiről>>

    A reflux nem más, mint a gyomor savtartalmának a nyelőcsőbe visszaáramlása. 40 éves kor fölött a betegség kialakulásának kockázata jelentősen nő, ám életmód változtatással és savlekötőkkel a probléma kezelhető.

    A nehéz, zsíros ételek, a csokoládé és menta, a savas élelmiszerek (citrusfélék, paradicsom), és a túlzott alkoholfogyasztás súlyosbíthatják a tüneteket, ezért kerülje ezek fogyasztását. A három főétkezés helyett inkább többször egyen kevesebbet, és ha a tünetei így sem enyhülnek, használjon savlekötő gyógyszert, mely vény nélkül kapható. Ha az ágy fejvégi részét megemeli, azzal is csökkentheti a tüneteket.

    A cukorbetegeknél az ünnepi ételek megnövelhetik a vércukorszintet, ezért fontos, hogy figyeljen az elfogyasztott ételek adagjára, s ne egyen csak olyan ételt, amit a diétája megenged. Lehetőség szerint mindig ugyanabban az időben étkezzen, s ha ez esetleg nem sikerül, egyen valami könnyű snacket az alacsony vércukorszint elkerülése érdekében.

      A hypoglikémia - Mi történik, ha "leesik a cukrunk"?


    Mindennapjainkban gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy "leesett a cukrom".
    Mi utalhat az alacsony vércukorszintre?>>

    Ne felejtse el naponta ellenőrizni a vércukorszintjét! Az ünnepek nagyszerű lehetőséget biztosítanak a mindennapi testmozgásra.

    Szánkózzon, korcsolyázzon, focizzon a gyerekekkel, sétáljanak el megnézni a főtér díszkivilágítását, vagy csak menjen át a szomszédba megnézni a karácsonyfájukat.

    Az egészséges életmód az ünnepek alatt is tartható, csak az elfogyasztott ételek mennyiségére kell következetesen figyelni, maradjon aktív és figyeljen a vércukorszintre!

    Legyen óvatos a játékokkal!

    Karácsony környékén jelentősen megnő a sürgősségi osztályon a játékokkal kapcsolatos sérülések száma. Ezek elkerülhetőek körültekintő ajándékválasztással. Minél kisebb a gyermek, annál hajlamosabb a dolgokat a szájába venni. Sok játéknak vannak levehető, hozzáilleszthető részei, melyek mágnesként vonzzák a gyereket. Emellett előfordulhat, hogy a gyermek allergiás a plüssállat töltelékére, vagy bizonyos műanyag játékokra.

    3 év alatti gyermek számára ne vásároljon apró részeket tartalmazó játékot, míg 8 év alattiaknál kerülje az éles szélű, vagy melegedő alkatrésszel rendelkező elektromos játékokat. Játékvásárláskor mindig a gyerek életkorának és képességeinek megfelelőt válasszon, nézze meg a dobozon található korra és biztonságos használatra vonatkozó útmutatót, és a műanyag csomagolást mihamarabb dobja ki, nehogy a gyerek megfulladjon tőle. Ne hagyja a gyereket felügyelet nélkül, és korlátozza az egyidejűleg használt játékok számát. Figyeljen arra, hogy a nagyobb testvér számára való játékot a kisebb számára ne legyen elérhető magasságban!

    Allergia ünnepek alatt

     Optimális hőmérséklet, páratartalom a lakásban


    Az általános vélekedés szerint a nappali levegője ideálisan 21 °C hőmérsékletű. A hálószobában legkellemesebb a 18-19 °C, de kisgyermekeknél, kiváltképpen csecsemőknél ennél egy-két fokkal magasabb hőmérséklet kívánatos. Optimális hőmérséklet, páratartalom a lakásban>>

    Az ünnepek alatt az asztmások tünetei súlyosbodhatnak, melyet a nedves fenyővel, cipőtalppal a lakásba került penészgomba, vagy a régen használt dekorációkon, díszeken található poratka válthat ki.

    Tisztítsa meg a kandallót és a díszeket, mossa le a fenyő leveleit még mielőtt a lakásba vinné, és csökkentse a potpourri és illatos gyertya használatát. Legyen óvatos a műhó használatával is, mert allergiás reakciót válthat ki.

    Az ételallergiások figyeljenek oda a vendégségben elfogyasztott ételek összetevőire. ha nem biztos ebben, kérdezze meg vendéglátóját.

    Alkohol

    Az ünnepek alatt több alkoholt fogyasztunk, mint máskor, ezért a mértékletesség nagyon fontos. Az alkohol elnyomja a gátlásokat, így olyan dolgokat csinálhat a hatása alatt, melyet később megbán. Emellett túlevéshez és magas vércukorszinthez is vezet, ami további kellemetlenségeket okoz, különösen, ha Ön cukorbeteg, refluxtól szenved, magas vérnyomása vagy szívbetegsége van. A szorongás és depresszió elleni gyógyszerek szedése mellett sem szabad alkoholt fogyasztani. Ne feledje, hogy az alkoholos befolyásoltság alatt vezetés az életébe kerülhet! Sose üljön a volánhoz alkoholfogyasztás után!

    Mentők, ügyelet, házi orvos?
    Vigyázzon a dekorációval!

    A nem megfelelően használt dekoráció vágásokat, zúzódásokat, égési sérüléseket okozhatnak. A karácsonyfatüzek minden évben jelentős anyagi kárt és számos sérülést, halálesetet okoznak. A sérült díszeket dobja ki, és vigyázzon arra, hogy kisgyermek ne ránthassa magára a fát, ne érjen el törhető, vagy apró alkatrészekből álló díszt! A tűzeset megelőzésére helyezze a fát távol a nyílt tüzű fűtőtestektől, sose hagyja felügyelet nélkül az égő gyertyával vagy működő elektromos lámpafüzérrel díszített fát! Az elektromos díszek vezetékét és égőit használat előtt ellenőrizze!

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Vigyázzunk fogainkra az ünnepek alatt is!

    Az ünnepek idején többet megengedünk magunknak, mint a hétköznapokon, bejgli, mézeskalács, szaloncukor és hasonló finomságok vesznek körül, és nem fogjuk vissza magunkat. Épp ezért ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő szájhigiéniára.

    Fogyatékosság, depresszió és az ünnepek

    Az ünnepi időszakban az emberekben több az együttérzés és jóakarat társaik iránt. Sajnos azonban az ünnepek sokakat stresszessé és depresszióssá tesznek. A túlzott elvárások a családi harmóniával kapcsolatban, az összejövetelek és az előkészületek miatti stressz, illetve a lehangoltság, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy tervezte, sok negatív érzést okozhat a legcsodálatosabb időszakban.

    Mire figyeljünk, hogy meghitten tölthessük a karácsonyt?

    A karácsony az emberiség és az év egyik legszebb ünnepe. Azonban ahhoz, hogy ez a néhány nap mindenki számára valóban boldog és meghitt hangulatban teljen, nem árt, ha néhány dologban kellőképpen elővigyázatosak és körültekintőek vagyunk. Nem is gondolnánk, hogy ez a családi ünnep milyen veszélyeket rejt magában.

    Karácsonyi stressz - Van, aki eltörölné az ünnepet

    A karácsony napjainkban nem csak a szeretet ünnepét jelenti, hanem óriási stresszt és kapkodást - legalábbis a nők számára. Közel minden harmadik nő arról számol be, hogy a karácsony előtti időszakot különösen stresszesnek éli meg.

    Ne idealizáljuk túlságosan a karácsonyt!

    A karácsonynak kötelező mindenképpen mézes-mázas boldogságban telnie? Nem feltétlenül, éppen ellenkezőleg: az erőltetett jókedv és boldogság végtelen szomorúságba és depresszióba csaphatnak át. A pszichiáterek mindenkit lebeszélnek az ünnep idealizálásáról.

    Karácsonyi készülődés

    A karácsony az egyik legszebb ünnep. Az ünnepre való készülődés során és ünneplés során is legyen figyelmes, elővigyázatos és körültekintő!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA