Ünnepi veszélyek

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Közelednek az ünnepek, s nem árt, ha tisztában van annak potenciális egészségügyi kockázataival. Előfordulhatnak allergiás reakciók, étkezés okzta problémák, alkohol-gondok és az ünnepek által kiváltott depresszióval is számolni kell.

Ünnepi depresszió

Az ünnepek általában a szeretet, boldogság jegyében zajló összejövetelek időszaka. Ugyanakkor a magány-, szomorúság-, szorongás- és depresszióérzet is megnő ilyenkor, ami romboló hatással van a munkahelyi teljesítményre és magánéletre is. A szezonális depresszió nem más, mint egy olyan kedélybetegség, ami a nappalok hosszában beálló változással köthető össze. A tünetek általában már ősszel jelentkeznek, télen csúcsosodnak, és tavasszal múlnak el. Az évszakok váltakozása befolyásolja a belső biológiai óránkat, melyet megzavar a napfény mennyiségében bekövetkező változás. Ennek eredményeképp a szokásos napi ritmusunk nincs szinkronban a biológiai óránkkal.

Az alváshoz köthető hormon, a melatonin sötétben megnövekedett mennyiségben termelődik, és jelentős szerepet játszik a szezonális depresszió kialakulásában. Télen, mikor kevesebb a fény, az éjszakai melatonin termelés tovább tart, talán éppen a tünetek enyhítésére, melyre az orvosok általában fényterápiát javasolnak. Mindemellett a biológiai óra ilyen jellegű felborulásához számos egyéb egészségügyi probléma járulhat. Ilyen a diabétesz, elhízás, rák, és a szív és érrendszeri balesetek. A szezonális depresszió az esetek jelentős (70-80%) részében a nőket érinti.

Figyelni kell az ételekre és a mozgásra

Az ünnepek a nagy evések ideje is, szinte egész nap tele hassal vagyunk, hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, mely gyomorégéshez, refluxhoz vezet. A már különben is refluxban szenvedőknél tovább rontja a már meglévő állapotot.

A reflux nem más, mint a gyomor savtartalmának a nyelőcsőbe visszaáramlása. 40 éves kor fölött a betegség kialakulásának kockázata jelentősen nő, ám életmód változtatással és savlekötőkkel a probléma kezelhető.

A nehéz, zsíros ételek, a csokoládé és menta, a savas élelmiszerek (citrusfélék, paradicsom), és a túlzott alkoholfogyasztás súlyosbíthatják a tüneteket, ezért kerülje ezek fogyasztását. A három főétkezés helyett inkább többször egyen kevesebbet, és ha a tünetei így sem enyhülnek, használjon savlekötő gyógyszert, mely vény nélkül kapható. Ha az ágy fejvégi részét megemeli, azzal is csökkentheti a tüneteket.

A refluxbetegség

A reflux betegség (GERD) legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, néha azonban egyéb panaszok is jelentkeznek, az emésztőrendszeri panaszoktól a légúti tüneteken kersztül a fogászati problémákig.
A reflux tüneteiről

A cukorbetegeknél az ünnepi ételek megnövelhetik a vércukorszintet, ezért fontos, hogy figyeljen az elfogyasztott ételek adagjára, s ne egyen csak olyan ételt, amit a diétája megenged. Lehetőség szerint mindig ugyanabban az időben étkezzen, s ha ez esetleg nem sikerül, egyen valami könnyű snacket az alacsony vércukorszint elkerülése érdekében. Nem szabad megfeledkezni a vércukorszint nepi ellenőrzéséről.

Az ünnepek nagyszerű lehetőséget biztosítanak a mindennapi testmozgásra. Megfelelő mozgás a szánkózás, korcsolyázás, a foci a gyerekekkel, séta a főtérre, vagy csak menjen át a szomszédba megnézni a karácsonyfájukat.

A hypoglikémia - Mi történik, ha "leesik a cukrunk"?

Mindennapjainkban gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy "leesett a cukrom".
Mi utalhat az alacsony vércukorszintre?

Óvatosság az új játékokkal

Karácsony környékén jelentősen megnő a sürgősségi osztályon a játékokkal kapcsolatos sérülések száma. Ezek elkerülhetőek körültekintő ajándékválasztással. Minél kisebb a gyermek, annál hajlamosabb a dolgokat a szájába venni. Sok játéknak vannak levehető, hozzáilleszthető részei, melyek mágnesként vonzzák a gyereket. Emellett előfordulhat, hogy a gyermek allergiás a plüssállat töltelékére, vagy bizonyos műanyag játékokra.

3 év alatti gyermek számára ne vásároljon apró részeket tartalmazó játékot, míg 8 év alattiaknál kerülje az éles szélű, vagy melegedő alkatrésszel rendelkező elektromos játékokat. Játékvásárláskor mindig a gyerek életkorának és képességeinek megfelelőt válasszon, nézze meg a dobozon található korra és biztonságos használatra vonatkozó útmutatót, és a műanyag csomagolást mihamarabb dobja ki, nehogy a gyerek megfulladjon tőle. Ne hagyja a gyereket felügyelet nélkül, és korlátozza az egyidejűleg használt játékok számát. Figyeljen arra, hogy a nagyobb testvér számára való játékot a kisebb számára ne legyen elérhető magasságban!

Allergia az ünnepek alatt

Az ünnepek alatt az asztmások tünetei súlyosbodhatnak, melyet a nedves fenyővel, cipőtalppal a lakásba került penészgomba, vagy a régen használt dekorációkon, díszeken található poratka válthat ki.

Tisztítsa meg a kandallót és a díszeket, mossa le a fenyő leveleit még mielőtt a lakásba vinné, és csökkentse a potpourri és illatos gyertya használatát. Legyen óvatos a műhó használatával is, mert allergiás reakciót válthat ki.

Az ételallergiások figyeljenek oda a vendégségben elfogyasztott ételek összetevőire. ha nem biztos ebben, kérdezze meg vendéglátóját.

Optimális hőmérséklet, páratartalom a lakásban

Az általános vélekedés szerint a nappali levegője ideálisan 21 °C hőmérsékletű. A hálószobában legkellemesebb a 18-19 °C, de kisgyermekeknél, kiváltképpen csecsemőknél ennél egy-két fokkal magasabb hőmérséklet kívánatos. Optimális hőmérséklet, páratartalom a lakásban

Alkoholfogyasztás

Az ünnepek alatt több alkoholt fogyasztunk, mint máskor, ezért a mértékletesség nagyon fontos. Az alkohol elnyomja a gátlásokat, így olyan dolgokat csinálhat a hatása alatt, melyet később megbán. Emellett túlevéshez és magas vércukorszinthez is vezet, ami további kellemetlenségeket okoz, különösen, ha Ön cukorbeteg, refluxtól szenved, magas vérnyomása vagy szívbetegsége van. A szorongás és depresszió elleni gyógyszerek szedése mellett sem szabad alkoholt fogyasztani. Ne feledje, hogy az alkoholos befolyásoltság alatt vezetés az életébe kerülhet. Sose üljön a volánhoz alkoholfogyasztás után!

Vigyázzon a dekorációval!

A nem megfelelően használt dekoráció vágásokat, zúzódásokat, égési sérüléseket okozhatnak. A karácsonyfatüzek minden évben jelentős anyagi kárt és számos sérülést, halálesetet okoznak. A sérült díszeket dobja ki, és vigyázzon arra, hogy kisgyermek ne ránthassa magára a fát, ne érjen el törhető, vagy apró alkatrészekből álló díszt! A tűzeset megelőzésére helyezze a fát távol a nyílt tüzű fűtőtestektől, sose hagyja felügyelet nélkül az égő gyertyával vagy működő elektromos lámpafüzérrel díszített fát! Az elektromos díszek vezetékét és égőit használat előtt ellenőrizze!

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.