Mennyi vizet javasolt inni egy egészséges felnőttnek?

Medipress
megjelent:

Sokan emlegetik, hogy milyen sok vizet isznak fogyókúrás céllal, méregtelenítés vagy betegségek elleni harc során. Aggasztó, hogy sokan büszkén hangoztatják, 8-10 pohár vizet is megisznak az egyéb folyadékok mellett. Vajon mennyi az ideális mennyiség? Létezik olyan, hogy túl sokat iszik valaki, ami már káros az egészségre?

Az emberi test nagyjából 72 százaléka víz. Egy 70 kg-os ember esetében ez 45 liternek felel meg. Nők esetében ez a mennyiség kicsit kevesebb. Ezt a mennyiséget nem veszítjük el naponta, mivel szervezetünk egyensúlyt tart fenn a vérkeringésben és a testnedvekben. Vizet veszíthetünk az izzadás során, a tüdőn keresztül, illetve a vizelettel és széklettel.

Egy egészséges felnőttnek 2 500-3 000 ml vízre van szüksége naponta a kiszáradás megelőzése céljából. Ez alól csak a vízháztartás egyensúlyának megbomlásával járó állapotok a kivételek, mint például a szívbetegség vagy veseelégtelenség. Ha egy átlagos méretű pohár 250 ml űrtartalmű, akkor 10-12 pohárnyi folyadékot kell magunkhoz venni egy nap.

Vízforrás

A folyadékbevitelünk fő forrását az a sokféle ital adja, amit naponta fogyasztunk: csapvíz, üdítők, turmixok, tea, kávé, energiaital, sőt, a sör is. Sokan elfeledkeznek azonban arról, hogy a táplálékaink is tartalmaznak vizet. A zöldségekben és gyümölcsökben relatíve sok található: akár 95 százaléknyi is. A szervezetünk is előállít vizet az anyagcsere során. Ami érdekes, hogy nagyjából ugyanolyan mennyiséget veszünk magunkhoz a táplálékkal, mint az ivás során.

Ásványvizeink - Ön figyel az összetételükre?

Attól függően, hogy milyen annak a kőzetnek az összetétele, amelyen a víz átszivárgott változik a víz oldott ásványi anyag tartalma, összetétele. Ásványvizeinkről

A vízszükségletet növelő tényezők

  • Forró és száraz klíma: Logikus, hogy melegebb és szárazabb időben több víz távozik a szervezetből, többet kell inni. Télen viszont kevesebb is elég. Jó ötlet, ha mindig az aktuális időjáráshoz alkalmazkodik a folyadékbevitel.
  • Fizikai megerőltetés: Aki megerőltető testmozgást végez, az sok vizet veszít az izzadással, amit pótolni kell. Aki többet mozog, annak többet kell innia.
  • Betegségek: A lázas betegnek is több folyadékra van szükségük, különösen C-vitaminban gazdag gyümölcslevek formájában. Hasmenés, hányás esetén a folyadék mellett az elvesztett ásványi anyagokat is pótolni kell. A köszvényes, májproblémákkal küzdő és veseköves betegeknek szintén többet kell inniuk, de nem túlzott mértékben.
  • Fogyókúra: Az étkezések közti vízivás, és alacsony energiatartalmú italok fogyasztása csökkentheti az éhségérzetet, de ezeket bele kell számolni a napi mennyiségbe.

A visszafogottság a kulcs

Az Amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia szakértői bizottságot hívott össze, hogy vizsgálják felül a napi javasolt folyadékbevitel mennyiségét. Amíg az eredményekkel elkészülnek, addig érdemes megmaradni a napi 10-12 pohárnyinál, de ebbe minden ital beletartozik. A hangsúly a visszafogottságon van, továbbá azon, hogy mindig az adott körülményekhez kell illeszteni a bevitelt.

Kiszáradás és állandó szomjúság

Kiszáradásnak (dehidráció, exsiccosis) nevezzük azt az állapotot, amikor a szervezet víztartalma kritikusan csökken. Csecsemők, kisgyermekek és idős emberek kevésbé érzik a szomjúságot, illetve ozmoregulációjuk (az ozmolalitás szabályozása) nem működik tökéletesen, ezért esetükben nagyobb a kiszáradás veszélye. A szervezet vízháztartása

A polydipsia kifejezés jelentése: túlzott szomjúságérzés. A polydipsia fennállása esetén a lényeg nem a szervezet vízhiányos állapota, hanem valamely oknál (pl. betegség) fogva a szervezet úgy érzékeli, hogy abszolút vagy relatív folyadékhiány alakult ki. Folytonos szomjúság

Medipress

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.