Vércukorszintet mérnek a patikákban

MTI
megjelent:

Egyes gyógyszertárakban a betegeknek lehetőségük lesz vérnyomást és vércukorszinteter méretni. A szolgáltatást gyógyszerészek kezdeményezték.

Egy gyógyszerészek által kezdeményezett szakmai protokollnak köszönhetően a betegek megújult szolgáltatásokkal találkozhatnak egyes patikákban; lehetőség nyílik vérnyomást vagy vércukorszintet méretni a csatlakozó gyógyszertárakban - mondta Zalai Károly, a Magyar Gyógyszerészi Kamara főtitkára a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) keddi ülését követő sajtótájékoztatón.

Gara Imre, a NET elnökhelyettese közölte: a tanács üdvözli, hogy a - gyógyszerésztársadalom kezdeményezésére létrejött - gyógyszerészi gondozás program keretében a gyógyszertár különleges színteret ad a betegekkel való kommunikációnak.

Tévhitek az egészséges táplálkozásról
Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.
Lássuk a csapdákat!

Szerinte a gyógyszerészek a betegekkel együtt sokat tehetnek főleg a népegészségügy és a prevenció területén, különösen az életmóddal kapcsolatos problémák javításában. Mint mondta: ennek most már a jogi feltételei is megvannak.

Zalai Károly kifejtette: a gyógyszerészeknek évek óta vannak jogszabályban meghatározott tájékoztatási kötelezettségei, ez azonban nem gyógyszerészi gondozást jelent, mindössze a gyógyszerkiadáshoz kapcsolódnak.

A gondozás ezen lényegesen túlmegy, amikor a patikus a beteggel személyre szabottan, a háziorvossal együttműködve foglalkozik úgy, hogy az a beteg életminőségének javítását szolgálja. A gondozás keretében a gyógyszerészek kiemelten foglalkoznak az elhízás, a magas vérnyomás és koleszterinszint, valamint a cukorbetegség okozta állapotban (metabolikus szindróma) szenvedők kezelésével, annak megelőzésével.

A gondozás során lehetőség nyílik az erre kiképzett patikussal való konzultációra, illetve különböző mérésekre egy erre a célra szolgáló (elkülönített) helyiségben.

További cikkeink

A protokollt Magyarországon fejlesztették ki, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) pedig felkarolta és tagállamai számára ajánlásként közzé is tette.

Jelenleg a 2400 magyarországi gyógyszertárból már 800-ban van ilyen szolgáltatás. A cél az, hogy a patikák legalább felében elterjedjen a program, főként a kistelepüléseken - mondta Zalai Károly.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.