• Vércukorszintet mérnek a patikákban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egyes gyógyszertárakban a betegeknek lehetőségük lesz vérnyomást és vércukorszinteter méretni. A szolgáltatást gyógyszerészek kezdeményezték.

    Egy gyógyszerészek által kezdeményezett szakmai protokollnak köszönhetően a betegek megújult szolgáltatásokkal találkozhatnak egyes patikákban; lehetőség nyílik vérnyomást vagy vércukorszintet méretni a csatlakozó gyógyszertárakban - mondta Zalai Károly, a Magyar Gyógyszerészi Kamara főtitkára a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) keddi ülését követő sajtótájékoztatón.

    Hirdetések

    Gara Imre, a NET elnökhelyettese közölte: a tanács üdvözli, hogy a - gyógyszerésztársadalom kezdeményezésére létrejött - gyógyszerészi gondozás program keretében a gyógyszertár különleges színteret ad a betegekkel való kommunikációnak.

     Tévhitek az egészséges táplálkozásról
    Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre. 
    Lássuk a csapdákat! >>
    Szerinte a gyógyszerészek a betegekkel együtt sokat tehetnek főleg a népegészségügy és a prevenció területén, különösen az életmóddal kapcsolatos problémák javításában. Mint mondta: ennek most már a jogi feltételei is megvannak.

    Zalai Károly kifejtette: a gyógyszerészeknek évek óta vannak jogszabályban meghatározott tájékoztatási kötelezettségei, ez azonban nem gyógyszerészi gondozást jelent, mindössze a gyógyszerkiadáshoz kapcsolódnak.

    A gondozás ezen lényegesen túlmegy, amikor a patikus a beteggel személyre szabottan, a háziorvossal együttműködve foglalkozik úgy, hogy az a beteg életminőségének javítását szolgálja. A gondozás keretében a gyógyszerészek kiemelten foglalkoznak az elhízás, a magas vérnyomás és koleszterinszint, valamint a cukorbetegség okozta állapotban (metabolikus szindróma) szenvedők kezelésével, annak megelőzésével.

    A gondozás során lehetőség nyílik az erre kiképzett patikussal való konzultációra, illetve különböző mérésekre egy erre a célra szolgáló (elkülönített) helyiségben.

      További cikkeink
   • Vércukorszint mérés
   • Hogyan lesz a szénhidrátból zsír?
   • A legsikeresebb fogyókúra
   • Tévhitek az egészséges táplálkozásról
   • Az öko-Atkins diéta
   • "Miért puffad a hasam?" - Az orvos válaszol
   • Mit kell tudni a glikémiás indexről?
   • A protokollt Magyarországon fejlesztették ki, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) pedig felkarolta és tagállamai számára ajánlásként közzé is tette.

    Jelenleg a 2400 magyarországi gyógyszertárból már 800-ban van ilyen szolgáltatás. A cél az, hogy a patikák legalább felében elterjedjen a program, főként a kistelepüléseken - mondta Zalai Károly.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Hogyan mérje helyesen a vérnyomását otthon?

    A vérnyomás több tényezőtől függ, így a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól. A mérést befolyásolja a kar vastagsága és a mandzsetta mérete.

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

    Irány a természet

    Kimutatott tény, hogy a természet látványa sokaknál vérnyomáscsökkentő hatású, ezenkívül a stresszt és a gyulladást is csökkenti a szervezetben.

    A stressz is vezethet cukorbetegséghez

    Mára már bizonyított tény, hogy stressz hatására idő előtt megjelenhet a cukorbetegség. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy minden stresszel élő ember előbb-utóbb diabéteszes lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezők is jelen vannak az életünkben, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot.

    Vérnyomásmérés - A helytelen mérési mód megtévesztő adatokat szolgáltathat

    A vérnyomást befolyásolja a testhelyzet, a napszak, az érzelmi állapot. Gyakran az orvosi rendelőben magasabb értékek kerülnek rögzítésre, mint az otthon mért vérnyomásértékek. A magasvérnyomás-betegség diagnózisának felállításában, valamint a kezelés hatékonyságának felmérésében is segíthet az otthoni mérés.

    HgbA1C - Mit jelent az értéke a laborleletben?

    Az A1C-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát véve. Az A1C-tesztet gyakran nevezik hemoglobin A1C, HgbA1c vagy glikohemoglobin tesztnek is. Elsődleges tesztként használják a diabéteszkezelésben és -kutatásban, azonban ritkán nyújt hasznos információt önmagában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA