• Megelőzi a fogszuvasodást az új cukorka

        Szerző:
        WEBBeteg

        A fogorvosok gyakran figyelmeztetnek arra, hogy a túl sok cukorka fogyasztása fogszuvasodást okozhat. Ezt az állítást Christine Lang cáfolja meg, aki a kollégáival együtt létrehozott egy olyan édességet, ami nemcsak nem árt, de még használ is a fogaknak.

        A streptococcus mutans baktérium egy olyan savtermelő baktérium, ami az egyik legfőbb okozója a fogszuvasodásnak. Ezt a baktériumszintet csökkenti a kefírben található lactobacillus paracasei, aminek a semlegesített mintáit tartalmazta a cukorka.

        A cukormentes édesség hatását hatvan önkéntesen tesztelték, másfél napon keresztül. A kutatásban résztvevő embereket három csoportra osztották. Az egyik csoport egy milligramm, a másik csoport két milligramm lactobacillus paracasei tartalmazó cukorkát kapott. Az utolsó csoportba tartozó emberek édességében nem volt baktérium, annak ellenére, hogy ugyanazt az ízt érzékelték.  A résztvevőknek összesen öt cukorkát kellett elfogyasztaniuk a megadott időtartam alatt.

        Hirdetések

        A lactobacillus paracasei baktérium tartalmú cukorkát fogyasztó önkéntesek körülbelül háromnegyedénél azt állapították meg, hogy másnapra lényegesen lecsökkent a nyál streptococcus mutans szintje. A cukorka a jótékony hatású baktériumokra nem volt hatással, ezért elképzelhető hogy a jövőben jobb választás lesz a fogszuvasodás megelőzésére, mint más probiotikumok.

        Miért alakul ki a fogszuvasodás?

        Hol tart a fog szuvasodása?

        Amennyiben a folyamat a zománc legfelső rétegét érinti, akkor megfelelő fogmosással, fluoridos fogkrémek, zselék használatával még megfordítható. Az idő előrehaladtával a folyamat egyre mélyebb rétegeket érint, elérve a dentint, illetve végül a fogbelet - innentől a folyamat visszafordíthatatlan.

        A fogszuvasodásért nem kifejezetten a cukorkák, hanem a fog felületén lévő baktériumok felelősek, a kialakulása soktényezős folyamat, szükségesek hozzá a szájban lévő baktériumok, illetve a megfelelő táplálék.

        A teljesen megtisztított fogon, már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés. A plakk a fogak, fogpótlások felszínén összegyűlő, azok felszínéhez erősen tapadó baktériumok összessége, amely csak mechanikai tisztítással, dörzsöléssel távolítható el.

        Ha a zománc felszíne és a rajta lévő plakk között zajló biokémiai folyamatok eredményeként, a ph a kritikus érték (ph 5,2-5,7) alá csökken, a zománcból ásványi anyagok oldódnak ki.

        A fogszuvasodás időben előrehaladó folyamat. Meghatározó a fog helye a fogsorban (minél hátrább áll egy fog, annál inkább hajlamos fogszuvasodásra), a fog koronájának anatómiai adottságai, a fog áttörésének időpontja.

        Alakulását az elsődleges tényezőkön túl (baktériumok, táplálék), másodlagos tényezők is befolyásolják, így például a kor, a nem, a nyál összetétele, genetikai tényezők, földrajzi elhelyezkedés, szociális és gazdasági tényezők.

        (WEBBeteg - S.J., újságíró)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Demencia

        Dr. Veress Dóra

        Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

        A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

        Rosszak a fogai? Irány a kardiológus!

        Az eddig is közismert tény volt, hogy a magas vérnyomás- és koleszterinszint, az elhízás és a dohányzás a szív-érrendszeri betegségek rizikófaktorai. Most dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a rossz fogak és a szívbetegségek kapcsolatára hívta fel a figyelmet.

        Fogfehérítés - Részletesen a módszerekről

        Minden fognak van egy saját természetes színe, amit főleg a fogunkban lévő belső foganyag, a dentin színe határoz meg. A fogazat elszíneződését számos külső tényező befolyásolhatja. Egyrészt a fogak felszínére tapadt fogkő és az erre lerakódott színezőanyagok, másrészt a fog mélyebb szerkezetébe beivódott színezőanyagok.

        Fogmosás utáni feladat: miért hasznos a fogköztisztítás?

        Az esti fogmosás után sokan elégedetten dőlnek hátra a fotelben, karosszékben annak tudatában, hogy a fogaik patyolattiszták. Ha a fogköztisztítás elmaradt, akkor bizony nem végeztek alapos munkát.

        A fluorid szerepe a fogak egészségében

        A fluorid egy nyomelem, az emberi szervezet egyik fontos építőköve. Jelentős szerepe van a csontképződében és a növekedésben.

        Mik lehetnek a fogkő következményei?

        A fogkő nemcsak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA