A tesztoszteron véd az öregkori elbutulás ellen?

Medipress
megjelent:

Menopauzát követően javul a nők memóriája akkor, ha hat hónapon át naponta tesztoszteront használnak bőrön keresztül, derült ki egy kutatás első adatai alapján.

Az eredményeket Bostonban ismertették az Amerikai Endokrinológiai Társaság 93. éves kongresszusán. „Nőknél hamarabb kialakul az öregkori elbutulás, mint a férfiaknál” - magyarázza Dr. Sonia Davison, a kísérlet vezetője, aki a melbourne-i Monash Egyetem kutatója. „Az eredmények egy lehetséges terápiához segíthetnek hozzá, mely lassítja a nők elbutulását. Jelenleg nem áll hasonló kezelés rendelkezésünkre”.

A hormonkezelések befolyásolják a demencia kialakulását ?

A Kaiser Permanente egészségbiztosító és kórház-hálózat kutatóinak vizsgálatai szerint 26 százalékkal kisebb az esélyük a demencia kialakulására azoknak a nőknek, akik 40-50 évesen hormonkezelésben részesültek, viszont 48 százalékkal nagyobb azoknak, akik ennél később, 70-80 évesen is kapnak kezelést. A hormonkezelések befolyásolják a demencia kialakulását?

Harminc, kezelésben nem részesülő nő adatát vetették össze 9 olyan egészséges nőével, akik korai menopauzában voltak (47 és 60 év között), és beleegyezésükkel hím nemi hormont (tesztoszteront) tartalmazó sprayt használtak bőrükön. Ennek hatására a hormon szintje a fiatal, termékeny nőkre jellemző értékekre emelkedett. Valamennyien azonos dózisú hormonpótló kezelést kaptak.

A nőknél egy számítógépes tesztvizsgálattal felmérték a kognitív funkciókat, így az értelmi képesség kis változásait is képesek voltak kimutatni. A vizsgált egyének memóriáját a zöldségesnél fellelhető zöldségek és gyümölcsök megnevezésével - a nyelvi tanulás és memória vizsgálataként - illetve a vizuális memória és tanulás vizsgálatával ellenőrizték. A vizsgálatokat a kísérlet elején és végén, 26 hét múlva is elvégezték.

Milyen eredménnyel jártak a vizsgálatok?

Az első vizsgálatnál nem volt jelentős különbség a két csoport eredményeiben.

26 héttel később, a nem kezelteknek az eredetivel közel azonos eredményeik voltak. A tesztoszteronnal kezelt csoportban ezzel szemben javult a verbális tanulás és memória. „A tesztoszteronnal kezelt nők valamennyien egészségesek voltak, úgy tűnik, a hím nemi hormon véd az öregkori elbutulás ellen" - állapították meg a kutatók. Az eredményeket még igazolni kell nagy, kontrollált, véletlenszerű klinikai vizsgálatokkal is.

(Medipress)

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.