Rák felismerés: biopszia helyett vérteszt?

MTI
megjelent:

A Johnson and Johnson gyógyszeripari óriás bejelentése szerint együttműködésbe kezd amerikai orvosokkal, hogy továbbfejlessze vértesztjét, amely helyettesítheti a biopsziát, és átalakíthatja a daganatos betegségek kezelését.

A keringő tumorsejteken alapuló (CTC) technológia - amelyet feltalálói "folyadék-biopsziának" is neveznek - forradalmi változást vitt a rákdiagnosztikába, mióta pár évvel ezelőtt a Massachusettsi Általános Kórház orvosai kidolgozták. A módszer a daganatból leszakadt, a véráramba került, és ott keringő ráksejtek detektálásán alapul. Ám egészen mostanáig a technológia segítségével csak megszámlálni tudták a sejteket, azok minőségi jellemzésére nem volt alkalmas a módszer.

"Az új technológia lehetővé teszi számunkra, hogy ne csak megszámláljuk (a rákos sejteket), de megértsük azokat a sejtekben lejátszódó molekuláris változásokat is, amelyek a betegség előrehaladásához vezetnek" - mondta el Nicholas Dracopoli, a Johnson and Johnson biotechnológiai egysége, az Ortho Biotech Oncology Research and Development (ORD) alelnöke.

Az új technológia segítségével a levett vérmintában megtalálhatnak és elkülöníthetnek akár egyetlen rákos sejtet milliárdnyi vérsejt közül anélkül, hogy a páciensnek invazív és gyakran fájdalmas műtéti biopszián kellene átesnie. Az így elkülönített tumorsejtek molekuláris elemzése olyan információkkal szolgálhat, amelyek segítségével kialakíthatják a páciensre szabott egyedi terápiát. A vérvétel egyszerűsége és ismételhetősége miatt a daganatos betegség folyamata is nyomon követhető, "valós idejű" információval rendelkezhetnek az orvosok a betegség előrehaladásáról anélkül, hogy újabb és újabb szövetbiopsziának tennék ki a pácienst.

A mostani együttműködés a módszer továbbfejlesztésére az eredeti tesztet az Egyesült Államokban piacra dobó Veridex cég, az ORD, valamint klinikai kutatók között jött létre. A teszt tervezett következő generációját az onkológusok "a páciensek személyére szabott diagnosztikus eszközként használhatják, a kutatók pedig a gyógyszerek felfedezési és fejlesztési folyamatának felgyorsítására és javítására" - áll a Veridex közleményében. Dracopoli úgy véli, 3-5 év szükséges ahhoz, hogy az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA klinikai próbái eredményt hozzanak az új technika széles körű alkalmazhatóságáról.

(MTI)

Cikkajánló

Égésplasztika
Égésplasztika

Bőrhálósító készüléket adtak át a Bethesdában.

Trombózis
Trombózis

Milyen tényezők növelik a hajlamot?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.