• Fawcett halála egy ritka ráktípusra irányította a figyelmet

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Charlie angyalainak egyikeként híressé vált Farrah Fawcett halálával újabb "hírnévre" tett szert, mert a végbélrák egy ritka, a szexuális úton átadható HPV-hez is köthető fajtájában szenvedett.

    A 62 éves korában, múlt héten bekövetkezett halála előtt az amerikai színésznő beleegyezett, hogy kórházi kezelését és a betegséggel való küzdelmének mindennapjait televíziós dokumentumfilmen kövessék nyomon.

    Hirdetések

    HPV és méhnyakrák


    Bizonyos HPV típusokról ismert, hogy rosszindulatú daganatos átalakulást indíthatnak be. Ezt főképp a méhnyakrákkal kapcsolatban vizsgálták. Emiatt HPV pozitív nők esetében a rákszűrés gyakrabban negyedévente javasolt.
    Human papilloma vírus okozta nemi fertőzések

    Kezelőorvosa, dr. Lawrence Piro a héten elmondta, hogy a híresség tudta: a végbélráknak azt a (humán papilloma vírus okozta) típusát, amely megtámadta, nem tudja legyőzni, ezért rá akarta irányítani a figyelmet a tudatosság és a megelőzés szükségességére.

    Fawcett frizurája, mosolya és a 70-es években készült híres fürdőruhás fotója mellett örökül hagyhatja az általában szemérmesen elhallgatott végbélrákról szóló felvilágosító videót is. Ugyanis igen sokan a Farrah?s Story (Farah története) című, májusban sugárzott dokumentumfilmből szereztek tudomást erről a ráktípusról, melyet tünetei alapján esetenként összetévesztenek az aranyérrel. Egészségügyi szakemberek szerint nagyon fontos, hogy beszélni kezdtek a témáról az emberek.


    A Fox News riportja a színésznő betegségéről (angol nyelven)

    Anális szexszel is terjed

    A mell-, prosztata- vagy vastagbélrák diagnosztizálása után rendszeres annak médiában történő megtárgyalása, nem utolsósorban azért, mert számos híresség nyíltan vállalta-vállalja ilyen jellegű betegségét. Dr. Barron Lernernek, a Columbia Egyetem orvosának megfigyelése szerint azonban a végbélnyíláshoz (ánusz) nemcsak a székletürítést kötik az emberek, hanem a szex tabunak számító formáját is, így ez a betegség kevésbé került eddig a figyelem középpontjába. Ő írta az Amikor a betegség nyilvánossá válik: híres páciensek és ahogy az orvoslásra tekintünk című könyvet, amelyben számos esetről beszámolt. 

    Elmondta, hogy pácienseivel gyakran beszélget a különböző rákfajtákról és azok lehetséges kockázati tényezőiről, ám a végbélrák, az anális szex eddig nem tartozott az érintett témák közé. Most azonban úgy véli, hogy Fawcett betegségének ismeretében kérdések merülnek majd fel a "tabukkal" kapcsolatban is, ami lehetőséget ad megvitatásukra.

    Nem a melegek betegsége!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Amerikai Ráktársaság (ACS) adatai szerint a végbélrák ritka: az Egyesült Államokban évente ötezer esetet diagnosztizálnak és hétszázan halnak meg benne a mintegy 300 millió lakosból.

    Ezt a ráktípust sokan a meleg férfiak betegségének hiszik, holott valójában a diagnosztizált és az elhunyt pácienseknek is több mint a fele nő. "Farrah Fawcett mintegy arcot kölcsönöz ennek a ráknak a nők körében" - mondta Mona Saraiya, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Hatóságának (CDCP) epidemiológusa, aki a végbélrákot tanulmányozza.

    A pár éve forgalomban lévő HPV-oltás a humán papilloma vírus négy típusával szemben adhat védettséget. Ezeket a vírusokat hozzák összefüggésbe számos daganatos betegséggel, így a méhnyak-, az végbél- és a torok felső részének rákjával, ám a kapcsolat nem kizárólagos az eddigi kutatási eredmények szerint.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A vastag- és végbéldaganatok sugárterápiája

    A sugárterápia nagy energiájú sugarakat (például röntgensugarakat) vagy részecskéket használ a rákos sejtek elpusztítására. Sokkal gyakrabban használják a végbélrák kezelésére, mint vastagbélrák estén. Egyes vastag- és végbélrákos megbetegedéseknél az egyidejűleg alkalmazott kemoterápia hatásosabbá teheti a sugárterápiát. A két kezelés együttesét kemoradioterápiának hívják.

    Hashajtó készítmények - Okosan bánjunk velük!

    A székletürítés egy reflexszerű mechanizmus, melynek során a részt vevő izmok működését a széklet mennyisége és állaga indítja be. Ha a székletürítés folyamata zavart szenved, az nemcsak kellemetlenségeket, de komolyabb szövődményeket is okozhat. Ezért fontos, hogy csökkent ürítés esetén cselekedjünk. Ilyenkor rendszerint valamilyen hashajtó hatású készítményhez vagy praktikához folyamodunk.

    A végbélrák kialakulása és a figyelmeztető tünetek

    A végbélrák fiatalkorban ritka, az esetek döntő többsége 50 éves kor fölött jelentkezik. Míg a vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb.

    Végbélpolip - Válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre

    Mi a végbélpolip? Milyen panaszokat okozhat? Mitől alakul ki? Cikkünkben választ kaphat ezekre a kérdésekre, illetve megtudhatja, hogy mik a további teendők abban az esetben, ha a szövettani vizsgálat eredménye szerint a polip jóindulatú.

    Mire utalhat, ha világos a széklete?

    A normális széklet színe a barna különböző árnyalataival széles skálán mozog, színét elsősorban az elfogyasztott táplálék, esetleg gyógyszerek, valamint az epesavak határozzák meg. Mit jelent, ha megváltozik a normális szín?

    A leggyakoribb daganatok tünetei, és a szűrővizsgálatok szerepe

    Magyarországon jelenleg olyan megbetegedések okozzák a halálozás nagy részét, melyek jelentős része megelőzhető, illetve korai stádiumban felismerve eredményesen gyógyítható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.