• A kalciumbevitel véd a ráktól? A legújabb vizsgálat szerint igen

    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Szerző:
    WEBBeteg

    2009. február végén látott napvilágot az a publikáció, mely az amerikai Archives of Internal Medicine című folyóiratban jelent meg, és a kalciumbevitel valamint a rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásának rizikóját vizsgálja.

    A tanulmány eredményei szerint a kalciumbevitel nők esetében segíthet megelőzni a rosszindulatú daganatos betegségek - különösen az emésztő szervrendszer rosszindulatú daganatai  - kialakulásának esélyét.

    Hirdetések

    A tejtermékek és a kalcium (mint táplálékkiegészítő) fogyasztásáról már régóta feltételezték, hogy szerepet játszanak a daganatos betegségek megelőzésében, de csekély számú és sok esetben egymásnak ellentmondó eredmény állt eddig a rendelkezésünkre, sőt az a mechanizmus, amivel a rák ellen védenek, egyelőre tisztázatlan.

    A kalciumfogyasztásról


    A kalcium csupán 20-40 százaléka szívódik fel, ami nem számít túl jó értéknek. A pontos arányt több tényező befolyásolja.
    Bővebben a kalciumról a WEBBetegen >>

    Ebben a vizsgálatban a kutatók összevetették a tejtermékek és a kalcium fogyasztásának hatását a különböző rosszindulatú daganatféleségek kialakulására. A kalcium- és tejtermékfogyasztás függvényében nemcsak az összes rosszindulatú daganatos esetszámot, hanem a különböző daganattípusokat is vizsgálták anatómiai helyzetük szerint.

    Táplálkozásfelmérő kérdőívet használtak a vizsgálatokhoz. Átlagosan 7 éves követési idő mellett külön vizsgálták a rosszindulatú daganatok kialakulását a két nem esetében.

    A nőknél volt pozitív hatása a kalciumnak

    Férfiak esetében a kalciumbevitel nem volt hatással az össz-daganatos esetszámra, de nők esetében sikerült bebizonyítani, hogy a kalciumbevitel csökkentette az össz-daganatos esemény számát a kontrollcsoporthoz képest.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A daganatos esetszám és kalciumfogyasztás nők esetében sem mutatott lineáris összefüggést, azaz napi 1300 mg kalciumfogyasztás fölött már nem mutatott további csökkenést a rosszindulatú daganatos események száma.

    Az emésztőszervrendszer daganatai (különösen a vastagbél és a végbél daganatai) egyaránt férfiakban és nőkben is inverz összefüggést mutattak a kalciumbevitellel.

    Nem vizsgálták a különböző daganatok szövettani típusait, csupán lokalizáció szerint voltak elkülönítve. A jelenlegi vizsgálat mellett további kiegészítő vizsgálatokra lesz szükség, ugyanis a daganatok szövettani típusát és agresszivitását is érdemes lenne vizsgálni.

    (Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mennyi a napi kalciumszükséglete? Mutatjuk!

    A kalcium számos fontos élettani folyamat nélkülözhetetlen szereplője, biztosítja az izom- és idegsejtek ingerelhetőségét, és szerepet játszik a véralvadásban, a szívműködésben és a vérnyomás szabályozásában is. A szervezetben lévő kalcium 99 százaléka a csontokban és fogakban található.

    Amit tudni kell a kalciumról

    A kalcium rendkívül fontos ásványi anyag, azt is mondhatnánk, hogy nélküle nincs élet, ugyanis minden sejtnek, szövetnek szüksége van rá. A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izomösszehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.

    Mennyi a menopauza során az elegendő mennyiségű kalcium?

    Olvastam, hogy nőknél a változó kort követően napi 1500 mg kalcium bevitele ajánlott. Ehhez képest élelemből kb. 600 mg bevitele az átlag. Rendszeresen szedek gyógyszert csontritkulásra. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kalciumpótlás, kalciumbevitel - Nem csak a csontoknak jó

    A kalcium ugyanolyan alapvető a földi élethez, mint a szén, bár ezt kevésbé szokták emlegetni – mondja dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának belgyógyász endokrinológusa. A kalciumra szükség vana szaporodástól kezdve az ideg- és izomsejtek működésén át a sejtek közötti és sejten belüli kommunikációhoz egyaránt. (x)

    A kalciumpótlás növeli a kardiovaszkuláris rizikót?

    A kalciumtartalmú étrend-kiegészítők, melyeket például idősebb korban csontritkulás ellen szednek, növelhetik a szívroham kockázatát - közölték kutatók pénteken a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányukban.

    A csecsemőkori kalciumfogyasztás döntő fontosságú

    A csecsemőkori kalciumbevitel alapvetően határozza meg a csontok felnőttkori állapotát. A kalciumban szegény táplálék már a születés utáni napokban eldönti a kifejlődő csontrendszer erősségét: a csontok több zsírt tartalmaznak és kevesebb kalciumot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.