Melanoma malignum - Milyenek a kilátások?

Dr. Baki Márta
szerző: Dr. Baki Márta, onkológus - WEBBeteg
megjelent:

Felmérések alapján a melanoma malignum az esetek 80 százalékában kezdeti állapotban kerül felismerésre, amikor a betegség 5 éves túlélési esélye akár a 90 százalékot is eléri. A betegség lefolyása és a kezelés sikeressége elsősorban a tumor vastagságától függ.

A melanoma téma cikkei

5/1 A melanoma tünetei
5/2 A melanoma rizikófaktorai
5/3 A melanoma diagnosztikája
5/4 A melanoma kezelése
5/5 Melanoma - Milyenek a kilátások?

A szövetteni eredmények értelmezése és a betegség prognózisa

A rosszindulatú daganatokat leginkább kiterjedésük alapján úgynevezett stádiumokba sorolják.

A jelenleg használt stádium beosztás alapján I. stádiumú a folyamat, ha a bőr felső rétegében a daganat 1 mm-nél kisebb, vagy 1 mm-es és sem a nyirokcsomókban sem távoli szervben áttétet nem igazolnak. Az ilyen állapotban diagnosztiált betegek körülbelül 99 százaléka 5 év múlva is életben marad.

Abban az esetben, ha a daganat 1 mm-nél nagyobb, de csak 4 mm-t ér el, s a szervezet egyéb területén nem mutatható ki daganat, akkor a folyamat II. stádiumba sorolható. Ezen csoportban a betegek 65-92 százaléka él 5 évnél tovább.

A legutolsó, 2017-ben összeállított stádium besorolás (AJCC) a III-as kategóriát több alcsoportra osztotta. A III/A csoportba azok az esetek tartoznak, amelyeknél a tumor vastagság 1 mm alatt van, és az őrszem nyirokcsomóba találnak szövettani vizsgálattal áttétet. További csoportokba sorolták azokat a daganatokat, melyek a bőr alatti nyirokutakba (in tranzit) terjedtek, illetve több áttétes nyirokcsomókat igazoltak. A III/D stádium akkor állapítható meg, hogyha a tumorvastagság a 4 mm-t meghaladta, kifekélyesedett, az áttétes nyirokcsomók száma a 4-et meghaladta, illetve a daganat körül észlelték a nyirokutakban a melanoma terjedését (szatellita). Az alcsoportok megállapítására azért volt szükség, mert a betegek túlélése nagyban függ a daganat kiterjedéstől: míg a III/A kategóriába tartozó betegek 5 éves túlélése kb. 93 százalékos, addig a III/D stádiumú egyének közül csak 32 százalékuk éli meg az 5 évet.

Azon betegek, akiknek a melanoma malignum felismeréskor már távoli áttétet igazoltak, azok kb. 25 %-a élt 5 évnél tovább (a 2009-2015 között összegyújtött adatok alapján, USA-SEER adatbázis).

Fontos a kontroll

A melanomás beteget háromhavonta kell onkológus vagy bőrgyógyász szakembernek ellenőrizni a diagnózistól számított első két évben, majd a következő öt évben hathavonta. A kontroll kiterjed a már eltávolított elváltozás ellenőrzésére, részben pedig az esetleges új daganatok kiszűrésére is.
Kontrollvizsgálat során fizikális vizsgálattal (megtekintéssel, tapintással) és különböző képalkotó vizsgálatokkal (mellkas-röntgen, CT, MR), valamint labor - vérkép, onkomarkerek (NSE, S100) - ellenőrzésével kell igazolni a tünet- és betegségmentesség tényét. Nagyon fontos a beteg részéről is a bőrfelület önellenőrzése, gondozása, erős naptól, fagytól való védelme.
A kilátások szempontjából az is fontos, hol helyezkedett el az elváltozás. A törzsön, fej-nyaki régióban, talpakon, tenyereken, rosszabb a prognózisuk, mint a végtagokon elhelyezkedőknek. A legrosszabb mutatókkal a fejbőrőn és a nyakon lévő melanoma rendelkezik.
Az elváltozások akár kezelés nélkül is megkisebbedhetnek, esetleg el is tűnhetnek. Ezt az orvosi szaknyelv regressziónak hívja és a betegség lefolyása szempontjából rossz prognózisnak tartja.
(Forrás: Dr. Molnár Katalin onkoradiológus, rakgyogyitas.hu)

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerző: Dr. Baki Márta, onkológus

Cikkajánló

Melanoma
A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganat a daganatos elváltozások 2 százalékát teszi ki, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.