• Diétás szabályok cukorbetegség esetén

        A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják.

        A diétának fontos szerepe van mind a két típusú cukorbetegség esetén, mind gyógyszeres, mind inzulinkezelés esetén, ám mindig az adott kezelésnek megfelelő adekvát étrend javasolt.

        Az 1-es típusú cukorbetegeknél ma már az újabb inzulinkészítmények adagolásával alkalmazkodni lehet a táplálkozáshoz és a fizikai megterheléshez. A 2-es típusú cukorbetegeknél a legfontosabb szempont az ideális testtömeg elérése és annak megtartása.

        Az étkezés után kialakuló vércukorszint emelkedés függ az elfogyasztott táplálék glikémiás indexétől, de a szénhidráttal együtt elfogyasztott zsírok és fehérjék elhúzódóbbá tehetik a felszívódást, ezáltal pozitív irányba befolyásolva vércukorszint emelkedését. Érdemes a napi szénhidrát- és energiabevitelt három-öt alkalommal felvenni, inzulinnal kezelt beteg esetében 3-6 alkalommal.

        Inzulinnal kezelt cukorbetegek esetén azért fontos a diéta, mert a szénhidrát elfogyasztása során 1 óra múlva alakul ki a vércukorcsúcs, és 3 óra múlva lecseng, viszont az adagolt inzulin hatásgörbéje más. Még az intenzív inzulinkezelés mellett sem olyan gyors az inzulin felszívódása, mint ahogy az egészséges szervezetben megvalósul.

        Hirdetések

        Az étrend összeállítása

        A téma cikkei

        11/1 Mi a cukorbetegség?
        11/2 A cukorbetegség tünetei
        11/3 A cukorbetegség megelőzése
        11/4 A cukorbetegség gyógyszeres kezelése
        11/5 A cukorbetegség várható kimenetele
        11/6 Diétás szabályok cukorbetegség esetén
        11/7 Életmódtippek cukorbetegeknek
        11/8 Cukorbetegség - Adókedvezmény
        11/9 Tévhitek és tények a cukorbetegségről
        11/10 Cukorbetegség és testmozgás
        11/11 Cukorbetegség és gyermekvállalás

        A 2-es típusú diabétesz esetében inkább kalóriában, krisztalloid szénhidrátban és zsírban szegényebb étrendet javasolunk. Míg az 1-es típus esetén tekintettel a gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülését ajánljuk, azonban nem szükséges zsírban és fehérjében szegény étrend, hiszen az egészséges élet a cél.

        A korszerűnek tekinthető cukorbeteg-étrendben a szénhidrátok 50, a fehérje 20, a zsír 30 százalékos arányban szerepel.

        Minden étkezésnek megfelelő mennyiségű szénhidrátot kell tartalmaznia. Normális testsúly esetén annyi energiát kell a szervezetnek biztosítani, amit a testmagasság, az életkor, az anyagcsere jellemzői és a végzett fizikai tevékenység alapján megkíván.

        Egy túlsúlyos diabéteszes esetében ugyanakkor a fogyás miatt fontos a csökkentett kalória-bevitel. Túlsúlyos diabéteszes nők esetén napi 1000 kcal, túlsúlyos férfiak esetében 1400 kcal, normális testsúlyú nő esetén 1400 kcal, normális testtömegű férfiak és fizikailag aktív nők számára 1800 kcal energiabevitel javasolt naponta.

        Nagyobb és hosszabbtávú általában az eredmény, ha lépcsőzetes kalóriacsökkentést javaslunk, attól függően, hogy mennyi a kiindulási kalória, annak 10-15 százalékával csökkentve a bevitelt és a toleranciától függően, akár hetenként csökkenthetjük azt, a kívánt cél eléréséig.

        Energiabevitel

        Segítség az eligazodáshoz!

        A 2-es típusú cukorbetegség esetén az energiabevitel megfelelő csökkentése meghatározó. Ezen betegek több mint 80 százaléka elhízott. A testtömeg csökkentésének hatására növekszik az inzulin hatékonysága, tehát mérséklődnek a cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó tényezők.

        A táplálékkal felvett energia ajánlott százalékos elosztása  a következő:

        • 50 százaléka szénhidrát,
        • 20 százaléka fehérje, 
        • 30 százaléka zsír.

        Szénhidrátok

        A naponta elfogyasztható szénhidrátmennyiséget több tényező együttesen befolyásolja. Ezek a következők: a cukorbetegség típusa, az inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelés, a beteg életkora, testtömege, fizikai aktivitása, egyéb társbetegségei.

        A gyorsan felszívódó szénhidrátok:

        • répacukor,
        • malátacukor,
        • méz,
        • cukrozott üdítőitalok.

        Zsírszegény tejtermékek:

        • 1,5% zsírtartalmú tej 
        • kefir
        • joghurt
        • sovány sajtok 
        • sovány tehéntúró
        • csökkentett zsírtartalmú tejföl 

        Csak mérve fogyasztható szénhidrátok:

        • fehér liszt,
        • fehér és barna kenyér,
        • száraztészta,
        • rizs,
        • keksz,
        • müzli,
        • burgonya.

        A feldolgozott élelmiszerek (burgonyapehelyből készült krumplipüré, rizs- és zabpehely) jobban emelik a vércukorszintet, mint a főtt burgonya vagy a főtt rizs.

        Zsírszegény húsok:

        • baromfi comb
        • baromfi mell
        • sertés comb, karaj
        • marhalapocka
        • tengeri halfilé
        • csirke- vagy pulykamellsonka

        Szabadon fogyaszthatók az összes zöldség és főzelékféle, kivétel:

        • a sárgarépa,
        • sütőtök,
        • kukorica,
        • zöldborsó,
        • bab,
        • szója.

        Fehérjék

        Ajánlottak a zsírszegény fehérjeforrások, a betegség 1-es típusa esetén azonban nem szükséges a túl szigorú zsírszegény diéta, bár a kalóriaszegény étrend pozitív hatásai  nem elhanyagolhatóak. Állati és növényi eredetűek fehérjéket egyforma arányban való fogyasztása ajánlott.

        Zsírok

        Törekedni kell a zsírszegény étrend összeállítására, az érelmeszesedés fokozott kockázata miatt. A zsírszegény tej és tejtermékek, húsok fogyasztása ajánlott. A telítetlen zsírsavak fogyasztása előnyös.

        Kerülendő a tejszín, a zsíros sajtok, szalámifélék, szalonna, tepertő, zsíros húsrészek. Az ételkészítés során is csökkenthetjük a táplálék zsírtartalmát (pl.: a tej fölözése, a húsok zsírtalanítása, a bőr lehúzása, kevesebb zsiradék használata révén). A készételek zsírtartalma is csökkenthető (pl.: a húsos leveseket, pörköltfélék zsírját leválasztjuk).

        Nem ajánlott a magas koleszterintartalmú belsőségek (pl.: sertésmáj) gyakori fogyasztása. Kiváló tápanyag-összetétele (vas, A-, B2-, B12-vitamin) miatt azonban ritkán fogyaszthatják cukorbetegek is (hetente max. 5-8 dkg mennyiségben). A tojás szintén magas koleszterintartalmú, ugyanakkor kitűnő a tápanyag-összetétele (A-, D-, B12-vitamin), ezért mértékletes fogyasztása megengedett (heti egy alkalommal önálló ételként szerepelhet a diétában).

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Rostok

        Napi többszöri zöldség- és gyümölcs fogyasztásával érhető el megfelelő élelmi rostbevitel. Fogyasztásuk lassítja a szénhidrátok felszívódását, csökkenti a zsírok felszívódásának mértékét. Gyümölcsöt naponta ajánlatos fogyasztania a cukorbetegnek 20-30 dkg mennyiségben, a szénhidráttartalom beszámításával. A szőlő, a banán és a szilva fogyasztása nem ajánlott, mivel ezeknek magas a szénhidráttartalma. Azonban alacsonyabb vércukorszint esetén, mozgás előtt vagy után, bármilyen gyümölcs fogyasztható, mértékkel.

        Kávé, tea

        A koffein gyakorlatilag nem emeli a vércukorszintet, cukor hozzáadása nélkül fogyasztható.

        Alkohol

        A nagy mennyiségben cukrot tartalmazó italok mindenképpen kerülendők. Naponta 2 dl vörösbor elfogyasztása cukorbetegek esetében is ajánlott, mivel hozzájárulhat az érrendszeri megbetegedések megelőzéséhet.

        Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológusForrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász, Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      •  
      • Cikkajánló

        Fájdalomcsillapítás

        Cs.K., fordító

        Hogyan kezelhető a farokcsont fájdalma? Mik lehetnek a kiváltó okok?

        Gyógymasszázs

        Dr. Bender Tamás

        Milyen típusai léteznek a gyógymasszázsnak? Hogyan hat a szervezetünkre?

        A cukorbetegség nőgyógyászati szövődményei

        A cukorbetegség bakteriális és gombás nőgyógyászati fertőzésekre egyaránt hajlamosít. Az egyik leggyakoribb és legismertebb...

        A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és

        A cukorbetegség térhódítása miatt az egészségügy számos területén számíthatunk a kórkép felbukkanására, legyen az egy szemészeti...

        Az inzulinok típusai - Humán és analóg inzulinok

        A vér cukorszintjét a szervezet bonyolult, összehangolt szabályozó mechanizmus révén tartja egyensúlyban, melyen belül legfontosabb szerep a...

        A 11 leggyakoribb tévhit a cukorbetegségről

        Egyre több ember táplálkozik egészségtelenül, túl sokat és túl zsíros ételeket esznek, ugyanakkor a mozgásszegény életmód is...

        Terheléses vércukorvizsgálat (OGTT)

        Miért végeznek terheléses vércukorvizsgálatot? Mire ügyeljen a vizsgálat előtt? Hogyan zajlik? Mire számíthat? Összeszedtük a...

        A cukorbetegség megelőzése - A kutatások eredményei

        A cukorbetegség megelőzése a jövő generációk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása.

        A stressz és a cukorbetegség

        A stressz a cukorbetegség egyik rizikófaktora, emellett számos szív- és érrendszeri betegségé is, így ezek együttesen növelik számos...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA