• Fogamzásgátló tabletta és cukorbetegség

    Szerző:
    WEBBeteg

    Köztudott, hogy a fogamzásgátló tabletta segít az elhúzódó, fájdalmas menstruáción, de kérdés, hogy cukorbetegek is használhatják-e? Hogyan befolyásolja a betegséget?

    A kombinált fogamzásgátló tabletta nagyon megbízható és kényelmes fogamzásgátlási mód. Szedése leginkább csak azoknál a cukorbetegeknél okoz problémát, akik a diabétesz valamilyen szövődményétől is szenvednek (pl. vese-és szemproblémák).

    Hirdetések

    A kombinált fogamzásgátló tabletta nem okoz jelentős változást a vércukorszintben, ám ha mégis, az mindenképpen kontrollálható. A csak progeszteront tartalmazó tabletták nem befolyásolják a cukorháztartást. A hormontartalmú implantátumok és injekciók is meglehetősen biztonságosak a cukorbetegek számára, ám mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt alkalmazása mellett dönt.

     

    Fogamzásgátló és cukorbetegség - Az orvos válaszol    "A menstruáció kezdetén az első napok hatással lehetnek a cukorértékeimre? Cukorbetegként szedhetek fogamzásgátlót?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    Fogamzásgátló és cukorbetegség - Az orvos válaszol>>

    A fogamzásgátló tabletta szedésének kezdeti időszakában előfordulhat, hogy nehezebb beállítani a vércukorszintet, ám ez a probléma a kezelési módszerben történő kismértékű változtatással orvosolható.

    A fogamzásgátló tabletta mellékhatásai

    Ugyanakkor a fogamzásgátló tabletta közvetve megnehezítheti a cukorbetegséget. A fogamzásgátló tabletta esetleges mellékhatásai fokozzák a diabétesz szövődményeinek kockázatát. Ilyen például a magas vérnyomás, mely növeli a cukorbetegek kockázatát a szem-és veseproblémákra. Emellett azoknak a cukorbetegeknek, akik dohányoznak, ajánlott másfajta fogamzásgátlási módszert használni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Súlyos cukorbetegség esetén a fogamzásgátló ösztrogéntartalma növelheti a vércukorszintet, ezzel párhuzamosan pedig csökkenti a test inzulin válaszát. A fogamzásgátló progeszteron szintje pedig inzulin túltermelést okozhat.

    A fogamzásgátló tabletta használatával kapcsolatban leginkább az jelent gondot, hogy vérrögképződésre hajlamosít. Ez akkor lehet probléma, ha a betegnek már vannak sérült artériái, magas vérnyomástól vagy túlsúlytól szenved.

    A családon belüli szívproblémák vagy stroke előfordulása is a fogamzásgátló tabletta használata ellen szól. Szakemberek csak a 35 évnél fiatalabb, nem dohányzó, egészséges nők számára javasolják a fogamzásgátló alkalmazását, akik nem szenvednek a diabétesszel összefüggő komplikációktól.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; forrás: diabetes.co)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Az éjszakai műszak a feje tetejére állítja a bioritmusunkat

    Tapasztalták már, hogy egy át nem aludt éjszaka után másnap képtelenek koncentrálni, fejfájással, szédüléssel küszködnek? A rossz komfortérzethez az is elég, ha rosszul és kevesebbet alszanak ahhoz képest, amit megszokott a szervezetük. Elképzelni is nehéz, hogy miként élik meg a nappali ténykedésüket azok, akik rendre éjszakai vagy váltott műszakban dolgoznak.

    Közel 1500-an vettek részt a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének rendezvényén

    A május 12-én második alkalommal megrendezett „Botra fel” elnevezésű rendezvényén rengetegen vettek részt. A 18 vidéki városban és 2 budapesti helyszínen megtartott, nordic walking oktatással egybekötött séta célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az életmód és mozgás fontosságára, amelyek segítségével a diabétesz jobban ellenőrzés alatt tartható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA