• Mi történik ha a gyermek fejre esik? - Kutatás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kisgyerekes szülők számára megnyugtató megállapítást tettek kanadai kutatók, akik szerint a kisebb, például esésből eredő fejsérülések igen ritkán vezetnek agykárosodáshoz a gyerekeknél.

    Míg a felnőtteknél a fej ütődése, egy kisebb baleset is potenciálisan halálos agyvérzést válthat ki, ez a jelenség rendkívül ritka a gyerekeknél a Pediatrics című szakfolyóiratban hétfőn közzétett vizsgálat eredménye szerint.

    Hirdetések

    Kisgyermekkori vészhelyzetek és megelőzésük


    A kisgyermekek kíváncsiságuknál és életkoruknál fogva igen gyorsan, és váratlanul bajba kerülhetnek. Bennük van a felfedezni vágyás késztetése, de a veszélyérzetük még nem alakult ki. Mi felnőttek viszont sokszor apró elővigyázatossággal megelőzhetjük a baleseteket.
    Kisgyermekkori vészhelyzetek és megelőzésük>>

    David Johnson, a Calgary Egyetem munkatársa csoportjával 18 ezer gyereksérülés adatait gyűjtötte össze nyolc év alatt. A gyerekek mindannyian sürgősségi ellátásra kerültek orvoshoz szerte Calgaryban, és diagnózisukban kisebb fejsérülés szerepelt. Ez azt jelenti, hogy ezeknél a gyerekeknél nem jelentkezett emlékezetvesztés, és egy percnél hosszabb időre nem vesztették el eszméletüket.

    A gyerekek közül senkinél nem jelentkezett az első vizsgálatot követő hat órán túl tudatzavart okozó agyi vérzés. Öt esetben fordult elő olyan, később jelentkező vérzés, amely tudatzavart nem okozott, ez háromtízezrelékes arányt jelent.

    A szakemberek megnyugtatják a szülőket, hogy amennyiben egy esés után - melyben a gyerek beütötte a fejét - nem hány, éber és közreműködő, akkor nincs ok aggodalomra későbbi agykárosodás miatt.

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    Egyúttal hangsúlyozzák, hogy különösen a kisebb gyereket érdemes amint lehet orvosnak is megmutatni, hogy már az első tüneteket is megfelelően értékeljék.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Az agyrázkódás és a traumás agyi sérülések tünetei

    Traumás agykárosodást leggyakrabban hirtelen, erőteljes ütés okozhat, aminek során az agy nekiütődik a csontos koponyának. A nyílt sérülés lényegesen ritkább, mint az agyrázkódás.

    Agyrázkódás: tünetek és kezelés

    Az agyrázkódás a testet vagy a fejet ért hirtelen ütés miatt bekövetkező traumás agyi sérülés. Melyek a legfontosabb tudnivalók és teendők agyrázkódás esetén?

    Hívjál mentőt, nem részeg!

    Elsősegélyben jártas barátommal sétáltunk a belvárosban, mikor egy kissé dülöngélő, zavartan viselkedő hölgyre lettünk figyelmesek.

    A fejelés befolyásolja a futballisták agyműködését és memóriáját

    A focilabdába fejelés hatással van a futballjátékosok agyi funkcióira és memóriájára. Skót tudósok kutatásai szerint apró, de jelentős változás következik be a játékosok agyában, miután hússzor a labdába fejelnek, memóriateljesítményük 41-67 százalékkal csökken, a hatás a fejelés után 24 óráig megfigyelhető.

    Bukás: kórházban a magyar hegyikerékpáros

    Kórházba került a hegyikerékpáros Parti András, aki elbukott biciklijével és agyrázkódást szenvedett.

    Nagyobb rohamsisakok az agyi sérülések ellen

    Nagyobb rohamsisakokkal tervezik csökkenteni az amerikai katonákat érő agyi sérülések számát. Egy mérettel nagyobb és jobban kibélelt fejfedőkkel az esetek közel egynegyede elkerülhető lehetne.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA