• Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Szerző:
        WEBBeteg

        Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.

        Összetétele alkalmazkodik a baba igényeihez, véd a fertőzésekkel szemben. A kisded 6 hónapos koráig ajánlott a kizárólagos szoptatás, ezután lehet megkezdeni a fokozatos hozzátáplálást.

        A szoptató anya étrendjét az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei szabják meg

        Naponta 4-5, esetleg 6 alkalommal étkezzen a mama, változatosan. Az étrend alapját a magas ásványianyag- és rosttartalmú, összetett szénhidrátokból álló teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök alkossák, melyet ki kell egészíteni sovány hússal, húskészítményekkel, hallal, tejjel és tejtermékekkel.

        Folyadékpótlás, vitaminok és ásványi anyagok bevitele

        Az anyatej átlagos fehérjetartalma 1,3 g/100 g az első trimeszterben, ezután 1,2 g/100 g, tehát 100 g anyatej elválasztása 2,4 g jó minőségű többlet-fehérje bevitelt igényel. Ehhez a mennyiséghez többlet-zsírbevitel nem szükséges, ugyanakkor gondoskodni kell a megfelelő többszörösen telítetlen zsírsav-ellátottságról tengeri halak és olajos magvak heti rendszerességgel történő fogyasztásáról. Hetente 3-5 tojás fogyasztása is ajánlott sütve vagy főzve, alapos megtisztítás után.

        Hirdetések

        Optimális elválasztás esetén 750-850 ml tej képződik naponta, amely azt jelenti, hogy gondoskodni kell az elvesztett folyadék pótlásáról. Tehát a mamának az ajánlott napi 1,5-2 liter folyadékhoz plusz 1 liter folyadékot kell inni, valamint a tejben lévő tápanyagok pótlásához kb. 600-700 kcal-val kell naponta többet fogyasztani. Emelkedik az A- (pl. máj), C- (zöldségek, gyümölcsök) és D- (tej és tejtermékek) vitamin-, a folsav- (spenót, sóska, brokkoli), kalcium- (tej és tejtermékek), magnézium- (pl. zabpehely), foszfor- (húsok, halak, tojás), jód- (jódozott só) és cink- (tojás, napraforgómag) igény, melyek elengedhetetlenek a csecsemő megfelelő fejlődéséhez és növekedéséhez.

        A tej egyik legfontosabb alkotóeleme a kalcium. Amennyiben az anyuka kalcium bevitele nem elegendő, akkor azt a szervezet a csontokból mobilizálja, mely csontritkuláshoz vezethet. A napi szükséges kalcium mennyisége 1000-1100 mg. Ha kevés a tej, lehet, hogy nem elégséges a bevitel. Ahhoz, hogy ez ne forduljon elő, növelni kell a sovány tej és tejtermékek fogyasztását (sajtok, joghurtok, túró). A folyadék pótlására a legjobb a csapvíz, a szénsavmentes ásványvíz, a 100 százalékos, frissen facsart gyümölcslevek, valamint a tejtermelést serkentő teák. A szénsavas üdítők, savanyú gyümölcslevek csökkentik a termelődést.

        Gyakori kérdés Honnan tudhatja, hogy elég teje van?

        Kerülendő ételek, italok

        A gyümölcsök közül csökkenteni kell az eper, málna, narancs, citrom és mandarin fogyasztását. A málna és az eper ízét adó anyagok nagy mennyiségben jutnak át az anyatejbe, amelyet a babák rosszul tűrhetnek, esetleg allergiát okozhatnak. A zöldségek közül kerülendők a kelkáposzta, karfiol, karalábé, káposzta, paradicsom, fokhagyma, kukorica, zöldborsó, bab és a lencse, mivel az aromaanyagok átjutnak az anyatejbe, és puffasztó hatásuk miatt hasfájást okozhatnak a babának. Emellett a paradicsom, a fokhagyma és a sóska aromaanyagai megváltoztatják az anyatej ízét. Kerülni kell a sót, az erős, magas illóolaj tartalmú fűszereket, ízesítőket (fokhagyma, bors, erős fűszerpaprika, borsmenta, zsálya, fahéj), mert ezek szintén megjelennek az anyatejben.

        Heti 1-2 alkalommal desszert fogyasztása megengedett, de csakis olyan formában, amelyben értékes tápanyagok is vannak, pl. joghurt, puding, túrókészítmények, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékek, aszalt gyümölcsök. A csokoládét sajnos kerülni kell, ha nem szeretnének hasfájást okozni a picinek.

        A kávézást és alkoholfogyasztást szintén kerülni kell, hiszen a koffein és az alkohol is átjut az anyatejbe, és így a gyermek szervezetébe is.

        A dohányzás tiltott, mert a nikotin sokszorosára dúsul a tejben, és súlyosan károsítja a babák szervezetét. A mesterséges adalékanyagok (tartósítószerek, színezékek), füstölt élelmiszerek fogyasztása egészségkárosodáshoz vezet, ezért ezeket szintén mérsékelni kell.

        Ha esetleg nem tud ellenállni egyik-másik finomságnak, amelyek a kerülendő listán szerepelnek, akkor azokat érdemesebb közvetlenül a szoptatás előtt megenni, hiszen akkor még nem kerülnek át a tápanyagok az anyatejbe. Ahhoz, hogy a szoptatás időszaka boldog legyen a babának és a mamának is, érdemes betartani ezeket az ajánlásokat.

        Olvasson tovább Szoptatós anyuka táplálkozásának szabályai

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg 
        Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Fájdalmak sportolás után?

        WEBBeteg

        A masszázsfej segítségével a gélt közvetlenül a fájdalmas területre lehet felvinni. (x)

        Miért fáj a hátam?

        WEBBeteg

        A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

        Mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tudásteszt

        Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Ön tudja, milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek?

        A fogyókúránál a bőr rugalmasságára is figyelni kell

        Aki valaha fogyókúrázott már, az ismeri a gyors súlyvesztés következményeit. A bőr veszít a feszességéből, sőt nagyobb fogyásnál akár meg is ereszkedhet, vagy rosszabb esetben lóghat is. Fontos, hogy az egyenletes fogyás közben a bőr rugalmasságát az elegendő vízbevitellel rugalmasan tartsuk.

        Dohányzás - A leszokás módszerei

        A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

        Mennyi káliumra van szükségünk, és miért?

        A kálium olyan ásványi anyag, amely segíti a sejtek megfelelő működését. Elengedhetetlenül fontos az idegek, az izmok és a szív megfelelő működése szempontjából.

        10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

        Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

        Az egészséges élet tükröződik az arcon

        Nagyon egyszerű tény, hogy amit beviszünk a szervezetbe, az sejtszinten befolyásolja a működését. A méreganyagok terhelik a szerveket és zavart okozhatnak. A bőr a szervezet egyik jelző felülete, az is látszik rajta, ha valaki egészségesen él, és az is, ha nem. A dohányos ember bőre például láthatóan szürkébb lesz. De a gyulladásos folyamatoknak is sok esetben tünete lesz az arcon.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA