• Orbánc: Tünetek és kezelés

    Az orbánc tünetei néha összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel, úgymint heveny allergiás ekcéma, a mélyvénák gyulladása, esetleg a kezdődő üszkösödés is hasonló képet ad. A betegség másokra nézve nem fertőző.

    Az orbánc (erysipelas) a bőr hevenyen fellépő gyulladása, amelyet leggyakrabban gennykeltő Streptococcus, ritkábban egyes Staphylococcus baktériumfajok okoznak. A gyulladás a bőr nyirokerein keresztül terjed, a kórokozó a bőr folytonosságának megszakadása kapcsán juthat be a bőrbe.

    Ezt a helyet, ahol a baktérium bekerül a bőrbe, nevezzük az ún. "behatolási kapunak", amely lehet apróbb sérülésből adódó seb, lábujjközi gombás fertőzés nyomán létrejövő pici berepedés, de lehet égés vagy egyéb baleset okozta hámhiány, ritkán műtéti seb is.

    Hirdetések

      "Orbáncom van, mit tegyek?" - Az orvos válaszol


    "Orbánc van a lábamon. Ezután már nem vehetek fel mezítláb cipőt? Kell-e valamilyen krémet használni, hogy többet ilyen ne forduljon elő? A lábamon fog valami látszani?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    "Orbáncom van, mit tegyek?" - Az orvos válaszol>>

    A tünetekre jellemző a hirtelen kialakuló, körülírt bőrpír, amely területén a bőr meleg tapintatú, duzzadt, feszes, néha bevérzéses jellegű. Súlyosabb esetben kisebb-nagyobb hólyagok is képződhetnek, amelyek felszakadásakor hámhiány, akár fekély maradhat vissza.

    A gyulladást előre jelzi a láz, elesett állapot kialakulása. A létrejövő bőrtünetek fájdalmasak és a környező nyirokcsomók megnagyobbodása, néha a nyirokerek gyulladása is kialakul. A gyulladt nyirokér lefutásának megfelelően vörös csík jelentkezik a bőrön.

    A betegség legsúlyosabb formájára az jellemző, hogy a gyulladás a bőr alatti lágyrészekre is ráterjed, a bőr az izom elhalását okozva. Az orbánc igen súlyos szövődménye lehet még az arci gyulladás kapcsán ritkán kialakuló agyhártyagyulladás.

    Hogyan diagnosztizálható az orbánc?

    Az orbánc tünetei néha összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel, úgymint heveny allergiás ekcéma, a mélyvénák gyulladása, esetleg a kezdődő üszkösödés is hasonló képet ad.
    A betegség másokra nézve nem fertőző.

    A betegség a felismerése és meghatározása látható tünetek alapján általában felállítható. Szokásos ilyenkor különböző laborteszteket végezni a vérkép, a gyulladásos paraméterek ellenőrzésére.

    Baktériumtenyésztésre is sor kerül, ha:

    • van hólyag, annak bennékéből,
    • ha fekély van, annak alapjáról,
    • arci fertőzésnél az orr-garatváladékból,
    • tartós láz esetén a vérből.

     Gyakori kiújulás


    Sok betegnél az orbánc gyakori kiújulása észlelhető. Erre hajlamosítanak:

    • a folyamatosan fennálló lábszárfekélyek,
    • a körömágyak gyulladását is okozó lábköröm gombásodása,
    • bypass műtét hege a lábszáron,
    • egyéb okokból rossz vénás vagy artériás keringési zavarok;
    • olyan súlyos alapbetegségek, mint a cukorbetegség, rosszindulatú daganat,
    • HIV-fertőzöttség,

    Az orbánc kezelése

    Ahhoz, hogy a vizenyőt, a duzzanatot csökkentsük, az adott testrészt - általában az alsó végtag érintett - fel kell polcolni.

    Hűsítő, gyulladáscsökkentő kenőcsökkel kell bekenni az adott területet és óvatos jegelést lehet alkalmazni. Ez a gyulladáscsökkentő hatása mellett a fájdalmat is csillapítja.

    Kezelni kell a "behatolási kaput" is, legyen az sebzés, fekély, gombás, ekcémás bőrterület, stb.

    A súlyos szövetelhalással járó formákban azonnali sebészeti beavatkozás szükséges. Minél hamarabb el kell távolítani az élettelen, gyulladt szöveteket, mivel a belőlük felszabaduló toxinok az életet veszélyeztető állapotot hoznak létre.

    Ezen esetekben az alapbetegség kezelése, egyensúlyban tartása mellett fontos, hogy minimálisra csökkentsük a baktériumok bejutásának lehetőségét. A fennálló gombás, ekcémás gyulladás gondozása, óvatos pedikűrözés, megfelelő higiéné, az apró sérülések megfelelő sebellátása.

    (WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász, DRportal szakértő)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Az ételek elkészítési módjai

    A legtöbben jól tudják, milyen ételek egészségesek, de nem mindegy, hogyan készítjük el ezeket.

    Parlagfű: a szezon csúcsa még előttünk van

    Jelentősen emelkedett a parlagfű átlagos pollenkoncentrációja az elmúlt héten, súlyosbodó tünetek.

    Több trombózis is volt a családban?

    Melyek a leggyakoribb genetikai eltérések, melyek trombózishoz vezethetnek? Hogyan szűrhetőek?

    Sportszív: Mit jelent ez?

    A rendszeres kardiológiai szűrés versenysportolók számára elengedhetetlen, de a hobbisportolóknak is fontos. Miért?

   •  

    Hozzászólások (8)
    Írta: Fejesné Éva
    2014-06-11 09:40
    Sajnos az én háziorvosom nem ismerte fel a betegséget.Haza küldött azzal hogy menjek bőrgyógyászhoz,írt fel egy kenőcsöt ami nem használt semmit.Egy hét múlva az ügyeletre kellett mennem mert már nem bírtam a fájdalmat.Ja és addig is dolgoztam(8-óra állómunka).Érdekes modón az ügyeleten rögtön tudták mi a bajom,és szakszerűen elláttak.

    Írta: Dundika
    2012-04-04 00:35
    Teljesen igaza van hozzászóló orvosnak!!!Édesanyám is most esett át ezen a betegségen, és neki is az antibiotikumot javasolták először , de még így is több mint egy hónapig kezelték... és tényleg nagyon fontos a lelkiismeretes orvos. Üdv: Dundika.

    Írta: Egy orvos
    2011-10-30 17:25
    Ez egyszerűen felháborító! A kezelés leges - legfontosabb és legsürgősebb része szerinted a felpolpolcolás, behatolás megelőzése ( ami már megtörtént ) es hűtés ? Kihagytad az érvágást és a purgálást (hashajtás, azon kevesek kedvéért akik nem ismerik a 200 évvel ezelőtti szakzsargont, lásd még bennék...) Zagyva differenciáldiagnosztikai leírásod helyett ( aminek egy átlagember semmi gyakorlati hasznát nem látja ) én a KÖVETKEZŐT JAVASLOM: A beteg azonnal látogassa meg az orvosát (egy valodi, lelkiismertes és képzett szakembert) aki az eset megfelelő diagnozisa után azonnal el fogja kezdeni a megfelelő antibitikus kezelést, tabletta, injekció vagy ha szükséges infúzió formájában. Csodák csodája , még mindig a penicillinszármazékok a legmegfelőbbek a rendkivül gyors hatás, és multirezisztens törzsek kialakulásának megelőzése szempontjából. Kórházi kezelés is szükséges lehet, az esetek egy nagyon kis részében - pl. ha a tunetek nem enyhülnek 24 órán belül, vagy ha egy késői rossz állapotban levő fertőzésről van szó, vagy ha....- és it egy nagyon hosszú lista lehetne. Ezért van szükség arra, hogy egy KÉPZETT ÉS LELKIISMERETES SZAKEMBER VIZSGÁLJA meg a beteget. Természetesen a hütés, fájdalom es lázcsillapitás, valamint helyi kezelés nagyon fontos. Ugyanúgy, ahogy a kiújulás megelőzése és a behatolási kapu megszüntetése - már ha lehetséges. DE, az azonnali teendő az antibiotikus kezelés. Ma ez az egyetlen módja a gyors gyógyulásnak és a súlyos, olykor életveszélyes kompliká'ciok megelozésének! Bocs az agresszív hangvételért, de amit ide leirtál az életveszélyes!!!

    Lapozzon a hozzászólások között!