• Mire figyeljen bőre önvizsgálata során?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A bőrrák számos formában és méretben jelentkezhet. Mindenképpen mutassa meg orvosának az aggodalomra okot adó anyajegyet, különösen, ha az utóbbi időben megváltozott, esetleg konkrét panaszt okoz Önnek. Forduljon mielőbb orvoshoz akkor is, ha újonnan jelenik meg egy elváltozás a bőrén.

    A bazálsejtes és a laphámrák leginkább a napsütésnek leggyakrabban kitett területeken (fejen, nyakon, háton, felső végtagokon) jelentkezik, de bárhol kialakulhat. A bőrön jelentkező dudorok, foltok, kinövések vagy nem gyógyuló sebek (pl. gyakran vérző borotválkozási sebek) lehetnek bőrrákos elváltozások is, ezért minden gyanús esetben forduljon orvoshoz.

    A bazálsejtes karcinóma megjelenési formái lehetnek:

    • Lapos, kemény, halvány vagy sárgás terület, mely heghez hasonló.
    • Kiemelkedő vöröses, viszkető folt.
    • Pici, rózsaszín vagy piros, gyöngyszerűen fényes dudor, melynek lehetnek kék, barna vagy fekete területei.
    • Rózsaszín kinövések kiemelkedő szélekkel, a felszínükön a normálistól eltérő vérerek lehetnek.
    • Nem gyógyuló nyílt, vagy gyógyuló, de rendszeresen visszatérő sebek.

    Ez is érdekelheti Basalioma - A leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat

    Hirdetések

    A laphámkarcinóma formái:

    • Érdes vagy pikkelyes vörös foltok, melyek kirepedezhetnek vagy vérezhetnek.
    • Megemelkedett szélű kinövések, vagy csomók, melyek a közepük felé lejtenek.
    • Nyílt sebek, melyek nem gyógyulnak, vagy gyógyulás után kiújulnak.
    • Szemölcsszerű kinövések.

    A bőrráknak mindkét említett formája fejlődhet lapos elváltozásként, mely csak kismértékben tér el a normál bőrtől.  

    Az aktinikus keratózis, mely szoláris keratózisként is ismert, olyan bőrelváltozás, ami időnként laphámrákká alakulhat. Az aktinikus keratózist a napsugárzásnak való túlzott kitettség okozza. Általában kisméretű, durva vagy pikkelyes foltok formájában jelentkezik, melyek rózsaszín-vörösek vagy hússzínűek. Főleg az arcon, füleken, kopasz fejbőrön, háton és a karon vagy kézfejen jelentkeznek, de bármely napsütésnek kitett bőrfelületen kialakulhatnak. Ha valakinek van már aktinikus keratózisa, jellemzően több is kialakulhat nála. Eme elváltozások némelyike laphámrákká alakulhat, míg mások nem változnak, sőt, akár idővel maguktól is megszűnhetnek. Ezeket időnként még az orvos számára is nehéz megkülönböztetni a valódi bőrráktól, ezért mindenképp keressen fel szakembert, ha ilyet talál magán!

    Anyajegyek és melanomák

    Normál anyajegyek

    A normál anyajegy általában egyenletes színezetű barna, sötét vagy fekete folt a bőrön. Lehet lapos, vagy kiemelkedő, kerek vagy ovális. Az anyajegy általában 6 mm-nél kisebb átmérőjű, némelyik már születéstől megvan, de a legtöbb gyermekkorban és fiatal felnőttkorban alakul ki. A később megjelenő anyajegyeket ellenőriztetni kell. A kialakult anyajegy mérete, alakja, színe évekig nem változik, némelyik az életkor előrehaladtával elhalványul.

    A legtöbb anyajegy ártalmatlan, ám fontos észrevenni az anyajegyek méretében, színében, alakjában bekövetkező változást, mert az kialakuló melanoma figyelmeztető jele lehet!

    Ez is érdekelheti Hogyan ismerhetők fel a veszélyes anyajegyek?

    A melanoma jelei és tünetei

    A melanoma legfontosabb figyelmeztető jele egy új folt a bőrön, vagy egy már meglévő méretének, színének, alakjának változása. Másik fontos ismertetőjel, ha az adott folt eltér a már többi meglévőtől. Amennyiben ezek bármelyikét tapasztalja, ellenőriztesse orvosával!

    Ez is érdekelheti A melanoma rizikófaktorai

    Az ABCDE szabály is segít felismerni a melanomát

    Beszéljen szakemberrel, ha az alábbiak bármelyikét tapasztalja:

    • A mint aszimmetria: ha az anyajegy egyik fele eltér a másiktól.
    • B mint border (vagyis határ): ha a szélek szabálytalanok, fogazottak vagy elmosódottak.  
    • C mint color (vagyis szín): az anyajegyek színe nem egységes, barna vagy fekete árnyalatokat tartalmazat, néha rózsaszín, piros, fehér, szürke vagy kék foltokkal. A színek változása is figyelmeztető jel lehet.  
    • D mint diaméter (vagyis átmérő): ha a folt átmérője nagyobb, mint 6 mm.
    • E mint elváltozás: ha az anyajegy mérete, alakja, színe változik.

    Egyéb figyelmeztető jelek

    • Nem gyógyuló seb.
    • Pigmentfolt terjedés az anyajegy széleiből a környező bőrfelületre.
    • Az anyajegy szélén túl jelentkező vörösödés vagy újabb duzzanat.
    • Viszketés, érzékenység vagy fájdalom.
    • Az anyajegy felszínének változása: váladékozás, vérzés vagy kiemelkedés.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító;
    cancer.org
    Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Ön könnyen leég? - Bőrtípusok és veszélyek

    Mindannyian tudjuk, mi az a leégés: a bőr kipirosodik, fájdalmassá és forróvá válik. Az, hogy Ön milyen könnyen ég le napozás vagy szoláriumozás során, függ a bőr színétől és egy 1-től 6-ig terjedő skálán meghatározott típusától.

    A napártalom összeadódik és örök nyomot hagy

    Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatásért felelős Nemzetközi Ügynöksége évi 3,5 millió fölé becsüli a rosszindulatú daganatos esetek számát Európában. A leggyakoribb ezek között a bőrrák, aminek előfordulása gyorsabban nő, mint bármely egyéb tumortípusé. Az adat lesújtó, de azért érdemes hangsúlyozni, hogy az időben felismert bőrrákos esetek 90 százalékban gyógyíthatóak.

    Nagy rizikó a gyerekkori hólyagos napégés

    A Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciójának bőrgyógyászai – sok más európai ország programjaihoz csatlakozva – tucatnyi helyszínen tartottak szűrővizsgálatot (anyajegy-tanácsadást) és felvilágosítást a közelmúltban. Az Országos Melanóma Hét (május 7-12) témái között központi helyen szerepelt az általában egyszerűen felfedezhető, fájdalommentes vizsgálattal diagnosztizálható bőrdaganat.

    Milyen a gyanús anyajegy? - Tudnivalók a szűrésről

    Az anyajegyszűrés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen ezzel a vizsgálattal dőlhet el a bőrön lévő pigmentált elváltozások sorsa.

    Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

    A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

    A melanoma megelőzése - Nem elég a jól megválasztott fényvédő krém

    A bőr festéksejtekből kiinduló rosszindulatú daganata - a melanoma malignum - egyre gyakoribb, Magyarországon évente több mint kétezer új melanomás beteg kerül felismerésre. A gyógyulás esélyei akkor a legjobbak, ha idejében, még korai stádiumban felfedezik az elváltozást. Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosa szerint a megelőzésre a megfelelő fényvédelem mellett a szűrővizsgálatok biztosítanak lehetőséget.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA