Rovarcsípés utáni reakciók: Mi számít normálisnak, és mi nem?

szerző: Dr. Pintér Judit, allergológus - Budai Allergiaközpont, WEBBeteg
frissítve:

Szúrás, csípés, viszketés a nyári esték és nyaralások kellemetlen velejárói. A rovarcsípésekre egyéni érzékenységünktől függően reagálunk. Van, akinél csak enyhe panaszt okoznak, azonban különösen a gyermekek esetében találkozhatunk súlyosabb válaszreakciókkal is.

A duzzanat, vörösség és viszketés kezelésével kapcsolatban dr. Pintér Judit allergológus adott hasznos tanácsokat. A nyári időszak talán legzavaróbb jelenségei közé tartoznak a szúnyog, hangya, méh és darázscsípések.

Mi számít normális reakciónak?

A normális reakció lehet helyi, vagyis viszketés, fájdalom, vörös duzzanat a csípés helye körül, illetve kiterjedt, a csípésen túlterjedő, például a bokán történő csípés esetén beduzzadhat az egész láb.

Noha ez ijesztőnek látszik, ez is normális válasz – magyarázza a Budai Allergiaközpont allergológusa. Az általános reakciókat a méregben lévő toxinok okozzák.

A csípés során a szervezetbe jutott méreganyagok ellen immunrendszerünk védekezni kezd, ezért hisztamint szabadít fel.

A kisgyermekek szervezete éppencsak ismerkedik az idegen anyagok legyőzésének folyamatával, ezért a felnőtteknél normális körülmények között néhány nap alatt megszűnő piros duzzanat náluk jóval tovább tarthat és intenzívebben is jelentkezhet.

Ne essünk tehát pánikba, de ha jelentősebb tünetek (pl. erős fájdalom, lábduzzanat a lábat ért csípés következtében, stb.) lépnek fel, akkor mindenképp vigyük orvoshoz gyermekünket!

Házi praktikák a csípések kezelésére

  • Méh-, darázs- vagy hangyacsípés esetén mossuk le a bőrt langyos, szappanos vízzel és használhatunk antihisztamin-, illetve lidokaintartalmú kenőcsöt és jeges borogatást is.
  • A szúnyogcsípés okozta viszketés antihisztaminos krémmel enyhíthető.

Kerüljük az olyan házi praktikákat, mint a szódabikarbóna-paszta, az ecetes víz és a citromlé használata, mivel ezek az anyagok tovább roncsolhatják az amúgy is sérült bőrt.

Mikor forduljunk sürgősen orvoshoz?

Ha a szájban, torokban történt csípés, akkor azonnal hívjunk mentőt, akár allergiás az érintett személy, akár nem!

A lakosság közel 2%-a érintett rovarcsípés-, leggyakrabban méh- és darázsméreg allergiától. A tünetek ez esetben egyértelműen különböznek a normális reakcióktól.

Az allergiás válaszreakciónál az egész szervezet részt vesz a gyulladásos folyamatokban, a tünetek jelentkezhetnek a csípés helyétől távol is, de akár az egész szervezetre kiterjedően is. Ha ezek bármelyikét észleli, akár enyhébbnek tűnő, akár súlyosabb tünetekkel, azonnal mentőt kell hívni!

Előfordulhat, hogy „mindössze” az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő lép fel. De rövidebb-hosszabb időn belül ez is életveszélyes állapotba csaphat át. A beteg állapota gyorsan romolhat és akár pár perc alatt is kialakulhat a legsúlyosabb, akár végzetes kimenetelű reakció, az anafilaxia.

Súlyos esetben másodperceken belül szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki. Ezen tünetegyüttest anafilaxiának nevezzük. Kialakulása akár a csípést követő pár percben is megtörténhet. Ha 24 órán belül nem kezdődik el, akkor már azután sem kell tartani a jelentkezésétől.

Anafilaxiás reakció észlelésekor azonnal hívjunk mentőt! Akinek ismert rovarcsípés-allergiája van, mindig tartania kell magánál önbelövő adreanalininjekciót, amit csípés esetén a combizomzatba kell beadni. Ha ez megtörént, a betegnek orvosi ellátásra akkor is szüksége van!

Fontos tudni!

Hogyan mutatható ki a rovarcsípés-allergia?

Csípés után jelentkező szokatlan, vagy súlyos tünetek esetén végeztessünk allergiavizsgálatot! A fent említettek mellett allergia gyanújára ad még okot az is, ha az enyhébb panaszok közül a csípés helyén több napon át tartósan fennálló, vörös, viszkető, nagyméretű, 12 cm-t meghaladó átmérőjű duzzanatot tapasztalunk.

Az allergia kimutatása vérből való ellenanyagszint-meghatározással történik, amit allergológus szakorvos végezhet. A kivizsgálás azért nagyon fontos, mert valódi allergia esetén a beteg folyamatos életveszélyben van.

A kivizsgálás célja megállapítani, hogy valódi allergiáról van-e szó, és ha igen, akkor a túlérzékenység méh- vagy darázsméreggel szemben áll-e fenn. Aki az egyik rovar csípésére allergiás, az a másikéra legtöbbször nem az, de előfordulhat az is, hogy igen.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg összeállítás
Forrás: Budai Allergiaközpont - Dr. Pintér Judit, allergológus

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra és Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Brugós László allergológus, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.