Kinek és mikor érdemes allergiatesztet végeztetni?

Budai Allergiaközpont
megjelent:

Napjainkban folyamatosan emelkedik az allergiás betegek száma. Márciustól már megjelennek az első pollenek a levegőben, így adódik a kérdés, kinek és mikor érdemes allergia tesztet végeztetnie.

A vizsgálatról dr. Balogh Katalint, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa beszél bővebben.

- Melyek a leggyakoribb légköri allergének és milyen panaszokat okozhatnak?

A légköri allergének zárt térben épp úgy jelen vannak, mint a szabadban. A lakásban előforduló allergének közül panaszt leggyakrabban a penészgomba és a háziporatka okoznak. Ilyen esetekben a tünetek egész évben folyamatosan fennállnak.

A pollenallergia tünetei szezonálisan, az adott növény virágzásának időszakában jelentkeznek. Az allergia általános tünetei az orrdugulás, szem- és torok viszketés, tüsszögés, orrfolyás. A pollenallergiánál jellegzetesen orrfolyás, míg a háziporatka allergiánál - különösen az éjszakai órákban - orrdugulás figyelhető meg.

- Kinek ajánlott különösen allergia vizsgálatot végeztetnie?

Az allergiás betegség korra való tekintet nélkül, bármely életszakaszban kialakulhat. Allergia vizsgálatot célszerű annak végeztetnie, aki az elmúlt szezon során, vagy akár – háziporatka és penészgomba allergia esetében – egész évben a felsorolt tüneteket észlelte magán.

A vizsgálat elvégeztetése azért is fontos, mivel a nem megfelelően kezelt allergiás betegnél újabb allergiák jelentkezhetnek, vagy súlyosabb szövődmény, asztma alakulhat ki.

A már hosszabb ideje allergiás beteg számára 2-3 évente ajánlott a vizsgálat ismétlése, amennyiben idő közben újabb panaszokat észlelt magán.

- Milyen módon történik a vizsgálat?

Az allergia kimutatása bőrteszt segítségével történik. Az allergiás bőrpróba lényege, hogy megállapítsák, melyik allergén vált ki allergiás tüneteket. Kivitelezésénél az allergén kivonatát helyezik a bőrre, majd a bőrt megkarcolva elősegítik, hogy az allergén érintkezhessen a szaruréteg alatti szövetekkel.

Ezek után mérik a bőrön kialakuló allergiás tünetek mértékét. A vizsgálat 3-4 éves kortól elvégezhető. A pontos eredmények meghatározásához fontos, hogy a beteg a vizsgálatot megelőzően függessze fel az allergia kezelésére szolgáló gyógyszerek szedését, ellenkező esetben ugyanis álnegatív eredményt kaphatunk. Amennyiben ez nem megoldható, a vizsgálatot vérteszt segítségével végezzük el.

Tudta Ön?
Percenként 12-16 alkalommal lélegzünk, ezzel naponta körülbelül 16000 liter levegőt keringetünk át mintegy 100 négyzetméternyi légzőfelületen. Egyáltalán nem közömbös tehát, hogy milyen is ez a környezet. Bővebben

- Mi történik a vizsgálat után?

A kezeléshez szükséges gyógyszerek felírása mellett a beteget személyre szabott tanácsokkal látjuk el. Ilyenkor sok kérdés felmerülhet, melyekre közösen kell választ találnunk. Mit tegyen a beteg, ha macskaszőrre allergiás, de nem szeretne megválni kedvencétől? Sportolhat-e nyáron a szabadban? Szükséges-e táplálkozási szokásain változtatnia? - hogy csak a leggyakrabban előforduló kérdéseket említsem.

- Mire számíthatunk az idei pollenszezonban?

Tapasztalataim szerint az elhúzódó tél után robbanásszerűen köszönt ránk a tavasz, s csakúgy, mint az elmúlt szezonban is hirtelenül, erős tünetekkel kell megbírkóznunk. Akinek már az előző szezonban is jelentkeztek panaszai, javasolt már most allergológus szakorvossal konzultálnia a kezelési lehetőségekről.

Parlagfű és fekete üröm allergiások március végéig még kérhetik az immunterápiás kezelés megkezdését, így tüneteik és a szükséges gyógyszerek mennyisége, már várhatóan ebben a szezonban is jelentősen csökkennek.

(Budai Alllergiaközpont)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.