• Hosszú utat is megtehet az allergén virágpor

    Szerző:
    WEBBeteg

    Természetesen szoros kapcsolat van aközött, amikor a virág kiereszti magából a pollent, és amikor összegyűjtik a magokat, de nem mindig áll fent ez az összefüggés – mondja Rafael Tormo, az Extremadurai Egyetem botanikusa, és a témáról készült tanulmány társszerzője.

    A kutatócsoport megfigyelései alapján a virágzási időszak után egy hét késéssel jelennek meg a levegőben az allergizáló növények virágporai. Az International Journal of Biometeorology című lapban megjelent tanulmány szerint ennek a széljárás lehet az oka, és az, hogy a pollen több különböző forrásból érkezik.

    Hirdetések

    Példának okáért a magyaltölgy épp most nem virágzik Extremadurában, Andalúziában azonban igen. Ha déli szél fúj, Extremaduráig elhozza a virágport  – magyarázza Tormo, hogy rávilágítson e tény jelentőségére az allergia kezelésében.

    Az Ibériai Félszigeten és Európa többi részén délről északra halad a virágzás folyamata, ezzel együtt pedig a pollenek útja is. Másrészt, ha a szél északról fúj, gyakran azokon a területeken is újra meg lehet figyelni a jelenlétét, ahol már vége van a virágzási időszaknak.

    A tudósok a kutatáshoz 2007 óta figyelték Badajozban a virágpor mennyiségét. A csoport a várost körülvevő parkokat és mezőket is beutazta, hogy helyben győződhessenek meg arról, ahogy a növény kiengedi őket magából.

    A megfigyelések értékes információkkal szolgálnak

    A közvetlen megfigyelés rendkívül hasznos eszköze a virágzás megfigyelésének, és általa értékes információkat lehet szerezni a gyűjtött anyagról. – mondja Tormo.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A füvek és ciprusfák adatai ellenére a legtöbb esetében egybeesett a virágzási és a pollenkiengedési időszak a megfigyelt fafajoknál. A füveknél ezen felül azt is megállapították, hogy a pollen nagy része mindössze a következő fajtákból érkezik: Dactylis glomerata, Trisetum paniceum, Lolium rigidum, Phalaris minor és Vulpia geniculata.

    A csoport ezen kívül a cáceresi Plasenciában és a badajozi Santa Euláliában gyűjtött anyagot, és újabb megfigyelőállást terveznek felállítani Dél-Extremadurában.

    Olyan ez, mint az időjárási adatok: minél több állomás működik, és minél hosszabb időre nyúlnak vissza a megfigyelések, annál értékesebb az információ – összegezték kutatásukat a szakemberek.

    Kérdések a parlagfű allergiáról


    Az allergia a szervezet túlzott reakciója olyan -egyébként veszélytelen- anyaggal szemben, mely egészséges szervezetben semmilyen reakciót nem indít el. Allergiásak több mindenre lehetünk. Ételallergia esetében az allergén, a tüneteket kiváltó anyag az ételben/italban fordul elő, így az érintett szervek a száj, a gyomor, a bélrendszer. A leggyakoribb kérdések a parlagfű allergiával kapcsolatban >>

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    Hogyan készítsük fel allergiás gyermekünket nyaralásra, táborozásra?

    Nyári allergológiai szakrendeléseken gyakorta elhangzik, hogy a korábban teljesen panaszmentes gyermek a májusi-júniusi iskolai erdei táborból vagy az augusztusi gólyatáborból feldagadt, bevörösödött szemmel, tüsszögve, sípoló tüdővel, nehézlégzéssel érkezik vissza.

    Allergiás nátha - Önnél enyhe vagy már súlyos?

    A kezelőorvos számára lényeges a páciens allergiás náthája tüneteinek, és azok súlyosságának a megítélése a kezelés tervezésének és kivitelezésének szempontjából. Ezért fontos a beteg kórtörténetének megismerése.

    Miért lesz az allergiából asztma?

    A légúti allergiás betegek gyakran számolnak be idővel megjelenő asztmás tünetekről is. Mit tehetünk, hogy a betegség lefolyását megváltoztassuk, hogy elkerüljük az asztma kialakulását?

    Együtt élni az allergiával: hogyan készítsük fel gyermekünket

    Az allergián a szervezetünk túlérzékenységi reakcióját értjük az egészségesek számára ártalmatlan, környezetünkben jelenlévő anyagokkal (allergénekkel) szemben.

    Elkezdődött a pázsitfűfélék pollenszórása

    Pollenjük már többfelé tüneteket okozó koncentrációban lehet jelen. A pázsitfűfélék virágporára érzékenyek - ha eddig még nem tették meg - keressék fel kezelőorvosukat!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA