Médiatár - A szem betegségei

A szemszárazság hajlamosító tényezői és kezelése

A szemszárazság hajlamosító tényezői és kezelése

A szárazszem betegség olyan tünetcsoport, mely során a pislogást követően nem alakul ki szabályos és stabil könnyfilm, vagy éppen, hogy az egészségestől eltérően a következő pislogásnál korábban szétszakadozik a könnyfilm, ami károsítja a szaruhártya felszínét.

Kontaktlencse használata gyerekeknél

Kontaktlencse használata gyerekeknél

Milyen életkoról használhat a gyermek kontaktlencsét? A kérdés nagyon gyakran vetődik fel, különösen sportoló gyermekeknél, kamaszlányoknál. Mikortól hagyható el a szemüveg?

Lézeres szemműtét

Lézeres szemműtét

A szemműtétek a rövidlátás (miópia), a távollátás (hipermetrópia) és a szemtengelyferdülés (astigmia) kezelését szolgálják. A műtét során a szaruhártya felszíne alá mechanikus eszközzel vágnak be, lebenyt készítenek, majd ezt felhajtva - az idegsejtektől mentes, emiatt érzéketlen - felszín alatti területen végzik el a lézerezést.

Távollátás, rövidlátás

Távollátás, rövidlátás

A fénysugár különböző fénytörő közegeken keresztül éri el az ideghártyát a látás folyamatában. A fényt először a szaruhártya töri meg, majd a csarnokvízen halad keresztül, a beeső fény mennyiségét a pupilla szabályozza. A szemlencsében törik meg másodszor a fény.

Szem anatómiája

Szem anatómiája

A szem központi része a szemgolyó, falát három burok alkotja. A külső burok az ínhártya, ami a szem elülső részén az átlátszó szaruhártyában folytatódik. Az ínhártya felületéhez tapadnak a szemmozgató izmok.

Könnytermelés

Könnytermelés

A könnymirigy a szemgolyók közelében, a szemgödör felső árkában található szerv. Kivezető csövei a kötőhártyaredő falába nyílnak.