Médiatár - Bőrbetegségek

Aknés bőr

Aknés bőr

Az aknés, pattanásos, zsíros bőr kialakulásában több tényező együttesen vesz részt. Az első elváltozás, amely beindítja az akné kialakulását, a szőrtüsző fokozott hámtermelése és csökkent hámlása, mely a faggyú kiürülését gátolja, mitesszer kialakulásához vezet.

Pikkelysömör

Pikkelysömör

A pikkelysömör (pszoriázis) tünetei, a viaszfehér, vaskos, pikkelyes felrakódások többnyire a könyök, a térd, a hajas fejbőr, a külső nemi szervek, vagy a mell környékén jelentkeznek. A felrakódások hámlanak, de általában nem viszketnek. 

Psoriasis kézfejen

Psoriasis kézfejen

A pikkelysömör (pszoriázis) többnyire 10-40 éves kor között jelentkezik először. A bőr szarutermelő sejtjei burjánzásnak indulnak, ami a bőr fokozott elszarusodásához vezet.  A betegség oka ma még nem teljesen ismert, de kialakulásában valószínűleg genetikai és környezeti faktorok is szerepet játszanak.

Akne

Akne

Az akné serdülőkorban fiúknál, felnőtt korban nőknél gyakoribb bőrbetegség. Kialakulásában több tényező együttesen vesz részt.

Heges, gyulladt bőr

Heges, gyulladt bőr

A sebgyógyulás folyamatában hegek képződhetnek. Ha a seb vagy sérülés nagy igénybevételnek kitett bőrfelületen található és gyulladt, feltűnő heg maradhat hátra.

Allergiás ekcéma

Allergiás ekcéma

Az ekcémának több fajtája létezik, ám mindegyik hasonló tünetekkel jellemezhető. A leggyakoribb változat az allergiás vagy atópiás ekcéma, mely eleinte többnyire viszkető, vörö és száraz kiütésekkel jár. Főleg gyermekkorban alakul ki. 

Allergiás bőrkiütés

Allergiás bőrkiütés

Az allergiás bőrkiütést okozhatja gyógyszer, étel, mosószer, fém, napfény, rovarcsípés, stb. A kiütések színe pirosas, a bőrfelszínből enyhén kiemelkednek, általában az arcon, a törzsön, gyakran testszerte jelentkeznek. Lehetnek apró pontok vagy csalánkiütésszerű, illetve szabálytalan határú nagyobb kiterjedésű elváltozások.

Pikkelysömör

Pikkelysömör

A pikkelysömör (pszoriázis) a bőr szarutermelő sejtjeinek túlburjánzása, ami a bőr fokozott elszarusodásához vezet. Többnyire 20-30 éves korban jelentkezik először. A betegség oka ma még nem teljesen ismert, de feltehetően genetikai és környezeti faktorok is szerepet játszanak kialakulásában. 

UV-sugárzás

UV-sugárzás

A napfény egy elektromágneses energia, melyet a nap és a többi csillag bocsát ki, ezért helyesebb a kozmikus sugárzás elnevezés. A napfénynek csak egy meghatározott, 100 és 400 nanométer közé eső, hullámtartománya az UV (ultraviola) sugárzás, mely a szemnek láthatatlan.

Hámszövetek

Hámszövetek

A hámszövetek rétegződése alapján megkülönböztetünk egy- illetve többrétegű hámot, alakjuk szerint pedig lap-, köb- és hengerhámot. Működésük alapján van fedő-, mirigy-, felszívó- és érzékhám.