• Leletértelmező - Fogalomtár

    Fogalomkereső

    Információk a kereséshez

    Fogalomtárunkban a gyakran használt orvosi szakkifejezések rövid magyarázatát, magyar köznyelvi változatát találja. Amennyiben nem találta meg a keresett kifejezést, kérjük, küldje el szerkesztőségünknek, hogy bővítsük adatbázisunkat.

    Alapfogalmak

    Anamnézis
    Kórelőzmény, kórtörténet. Az anamnézis a vizsgálat egyik alappillére, rögzíti az ismert korábbi betegségeket, műtéteket, az aktuális panaszokat, rizikófaktorokat, esetleg a családi halmozódást mutató betegségeket.

    Státusz
    A beteg állapota a vizsgálat idején, felsorolja a főbb panaszokat, az orvos szakmai megfigyeléseit, a megfigyeléssel nyert információkat.

    Diagnózis
    A vizsgálat eredményei (illetve a kórelőzmény és a státusz) alapján megállapított, megerősített betegségek felsorolása. A leleten található diagnózis sok esetben csak valószínűsít olyan betegségeket, amelyekre a vizsgálat eredményei utalnak, ám további kivizsgálás lehet még indokolt.

    Terápia
    Ez a rész tartalmazza a kezelésre, például a gyógyszerszedésre vonatkozó utasításokat. Nagyon fontos a gyógyszeradagok pontos követése.