TISZTÍTOTT FLAVONOID FRAKCIÓ ZENTIVA 1000 mg filmtabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva 1000 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva egy érvédő hatású gyógyszer, ami növeli a vénás tónust és a hajszálerek ellenállását.

A Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva felnőttek számára javallott:

  • a lábak krónikus vénás elégtelensége miatti tünetek: nehézlábérzés, duzzanat, fájdalom, éjszakai lábikragörcsök kezelésére;
  • valamint akut aranyeres krízissel összefüggő tünetek (mint például fájdalom, vérzés, duzzanat a végbéltájékon) kezelésére.

TISZTÍTOTT FLAVONOID FRAKCIÓ ZENTIVA 1000 mg filmtabletta GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
diosmin, hesperidin

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Zentiva, k.s. (Csehország)
Vényköteles?
vény nélküli
nem vényköteles
Megtalálható a gyógyszertárakban: Patikakereső

Kiszerelések

  • 18x
  • 30x
  • 36x
  • 60x
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva 1000 mg filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva-t:

  • ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Krónikus vénás elégtelenség:

Krónikus vénás elégtelenség esetén a legkedvezőbb hatást a kezeléssel és a megfelelő életmóddal együtt érhető el. Kerülni kell a napon való tartózkodást, a meleget, a hosszú ideig történő állást és a túlsúlyt. A séta és a megfelelő kompressziós harisnya viselése javíthatják a keringést.

Ha a kezelés során romlik az állapota, például bőrgyulladás vagy visszérgyulladás lép fel, tömötté válik a bőr alatti szövet, erős fájdalom jelentkezik, bőrfekély, vagy nem szokványos tünetek alakulnak ki (például hirtelen kialakuló duzzanat egyik vagy mindkét lábon), azonnal forduljon kezelőorvosához.

A Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva nem hatásos szívbetegség, májbetegség vagy vesebetegség okozta alsó végtagi duzzanat csökkentésére.

Akut aranyeres krízis

Akut aranyeres krízis esetén csupán korlátozott ideig, 7 napon át szedhet Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva-t. Ha a tünetei nem szűnnek meg 7 nap alatt, forduljon kezelőorvosához.

Ha rosszabbodik az állapota a kezelés során, például fokozott vérzést észlel a végbeléből, véres a széklete, vagy aggasztják a vérző aranyeres csomók, forduljon kezelőorvosához!

A Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva-kezelés nem pótolja az egyéb végbéltáji betegségek megfelelő kezelését.

Amennyiben kérdései vannak, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Gyermekek és serdülők

A Tisztított Flavonoid Frakció Zentivaalkalmazása gyermekeknél és serdülőknél nem ajánlott.

Egyéb gyógyszerek és a Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Egyéb gyógyszerekkel kialakult kölcsönhatások jelenleg nem ismertek.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Általános óvatosságból célszerű elkerülni a gyógyszer alkalmazását terhesség és szoptatás alatt. Az anyatejbe történő kiválasztódásra vonatkozó adatok hiánya miatt a gyógyszer szedése nem ajánlott szoptatás alatt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva egyáltalán nem, vagy csupán elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

3. Hogyan kell szedni a Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva 1000 mg filmtablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Krónikus vénás elégtelenség (visszérbetegség)

Felnőttek ajánlott napi adagja 1 tabletta étkezés közben, 2 hónapig szedve.A kezelést további 2 hónapig lehet folytatni, amennyiben a tünetek fennállása ezt indokolja.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha tünetei 6 héten belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, amennyiben a Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva-t krónikus vénás elégtelenség kezelésére szedi.Ha továbbra is szednie kell Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva-t, akkor ennek időtartamát kezelőorvosa fogja meghatározni.

Akut aranyeres krízis

Az ajánlott adag felnőtteknek a kezelés első 4 napján napi 3 tabletta (napi 3×1 tabletta vagy két részletben bevéve, egyik alkalommal 1, a másik alkalommal 2 tabletta). Majd további 3 napon keresztül a javasolt adag napi 2×1 tabletta (összesen napi 2 tabletta).

A tablettákat étkezés közben kell bevenni.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, amennyiben a Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva-t akut aranyeres krízis kezelésére szedi.

A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére, és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

Ha az előírtnál több Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva-t vett be

Ha az előírtnál több tablettát vett be, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A mikronizált flavonoidok túladagolásával kapcsolatban korlátozottan állnak rendelkezésre adatok. A túladagolás tünetei a következők lehetnek: hasmenés, hányinger, hasi fájdalom, viszketés, bőrkiütés.

Ha elfelejtette bevenni a Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva-t

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):

  • hányinger, hányás, hasmenés, emésztési zavar.

Nem gyakori(100 betegből legfeljebb 1-et érinthet):

  • vastagbélgyulladás.

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):

  • fejfájás, szédülés, rossz közérzet, bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés.

Nem ismert(a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

  • az arc, az ajkak és a szemhéjak duzzanata allergiás tünetekkel együtt. Kivételes esetekben jelentkezhet gyorsan kialakuló duzzanat például az arcon, az ajkakon, a nyelven, vagy a torokban, ami megnehezítheti a légzést (Quincke-ödéma).
  • hasi fájdalom.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: / Felh.:/ EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva 1000 mg filmtabletta?

  • A készítmény hatóanyaga: mikronizált flavonoidok, amely diozmint és heszperidinben kifejezett egyéb flavonoidokat tartalmaz. 1000 mg mikronizált flavonoidot, azaz 900 mg diozmint és 100 mg heszperidinben kifejezett egyéb flavonoidokat tartalmaz filmtablettánként.
  • Egyéb összetevők:

Tablettamag: mikrokristályos cellulóz (típus 102), kukoricakeményítő, zselatin, talkum, magnézium-sztearát.

Filmbevonat: Opadry II Orange 85F230113: részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), makrogol 3350, talkum, sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172); Opadry EZ clear 254U590005: maltodextrin, talkum, guár-galaktomannán, hipromellóz, részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol), közepes láncú trigliceridek.

Milyen a Tisztított Flavonoid Frakció Zentiva 1000 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Narancsos-barna színű, ovális, lekerekített élű, mindkét oldalukon bemetszéssel ellátott filmtabletták. A filmtabletta hossza23,4 ± 0,3 mm, szélessége 8,4 ± 0,3 mm, vastagsága 7,0 – 8,2 mm.

A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére, és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

Kiszerelések: 18 db,30 db, 36 db, 60 db filmtabletta PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Zentiva, k.s. U kabelovny 130, Dolní Měcholupy, 102 37 Prága 10, Csehország

Gyártó

ExtractumPharma Zrt. 6413 Kunfehértó, IV. körzet 6. Magyarország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Magyarország TISZTÍTOTT FLAVONOID FRAKCIÓ ZENTIVA

Franciaország FLAVONOIDES ZENTIVA CONSEIL

OGYI-T-23838/06 18×

OGYI-T-23838/07 30×

OGYI-T-23838/08 36×

OGYI-T-23838/09 60×

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2023. július.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal