A 10 éves Pistike küzdelme a leukémiával

2008. október 16-án az oviból hazafelé jövet az akkor 5 éves kisfiú minden előzmény nélkül hirtelen belázasodott.
Szerző: WEBBeteg

Mire hazaértek, a kisfiú alig kapott levegőt, ezért az édesanyja azonnal kihívta a háziorvost, aki megállapította, hogy Pistikének megdagadt a mája és a lépe, és azonnal kórházba kell vinni. A klinikán kivizsgálták a kisfiút, a diagnózis azonban majdnem csak egy hónap múlva vált biztossá: Pistike leukémiás.

A leukémiás kisfiú esete egyedi volt. Az orvosok szerint leginkább a felnőttekre jellemző, ám ezek között is különösnek számító leukémia típus fejlődött ki. Emiatt az alkalmazandó kezelési protokoll megválasztása is kisebb fejtörést okozott az orvosoknak. Először egy „jóindulatú”, enyhébb kemoterápiát alkalmaztak a leukémiás kisfiúnál. De mivel ez nem segített, ezért az „erősebbik” terápiával kellett folytatni a kezelést.

Bizony, voltak kétségbeejtő pillanatok, amikor gyermeknek és édesanyjának látniuk kellett, amint más beteg gyerekek elvesztették a harcot a halálos betegséggel szemben. A terápia alatt Pistike nagyon legyengült, szinte élet és halál között lebegett.

„Ez teljes mértékben az ő saját harcuk. Hiába ültünk mi ott apával az ágy mellett, csak etetni, itatni tudtuk, a lázát csillapítani, és egy kicsit megnyugtatni. A harcot neki, egyedül kellett megvívnia.” –vélekedik a kisfiú édesanyja.

A negyedik kezelési blokk után a káros sejtek száma sajnos nem csökkent tovább a kisfiú szervezetében. Pistikének egyetlen esélye maradt a túlélésre, a csontvelő transzplantáció, amire 2009. május 6-án került sor. Pistike nővére volt a donor. Sajnos az átültetés után jelentkezett az ún. GVHD (graft versus host disease), ami nem más, mint az átültetett szövet immunreakciója a befogadó szövettel szemben. A kisfiú bőrén foltok jelentek meg, és erősen kiszáradt, az ízületeiben pedig kóros degeneratív elváltozások jelentkeztek, amik hatással vannak a mozgására, az ízületek elgyengülése miatt. A bőrproblémákat egy speciális kenőccsel sikerült kezelni. A műtét óta naponta gyógytornára jár, a térdízületei nagyon szépen gyógyulnak, a keze a szorítóerejét azonban még fejleszteni kell. Ezen kívül rendszeresen járnak kontrollvizsgálatra az átültetést végző klinikára.

A leukémiának mára nyoma sem maradt, de az immunrendszere gyengesége miatt egyelőre még nem mehet közösségbe a kisfiú. Ennek a hiánynak a pótlásában segít sokat az a laptop, amit még a kórházba kerülése idején kapott, és azóta is nagy lelkesedéssel használ. Pistike a stratégiai játékokat szereti a legjobban. Magántanár segítségével otthon tanul, idén végzi el a harmadik osztályt kitűnő eredménnyel. Mindkét gyermek lisztérzékeny, a speciális élelmiszerek pedig sokba kerülnek, és a gyógytorna miatti napi utaztatás is megterheli a szerény anyagi körülmények között élő családot. Sajnos a televíziójuk elromlott, egy új készülék vásárlását pedig nem engedhetik meg maguknak.

Pisti

Küldje el Ön is történetét!